Först och främst: Tack för alla kommentarer och frågor på förra veckans inlägg! Fett – och då framför allt kokosfett – är ett ämne som engagerar.
Kan man verkligen äta det där billiga kokosfettet i silverpaketet? Är det inte hårdraffinerat som tusan? Innehåller det något nyttigt utöver själva fettet?
Svaren på just dessa frågor är ja, jo, och nej.
Silverpaket = bara (endast, enbart) för upphettning
Man brukar säga att kokosfett tål upphettning bättre än andra fetter, och det är för all del sant.
Problemet är att inget fett tål upphettning särskilt bra, även om kokosfett är tåligare än de flesta. Att kokosfett är tåligt beror på att det huvudsaklingen består av mättade fettsyror. Dessa kan inte – till skillnad från enkel- och fleromättade fettsyror, omvandlas till transfett.
När till exempel rapsolja raffineras (görs doft- och färglös) bildas i regel 0,5-2% transfetter. Detta är anledningen till att man bara (endast, enbart) ska använda kallpressad olja av tex raps och oliv – de raffinerade är obehagligt rika på dåliga transfetter.
Kallpressat vs raffinerat kokosfett
Ekologiskt kokosfett finns både i kallpressad och i raffinerad (smak- och doftlös) form.
Det kallpressade kokosfettet tål viss upphettning men så här skriver tex Biofood om sin produkt:
“Även om Kokosfett Extra Virgin kan hettas upp till höga temperaturer mår den bäst av en något lägre temperatur för att behålla en optimal kvalité.”
Det är nämligen bara själva fettet som är tåligt, inte kokosfettets övriga egenskaper (som näringsämnen samt smak- och doftämnen). Vid upphettning förstörs dessa – beroende på hur stark upphettning det rör sig om – och då kan de tyvärr bilda skadliga restprodukter.
Hur skadliga dessa restprodukter är kan man diskutera, det beror naturligtvis på hur mycket man hettar upp fettet, hur mycket man äter osv. Kroppen kan hantera en del skräp men inte hur mycket som helst.
Kokosfettet i silverpaketet är helt klart av sämre kvalitet än de ekologiska, men frågan är om kvalitetsskillnaden mellan raffinerat ekologiskt kokosfett och silverpaketet är tillräckligt stor för att motivera prisskillnaden? Jag tycker inte det, men där måste var och en ta ett eget beslut.
Hårdraffinerat som tusan…
Det är ju just den hårda raffineringen som gör att silverpaketet bara innehåller mättat, värmetåligt, stabilt fett.
Vilket är anledningen till att det är det enda fett som är lämpligt för kraftig upphettning.
Däremot är det varken gott (smakar ingenting) eller speciellt hälsosamt (så som det kallpressade är). Det bildar bara inte några hälsofarliga ämnen vid upphettning.
Kokosfettet i silverpaketet är fullhärdat, vilket alltså innebär att det inte finns några transfetter i det.
Man använder inga lösningsmedel, däremot använder man citronsyra (eller fosforsyra), natriumhydroxid, minerallera (blekjord) vid reningen.
Vidare har fettet deodoriserats med vattenånga för få bort små partiklar tex metaller, fria fettsyror, färgrika ämnen som påverkar smak, färg och hållbarhet.
… så det SKA inte lukta och smaka något
Enligt Unilever ska deras kokosfett varken ha doft eller smak när man hettar upp det. Det är liksom det som är poängen med raffineringen.
Men. Jag vet, av egen och andras erfarenhet, att det faktiskt kan lukta rätt illa när man hettar upp det. Vad detta beror på kunde Unilevers kundtjänst inte svara på (jag har pratat med dem idag) – de hade faktiskt ingen aning om att problemet existerar.
Vilket får mig att svära tyst över min egen dumhet. Varför gick jag bara tillbaka till affären sist jag fick ett dåligt paket? Varför kontaktade jag inte Unilever så att de fick en chans att undersöka eländet och faktiskt göra något åt problemet, istället för att hållas i total okunnighet?
Därför: REKLAMERA om det stinker!
Så här kommer en uppmaning till alla er som har ett icke smak- och luktfritt silverpaket hemma:
Kontakta Unilevers kundtjänst – telefonnumret står på paketet. Be att få ett portofritt kuvert ifrån dem, och reklamera fettet så att de kan höja kvaliteten på sin produkt.
Jag har aldrig råkat ut för något paket som luktar i rumstemperatur, doften kommer vid upphettning.
Bättre än hett fett: tillsätt efteråt
Själv tycker jag bäst om att tillaga mat utan fett, och att tillsätta kallpressad olja efteråt istället.
Om jag ska baka en efterrätt som ska vara inne i ugnen i 175 grader, då använder jag kallpressat kokosfett om det blir godare. Just för att det blir godare.
Silverpaketet använder jag bara (endast, enbart) vid upphettning, och då i rätter som inte vinner på kokossmak.
