Om mig och vad jag tror på

Jag är civilingenjör från KTH med inriktning på medicinsk teknik, och jag är också utbildad kostrådgivare.

Redan 2002 började jag arbeta med mitt stora intresse träning, kost och hälsa. Hösten 2011 grundade jag SmartaMaten.

Vi kan äta oss till en alldeles strålande hälsa

Jag har varit överviktig, jag har hetsbantat och jag har haft ätstörningar. Jag har haft enorma sötsug och jag har provat alla upptänkliga ”dieter”. Men det enda som har varit hållbart – som har gjort mig frisk, balanserad och full av energi och dessutom gjort det lätt att hålla vikten – har varit att äta det jag numera kallar SmartaMaten.

Jag tror att väldigt många av oss faktiskt vill äta bättre, vi vet bara inte hur. Vad är “rätt”? Och vad är fel?

Och jag vet av egen erfarenhet att vi kan må oändligt mycket bättre än vad vi gör – vi kan få bättre hälsa, mer energi och högre livskvalitet – bara genom att ändra det vi stoppar i oss.

Energirik och näringsfattig

Stommen i många människors vardagsmat är vad man skulle kunna kalla ”urtvättad”. Den innehåller för all del protein, fett och kolhydrater (av tvivelaktig kvalitet), men den näring vi behöver för att hålla oss friska – i form av mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer –  den har man tvättat bort.

Jag tror att denna “urtvättade” mat tar så mycket plats på våra tallrikar och i våra magar att det inte blir något utrymme kvar för den mat som fyller oss med hälsa.

Men det tragiska är att många av oss är så vana vid detta att vi inte ens förstår hur lite energi vi faktiskt har – eller hur mycket energi vi faktiskt kan få om vi ändrar våra matvanor!

Snabbmat är slöseri med tid

Jag vet att många upplever att de har så lite tid över att de inte hinner laga mat.

I många fall kanske detta är helt sant. Men det är också sant att den processade, urtvättade maten, halvfabrikaten med alla sina tillsatser, dåliga fetter och snabba kolhydrater leder till välfärdssjukdomar och förkortar våra liv.

Så frågan är hur mycket tid vi sparar på att välja den? Jag är övertygad om att vi förlorar både levnadsår och livskvalitet när vi säger att vi ”inte hinner” laga vår mat på riktiga råvaror.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite

Jag tror att vi måste börja ta hänsyn till vår miljö när det gäller val av mat. Fabriksproducerade djur hör inte hemma i vårt samhälle. Inte i något samhälle. Jag är övertygad om att både våra kroppar och vår omvärld – hela världen – mår bättre om vi bara äter djur som fått välja sin mat själva. Sedan må det vara kött, om man gillar det, eller fisk och skaldjur från hållbart fiske, eller ägg från KRAV-hönor.

You’ve got the power!

Och jag tror att vi som konsumenter har all makt i vår hand. Det enda vi behöver är kunskap – men så länge det finns människor som inte vet bättre än att köpa billig, processad mat som är full av tillsatser så finns det företag som är smarta nog att sälja den.

Min vision

Min vision med SmartaMaten är att hjälpa så många som möjligt

  • att hitta rätt mat,
  • att hinna laga rätt mat och
  • att äta rätt mat.

Med “rätt” så menar jag mat som är rik på mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer, mat som ger oss energi utan att göra oss feta, mat som höjer vår livskvalitet. Mat som är balanserad och tillåtande, mat som ger hälsa utan att vi behöver späka oss. Mat som är hållbar, både för våra kroppar och för vår omvärld.

Sedan får de som dissar basisk mat träta på om exakt hur det funkar eller inte funkar. Det viktiga för mig är resultaten vi får, dvs att det funkar.

Och SmartaMaten funkar.

Njut av livet,
Åsa