Publicerad den 11 kommentarer

Det är skillnad på kött och kött

Alltså. Det här är ett ämne som jag valt att hålla mig lite vid sidan av – inte för att jag inte har en åsikt, utan snarare för att jag har en passionerad åsikt och… pjta. sådant kan ju verka lite skrämmande ibland.

Men finns det en enda fråga där jag verkligen vill omvända hela, hela världen så är det denna:

Ät inte fabrikstillverkade djur.

I USA pratas det en hel del om ”factory farming”, men i Sverige är detta inte ens ett begrepp.
Min teori: vi vill så gärna tro att svensk köttillverkning är humanare än den amerikanska. Kanske är den det, men det är fortfarande grader av vidrigt vi pratar om. Inte humant.

Om det var någon mer än jag som såg första avsnittet av Landet Brunsås förra hösten (”Varför äter svenskarna så mycket kött”) så vet du vad jag pratar om.

Min resa – jag skäms över startpunkten men är stolt över nuläget

Själv har jag varit en köttätare av gigantiska mått. För fem år sedan åt jag kött – kyckling, gris, ko – både till lunch och middag. Rejäla portioner, så som det lätt blir när man äter GI. Säkert 200 gram, 2 gånger om dagen. Dessutom åt jag ost- och skinkmackor till frukost.

Tacka sjutton för att man inte har råd att köpa eko-kött när man trycker i sig sådana mängder… Nä. Det var fabrikstillverkat för hela slanten.

Sedan gick jag en kurs och lärde mig lite mer om basisk mat. Började äta mindre kött (och mer grönsaker), blev piggare, åt ännu mindre kött (och ännu mer grönsaker), blev ännu piggare. Slutade med kött men fortsatte med fisk och ägg, fick massor med energi och har knappt ens varit småförkyld sedan dess.

”Slutade” med kött är för övrigt en överdrift. Jag äter kött varje gång vi åker upp till Mickes underbara släkt i Norrland. Viltkött från renar och älgar som kutat omkring i skogen eller vad de nu pysslar med på dagarna. Lever sina liv, helt enkelt.

Det jag försöker säga är att det viktiga är INTE att sluta äta kött. Det viktiga är att vi gör val som vi kan stå för. Etiskt och moraliskt.

Just stop it!

Det är banne mig dags att sluta gömma sig bakom tusen ursäkter om att ”det nog inte är så hemskt”, att ”det kostar så mycket” osv osv.

Ta med ungarna till en djurfabrik om du vågar. Jag vågar inte, mest för att jag inte tror att jag själv skulle klara av det. Vilket också är en av anledningarna till att jag bara köper viltfångad (MSC-märkt) fisk, eko-ägg och – till barnens fredagmiddag – eko-kött.

Jag kan helt enkelt inte stå för något annat.

Och ”jag har inte råd” är inte en godtagbar ursäkt längre. När man – som jag – huvudsakligen äter vegetariskt sjunker matkontot dramatiskt, och då räcker pengarna till djur som fått leva på riktigt.

Det handlar om att prioritera.

För dig som tycker att priset är viktigare än hur djuren har det rekommenderar jag filmsnutten i slutet av den här sidan från PETA (typ Djurens rätt i USA). Den är bara 60 sekunder lång så du har absolut tid att se den. Nu.

Liten kille som (inte) tittar på filmsnutten om sin mat.

Och läs gärna det här inlägget på Innerstrength, där jag hittade klippet från början. Tack Petra för inspirationen!

Avslutningsvis:
Varje gång du väljer ekologiskt kött, ägg, mejeri osv röstar du på human djurhållning.
Varje gång du väljer oekologiskt kött, ägg, mejeri osv röstar du på djurplågeri.

Det är din röst. Ditt ansvar. Hur röstar du?

/ Åsa

[Tillägg 2014-07-17: Köttindustrin står för 18% av våra utsläpp av växthusgaser. Nästan en femtedel. Hur skrämmande är inte det?]

11 reaktioner på “Det är skillnad på kött och kött

 1. Åh va bra skrivet!!
  Även jag har spridit detta budskap – både på mina bloggar och på facebook!! Jag länkar till dig på min facebooksida och min ena blogg, för detta bara måste spridas!!
  Tack för ett otroligt välformulerat blogginlägg!

 2. Hej
  Fint inlägg vil dela denna reklam som visas på australisk tv just nu – fantastiskt tycker jag 🙂
  https://vimeo.com/51888087

  1. Hej Sofia,
   jättebra film! Så tydlig, utan att få magen att vända sig. Tack!

 3. Tack Anneli!
  Vad glad jag blir – både för berömmet och för att du sprider den här viktiga frågan vidare!
  Kram / Åsa

 4. Ja det är nemligen det at det behövs information om köttindustri och ätning som inte drar igång menniskors försvarsmekanismer men som bjuder in till nytänk och logik i stället för känslan av att någon försöker ta ifån en något… 🙂

 5. Här är ytterligare en reklamfilm från Australien – där de två största livsmedelskejorna snart slutar sälja fabrikstillverkade grisar och kycklingar! 🙂
  https://video.theaustralian.com.au/2294825237/Animals-Australia-fights-factory-farming

 6. Fabrikstillverkat kött eller ekologiskt… vilken roll spelar det? Äter man djur – accepterar man dödande. Allt vi behöver för att leva finns i växter, därifrån djur får inte bara vitaminer, mineraler utan också proteiner! Och människor är ju inte dummare än djur?