Om man gillar grönsaker i bitar på plåt i ugn med olivolja anser du då att olivoljan förstörs, bildar transfetter och endast ger god smak?
Eller skulle du smörja plåten med kokosfett från silverpaketet och hälla på olivoljan efteråt?
Hej Estelle!
Japp, jag använder aldrig någonsin olivolja i ugnen.
Jag vet att ”mina” rostade grönsaker i ICA Buffé ringlades med olivolja, men det var Buffés eget tillägg och inget jag kunde göra något åt. Detsamma gällde laxen till avokadosoppan; jag tillagar min i lite vatten medan de ville steka i olivolja.
I första hand torrostar jag grön- och rotsaker direkt på plåten (alt på ett bakplåtspapper), och ringlar på oljan efteråt.
Om grönsakerna ska rostas med någon krydda som behöver fäste använder jag kokosfett från silverpaketet.
/ Åsa
Hej Åsa,
Använder du ekologisk kallpressade rapsolja eller ekologisk kallpressade olivolja? Näringsinnehåll? Kvalité ?
Med vänlig hälsning Susanne
Hej,
jag tycker att rapsolja är godare än olivolja. Dessutom innehåller rapsolja mer omega3 än olivolja, mer omättade fetter och är svenskproducerad.
Så när det kommer till oljor föredrar jag rapsolja 🙂
I vissa rätter passar ”medelhavssmak” bra, och då använder jag olivolja.
Alla oljor jag köper är kallpressade, extra virgin, ekologiska. Rapsoljan som sagt dessutom svensk.
Och alla rena fetter innehåller ca 900 kcal/100 g.
/ Åsa
Hej,
Vi har ett paket kokosfett som luktar illa vid upphettning, och smakar lite kokos – det är alltså fel?
/Tobias.
Hej Tobias,
enligt mig är det helt fel. Ett raffinerat och renat kokosfett ska varken smaka eller lukta. Ring Unilever och be att få reklamera (och berätta gärna vad de säger!)
/ Åsa
Ok, tack då vet jag! 🙂
Har tyvärr inte fått det numret av Buffe´hem i brevlådan, men hade gärna läst om dig och dina recept där.
/ Estelle
https://smartamaten.se/2013/02/smartamaten-i-buffe/ 🙂
/ Åsa
Hej Åsa, Tack för att du reder ut kokosfetts-djungeln. Det finns ju kokosolja som både luktar kokos och som är luktfri. Vet du vilken av dem som är mest hälsovänlig? jag har Urtekrams kokosolja (fast det ser ut som fett och den luktar kooks) och det står inte på burken om den är kallpressad, utan bara att den tål höga temperaturer…
Hej Monika!
Har den kokossmak så har den kvar sina hälsofrämjande egenskaper. Kokossmaken försvinner vid 175-220 grader (olika tillverkare använder olika processer), och med den också en hel del av välgörandet.
Även om kallpressat kokosfett kan hettas upp så är det alltså bättre att inte göra det.
/ Åsa
Hej Åsa!
Om jag ska göra egna nyttiga ”bars” vad skulle du rekommendera att jag tillsatte för typ av fett för att få dem att hålla ihop och samtidigt vara nyttiga?
Hej Liv!
Jag skulle faktiskt använda ägg istället för fett – men *om* jag skulle använda fett skulle det bli med kokossmak. Bars hettar man ju sällan upp särskilt mycket eftersom de innehåller nötter och fröer som också är värmekänsliga.
Här är ett recept som ser vettigt ut, fast jag skulle byta fiberhavre mot vanlig havre, honung mot dadlar (honung ska inte hettas upp alls), vaniljsocker mot vaniljpulver och så skulle jag blötlägga alla nötter och fröer för att öka mineralupptaget. Jag skulle nog använda hela äggen också, inte bara vitorna, och förvara barsen i frysen.
/ Åsa
Hur länge ska nötterna blötläggas?
Hej,
här hittar du information om blötläggning och nötter.
/ Åsa
Det är så kul att lära sig! tack…
Tack själv!
/ Åsa
Älskar ditt engagemang!! Åh, du är så bra!
Tack för det och ha en trevlig helg,
Anna
Hej Anna,
vad glad jag blir! Ha en trevlig helg du också!
/ Åsa
Hej!
Vad händer med de nötter/mandlar/frön man blötlagt och sedan använder i t ex knäckebröd. Behåller de sina goda egenskaper även efter de torkat? Hur länge?
Mvh, Madeleine
Hej Madeleine!
Antinutrienterna (de som försvinner vid blötläggningen) skyddar nötter/mandlar/frön mot att bli dåliga, så efter blötläggningen är hållbarheten betydligt sämre.
En eller ett par veckor håller de säkert om de är ordentligt torkade, men jag skulle för säkerhets skull förvara i frysen. Det skyddar inte mot härskning men mot mögel.
/ Åsa