Jag har skrivit en hel del om fett tidigare – om kokosfett (kallpressat och silverpaketet), vad man ska steka i, och var vi hittar de fetter som är riktig bra för oss (även här).
I det här inlägget tänkte jag gå lite närmare in på vilka fetter vi verkligen bör undvika, och varför.
Mättat vs omättat fett
För det första behöver vi förstå skillnaden mellan mättade och omättade fetter.
Här är en mycket förenklad modell (där jag helt fräckt kallar ’fettsyrornas kolkedjor’ för ’fettsyror’):
Hos ett mättat fett är (håll i dig) fettsyrorna mättade (aha!).
Det innebär att alla bindningar är ”fulla” och det finns liksom inga lösa trådar i kedjorna.
Ett mättat fett är därför stabilt; det tål både lagring och upphettning hyfsat.
Hos ett omättat fett är fettsyrorna omättade (japp, det är sant).
Det finns alltså bindningar som är öppna för förslag, och de hänger lite som lösa trådar. Våra kroppar känner igen dessa lösa trådar som ”omättat fett, en finfin källa till energi”.
Ett enkelomättad fettsyra har en omättad bindning.
En fleromättad fettsyra har två eller flera omättade bindningar.
De omättade bindningarna är instabila och gör de omättade fetterna känsliga. Dels oxiderar (härsknar) de lätt, dels är de känsliga för upphettning.
Ska man välja mättat eller omättat?
Ja.
Forskarna träter, men jag tycker faktiskt inte att det spelar så stor roll.
Eko-smör och kokosfett är mättade, och helt OK.
Kallpressade oljor som raps, oliv, sesam, linfrö osv är också helt OK.
Jag tror att det är bättre att få i sig lite av varje, än att stirra sig blind på ett speciellt fetts goda egenskaper.
För även om fett är viktigt så är näringen ännu viktigare.
Det allra viktigaste är att välja bort raffinerade oljor
Man raffinerar oljor för att få dem mer hållbara, och därmed billigare. ”På köpet” försvinner den naturliga färgen och smaken. Och en stor del av den lilla näring som faktiskt finns i kallpressade oljor.
Men det är inte det värsta.
Problemet är att raffineringen förstör de omättade bindningarna
Fettsyror med omättade bindningar omvandlas till funny fats som transfetter.
Se det som att upphettningen knorvar ihop de lösa trådarna till skumma knutor.
Tyvärr är funny fats inte speciellt roliga. De skumma knutorna är inte längre ”omättat fett, en finfin källa till energi” utan ”skum inkräktare”.
Och vad gör kroppen när det kommer skumma inkräktare? Jo, aktiverar aktiverar immunförsvaret – som blir upptaget med att på bästa sätt hantera det raffinerade fettet.
När immunförsvaret är upptaget med hitte-på-problem (som raffinerat fett) så kan det inte fokusera på riktiga problem.
Som tex de mutationer som ständigt uppstår i våra celler.
Som ett icke-belastat immunförsvar hittar och förstör utan problem.
Men som ett överbelastat immunförsvar har svårare att orka med.
Oh-oh.
I en WHO-rapport från 2009, angående hälsoeffekter av transfettsyror, skrev man att ”transfett från industriellt härdade fetter bör starkt begränsas eller helt tas bort.”
Dags för en skåprensning?
En löjligt viktig del av att bli lite smartare när det gäller mat är alltså att rensa bort de sjukdomsalstrande raffinerade oljorna.
Lämna in alla flaskor med smak- och doftlösa oljor på närmaste återvinningscentral (alla oljor sorteras som miljöfarligt avfall).
Står det uttryckligen på flaskan att oljan är kallpressad så behåll den om den smakar och doftar fräscht.
Vänj dig vid att olja ska smaka av sin råvara: olivoljor har en olivig smak, rapsolja har en rapsig smak, osv.
Det är helt rätt och helt naturligt.
Förvara alla oljor mörkt – inne i ett skåp och/eller i mörka flaskor – så håller de bättre.
Undvik att värma upp dina kallpressade oljor någon längre stund (läs mer här).
Och ja. Raffinerade oljor är en stor beståndsdel i den otroligt konstgjorda produkten margarin.
Och ja, igen. Även Bregott, Lätta, Becel mfl innehåller raffinerade oljor.
De hör alltså hemma på samma ställe som de raffinerade oljorna: ÅVC.
Vill du ha något smörliknande?
Den bästa smörliknande produkten är förstås smör 😊
Det smakar som smör. Det uppför sig som smör. Det är en väldigt naturlig produkt, som – trots att den kommer från kor – innehåller extremt små mängder mejeriprotein (som också kan ge immunförsvaret hitte-på-problem).
Vill du ha det bredbart?
Ta fram smöret ur kylen en stund innan.
Eller rosta brödet en liten stund innan du lägger på den kalla smörklicken – den mjuknar på några sekunder.
Eller skrapa upp smöret pyttelite i taget så att det mjuknar medan du så att säga jobbar med det.
Det är möjligen lite ovant.
Men när man förstår varför man inte vill ha funny fats i sin egen eller sina barns kroppar så är det varken svårt eller jobbigt 😊
/ Åsa
Tusen tack för din upplysning om fett o oljor.
Tack för allt du skriver.
Åh! Tack själv, för att du läser och kommenterar!
/ Åsa
Hejsan..tänkte bara säga att man kan blanda 0.5kg smör med 2 dl vatten och 2 dl kallpressad olja mixa ihop i hushållsmaskin o vips så har man ett bredbart smörgåssmör!! Ps . låt smöret ligga framme en stund så det mjuknar lite först.! Ha en underbar dag 🐙
Smart! Tack!
Ha en härlig dag du också 🙂
/ Åsa
Precis så gör jag. Då kan man frysa in också.
Hej! Kung markatta har en neutral olja gjord på solrosfrön med mindre Omega 6 och mer Omega 9 än vanliga solrosfrön. Reningen sker med hjälp av vattenånga och ingen efterföljande behandling sker. Allt enligt deras egen beskrivning. Vad tycker du om den oljan? Någon enstaka gång kan det nämligen vara bra med olja utan smak. Den behöver således inte vara nyttig utan bara inte vara hälsofarlig eftersom den används i undantagsfall./Margareta
Har precis läst på din hemsida att Kungmarkattas olja är ok.
Så där har du ju redan gett mig svaret! Tack!
/Margareta
🙂
Jag använder en osthyvel för att få smöret på brödet (fullkorndinkel eko och självgjort). Funkar utmärkt.
Supersmart tips!
/ Åsa