  Människan är inget rovdjur, hon är på en högre utvecklingsnivå än djur, hennes kropp är inte anpassad till den mat som rovdjuren äter.
  Så varför måste vi döda djur? ”Köttätandet tillhör de förflutna och de är dags att vakna upp nu.”

  “Ni har just ätit middag, men hur skrupulöst slakthuset än är dolt miltals borta, så är man medskyldig.”
  – Ralph Waldo Emerson (1803-1882) amerikansk författare och filosof

  Det är lätt att glömma sambandet mellan en hamburgare och kon som den kom ifrån. Men jag tvingade mig själv att erkänna faktumet att varje gång jag åt en hamburgare, så hade en ko upphört att andas, råma och ströva omkring.”
  – Moby (1965…)

  ”Det är endast genom att bearbeta och maskera köttet medelst kulinarisk tillagning och kryddning, som den blir tuggbar och digestive, och att maskeringen av dess blodiga safter och nakna skräck, inte framkallar outhärdlig vämjelse och avsmak.”
  – Percy Bysshe Shelley (1792-1822) engelsk poet

  ”En död ko eller ett dött får som ligger på betesmarken tas för ett kadaver. Men samma sorts djurkropp bearbetat och upphängt i en slaktbod, anses som mat.”
  – John Harvey Kellogg (1852-1943)

  “Den tänkande människan måste motsätta sig alla grymma sedvänjor, oavsett hur djupt de är rotade i tradition eller kringgärdade av nimbus…”
  – Albert Schweitzer (1875-1965) tysk-fransk teolog, filosof, bibelforskare, musiker, läkare, missionär och nobelpristagare

  …slaktandet av våra medvarelser gradvis förstör medkänslan, vilken är den finaste känslan som människan kan uppbringa.”
  – Thomas More (1478-1535) en engelsk politiker och författare

  “Vad är det som borde hänvisas som den oöverstigliga gränsen?
  Frågan är inte, kan de resonera? Ej heller, kan de tala? Men…kan de lida?”
  – Jeremy Bentham (1748-1832) brittisk jurist och filosof

  “Inget av alla argument som försöker bevisa människans överlägsenhet kan krossa följande fakta: I lidande är djuren våra jämlikar.”
  – Peter Singer (1946-…)

  “De är fiskar, inte fisk.” (Ordet fisk objektifierar dessa varelser, som oftast kvävs till döds)
  – Ingrid Newkirk (1949-…)

  “Det kan framkastas i vissa böcker att det inte är en synd att döda ett djur, men det står skrivet i våra hjärtan – klarare än i någon bok – att vi borde känna medlidande med djur på samma sätt som vi gör med människor.”

  “Om man verkligen allvarligt söker leva ett gott liv, så är det alltid köttprodukter som är det första man ska avstå, därför att dess nyttjande helt enkelt är omoraliskt, då det involverar verkställandet av en handling som strider mot den moraliska känslan – dödande.”

  – Leo Tolstoy (1828-1910) rysk författare

  “Älska alla Guds skapelser, även djuren och växterna. Älska allt för kunna uppleva den gudomliga mystiken i allt.”
  – Fjodor Dostojevskij (1821-1881) rysk författare

  “Djuren är mina vänner…och jag äter inte mina vänner.”
  – George B. Shaw (1856-1950) irländsk författare, Nobelpristagare

  “Nu kan jag titta på er utan att ni behöver oroa er; jag äter inte er längre.” (Till fiskarna i hans akvarium.)
  – Franz Kafka (1883-1924) tjeckisk-österrikisk författare av judisk börd

  “Att inte bruka våld mot människor, men att döda eller vara fientlig mot oskyldiga djur, är en djävulsk filosofi. I denna tidsålder har man en fientlig inställning gentemot de stackars djuren, varför de värnlösa djuren lever i ständig rädsla. Djurens lidanden ger upphov till återverkningar som slår tillbaka på människosamhället, och det råder därför ständigt en spänning i form av kallt eller hett krig mellan människorna, såväl individuellt som kollektivt och nationellt.”
  – A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896-1977)

  “Det är ett överraskande kort steg från att jaga djur, till att jaga och tortera människor.”
  – Aviva Cantor (1900-1985) amerikansk journalist, föreläsare och författare

  “Vi kan inte ha fred bland människor vars hjärtan fröjdas åt dödandet av andra levande varelser. Med varje handling som förhärligar eller ens tolererar sådant enfaldigt dödande, blir det bakslag i mänsklighetens utveckling.”
  – Rachel Carson (1907-1964)

  ”Människans fysiologi, både den yttre och den inre, visar att frukt och grönsaker utgör hennes naturliga föda.”
  – Carl von Linné (1707-1778) en svensk botaniker, läkare, geolog, pedagog och zoolog

  ”Jag vet i min själ, att äta en varelse som är uppfödd för att ätas och som aldrig fått en möjlighet att leva ett riktigt liv, är ohälsosamt… man äter bara lidande.”
  – Alice Walker (1944-…)

  ”Köttindustrin och köttätandet har bidragit till fler amerikaners död, än vad alla krig under 1900-talet, alla naturkatastrofer och alla bilolyckor sammantaget gjort. Om du anser att kött är ”riktig mat för riktiga människor”, är det bäst för dig att bo riktigt nära till ett riktigt bra sjukhus.”
  – Neal D. Barnard

  ”Jag blev vegetarian efter 9/11-attentatet. En vän till mig kom tillbaka från New York och sa att han inte kunde stå ut med lukten av bränt kött. Det påminde mig genast om grillfest.”
  – Alyssa Milano (1972-…)

  ”Jag slutade äta kött när jag var tolv. En dag skar jag upp en kyckling för min mamma, och jag träffade en tumör med kniven. Det fanns var och blod överallt. Jag fick nog.”
  – Josh Hartnett (1978-…)

  ”All hälsosam föda skördas utan nät eller fälla.”
  – William Blake (1757-1827) brittisk poet, mystiker, konstnär och publicist

  “Om du kunde se eller känna lidandet, så skulle du inte tänka dig för två gånger. Ge tillbaka livet. Ät inte kött.”
  – Kim Basinger (1953-…)

  “Alla levande varelser älskar sina liv, önskar njutning och ogillar smärta; tycker inte om att bli skadade. Alla önskar leva och alla varelser håller sitt eget liv väldigt kärt. Därför bör man inte döda någon. Detta är kärnan av visdom: Att inte döda någonting.”
  – Sutrakritanga och Acaranga Sutra (Jainistiska skrifter)

  “Man ska inte tro att alla varelser existerar för människans skull. Tvärtom, alla andra varelser är också menade för sin egen skull och inte för någon annans skull.”
  – Moses Maimonides (1135-1204) en judisk rättslärd och läkare

  ”Det finns inget objektivt skäl till att anse att människans intressen skulle vara viktigare än djurens. Vi kan avliva djur lättare än de kan avliva oss; detta utgör den enda solida bas för vårt påstående om överlägsenhet.”
  – Bertrand Russell (1872-1970) filosof, matematiker, historiker, Nobelpristagare i litteratur

  “Om någon vill rädda jorden, så att sluta äta kött är det allra viktigaste och bästa man kan göra. Vegetarianism löser många problem på en gång: ekologin, världssvälten och grymheten.”
  – Paul McCartney (1942-…)

  1. På samma tema: Gary Yourofskys föreläsning om djurs rättigheter.
   Otroligt tänkvärd (även om jag *verkligen* inte håller med om att sojaprodukter som låtsas vara ost, korv osv är något att ha).

   / Åsa

   1. Nej, sojaprodukter är inte bra,
    https://holistic.se/artiklar/index.php?artikel=soja

    Och varför ska man äta dem eller en annan ohälsosam mat om alla ämnen som vi behöver finns i växter?

    Man får tillräckligt med alla essentiella aminosyror om man äter färska frukter och grönsaker.

    Det finns mer protein per kalori i bladgrönt än i kött. Dessutom finns komplett protein i chia frön, hampa, quinoa, nötter samt många alger.

    Chia är rik på antioxidanter, vattenbindande kolloider, vitamin B, kostfibrer, mineraler och proteiner och har mer omega-3 än någon annan naturlig källa!

    Genom att man får i sig omega 3 fettsyror från chia undviker man de gifter och tungmetaller som ackumuleras i fiskprodukter samtidigt som man hjälper till att undvika utfiskning av havet.

 7. Filosoferar lite om man skulle ha egna tupp/ar,hönor,kycklingar frigående inne och ute i hönsrastgård eller helt frigående ute och gav dom bla frukt,bär,grönsaker,chiafrön,krossade linfrön,sesamfrön,solrosfrön,hampa,vatten,msm,vitaminer,mineraler. Så blir ju deras inre struktur helt annan än de man kan köpa idag som får fel mat som bla spannmål(orsakar sjukdomar) och antibiotika i förebyggande syfte så de är ju sjuka under sin livstid. Då kanske vi människor borde kunna äta dom utan att bli sjuka. de är ju vitt kött och borde ju bli/vara hälsosamt.De man kan köpa i idag blir man ju kass av som märks på sitt eget spill ju och luktar ve och fasa trots allan annan vego-näring man än stoppar i sig,fast det beror nog mest på att de får fel föda och antibiotika.

  1. Min syster har egna hönor/tuppar som får gå ute och picka, och deras ägg och kött äter jag gärna 🙂
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *