Äntligen är det dags för mitt inlägg om varför kokosfett är så bra trots att det är mättat!
Inledningsvis vill jag klargöra att oavsett om du väljer raffinerat eller oraffinerat så är kokosfett flytande i kroppstemperatur (till skillnad från tex djurfett), trots att det är fast i rumstemperatur. Det är alltså INTE ett fast fett när det väl kommit in i kroppen, även om det är stenhårt när det ligger i kylen.
Mättat fett – bra eller dåligt? Svar: ja.
Mättat fett kan delas upp i tre grupper baserat på fettsyrornas längd: SCT (korta, 2-4 kolatomer), MCT (mellanlånga, 6-10 kolatomer) och LCT (långa, 12-24 kolatomer).
SCT och MCT är vattenlösliga och beter sig därför annorlunda i kroppen än LCT: de tas delvis upp redan i magsäcken och resten tas upp i tunntarmen eftersom de inte kräver galla för nedbrytning (vilket andra fetter gör, både LCT och omättade).
Snabbt bränsle
Efter nedbrytningen går SCT och MCT till levern och används som bränsle där. Det som inte stannar i levern går ut i blodet, in i musklerna och in i mitokondrierna. SCT och MCT är alltså mycket lätta för kroppen att förbränna och energimässigt funkar de som ett mellanting mellan kolhydrater och fett.
Väldigt lite av SCT och MCT går till fettcellerna, till skillnad från LCT som nästan alltid går till fettcellerna först, och bara frigörs ”vid behov”.
Var finns SCT och MCT?
SCT och MCT finns i tex kokosfett (60-70%) och mejerifett (25%). Mejerifett innehåller dock ca 35% LCT, vilket alltså är den sämre sortens mättat fett.
Var finns LCT?
LCT finns i feta djurprodukter som korv, bacon, fett kött, ister och mejerifett. LCT är fettlösligt och trivs därför utmärkt i fettcellerna, och eftersom det kan lagras länge, länge utan att bli dåligt gillar kroppen att spara på det.
Nästan alla undersökningar som visar på negativa effekter av mättat fett är gjorda på LCT, vilket är anledningen till att så många är så rädda för mättat fett.
Det behöver du alltså inte vara, så länge du håller dig till SCT och MCT 🙂
Laurinsyra
Ungefär hälften av fettet i kokosfett består av laurinsyra. Laurinsyra finns även i bröstmjölk, och skyddar mot virus, bakterier och svampar. Kokosfett har alltså antibakteriella egenskaper.
Vid nedbrytningen ombildas laurinsyra till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt.
Kolesterol
Kokosfett har i flera undersökningar visat sig öka det goda kolesterolet HDL, medan det onda LDL-kolesterolet inte förändrats. Pluspoäng där också, med andra ord. N-gruppen (Vetenskaplig kost- och näringslära) har skrivit ett bra inlägg om kokosfett för den som vill gräva djupare.
Oraffinerat äger – även utvärtes
Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Oraffinerat kokosfett är helt fantastiskt. Förutom alla bra egenskaper jag nämnt ovan innehåller det också antioxidanter, vitaminer och mineraler (om än i små mängder), bland annat kolin, vitamin E, vitamin K och järn.
Jag använder ett ekologiskt, oraffinerat kokosfett till efterrätter, i te och närhelst det passar med lite kokossmak.
Jag använder det i håret – det tar ned mina flygiga lockar på ett väldigt trevligt och kemikaliefritt sätt, och jag använder det på huden, både i ansiktet och på kroppen.
När jag var i Egypten i december (inte jättestark sol) använde jag faktiskt bara kokosfett som solskydd. Ungarna hängde i poolen lite för mycket för att det skulle funka, men för mig som inte badade bort det hela tiden gick det jättebra. Dessutom är kokosfett underbart som aftersun, om man som jag vill slippa så mycket kemikalier som möjligt.
Avslutningsvis några ord (till) om silverpaketet
Till sist några kompletterande ord om silverpaketet – som alltså inte är ”the good stuff” utan bara inte ”bad stuff” när det gäller upphettning.
Så här gör man silverfettet
För att härda kokosfettet, dvs omvandla den lilla andelen omättat fett till mättat, blandar man fettet med vätgas (H+). Väteatomerna fäster på fettets kolatomer vid dubbelbindningarna och därigenom mättas fettet och dubbelbindningarna försvinner. För att få igång reaktionen används katalysatorn nickel, som skiljs ut ifrån fettet efter härdningen och alltså inte finns kvar i det färdiga fettet.
När man härdar fett i vanliga fall bildas både mättat fett och transfetter (vilket är anledningen till att man ska undvika raffinerade oljor), men i fallet med silverpaketet fullhärdas fettet vilket innebär att även det skadliga transfettet omvandlas till mättat fett.
Efter härdningen renas alltså fettet, och då använder man citronsyra (eller fosforsyra), natriumhydroxid, minerallera (blekjord) och slutligen vattenånga.
Fräscht? Jag vet inte, jag. Men faktum är att inget av dessa ämnen skrämmer mig speciellt mycket – särskilt som de faktiskt tas bort ur den färdiga produkten, som i sin tur är fri från transfett.
Men frågan om man vill använda ”silverfettet” eller något annat raffinerat (kanske ekologiskt?) kokosfett vid kraftig upphettning måste var och en avgöra själv. Prisskillnaden är stor, och därmed blir det en prioriteringsfråga.
Det mest hälsosamma är att inte steka så mycket, utan istället använda kallpressade oljor och kokosfett med både smak, doft och bonusnäring kvar.
The end.
Det finns oändligt mycket mer att skriva om kokosfett, men det finns också många andra ämnen som pockar på uppmärksamhet så detta inlägg får bli det sista om kokosfett på ett bra tag.
Frågor och kommentarer mottages tacksamt i kommentarsfältet här nedanför!
/ Åsa
tack för bra information om kokosfett.
ha en bra dag! Mvh Madeleine
🙂
/ Åsa
Hej.
Tusen tack. Har just undrat över kokosfett och inte köpt det. Nu vet jag. Tack och trevlig helg.
Mvh
Pernilla
Vassego, och detsamma!
/ Åsa
Intressant! Kan du ge tips på några oraffinerade ekologiska kokosfetter tro? 🙂
Hej Ingela!
Jag köper virgin eko kokosfett i storpack från Crearome, 5 kg ger ett jämförpris på 500 g (som de flesta burkar ligger på) på 87:90 kr, eller 175:80/kg.
Kokosfett har ju väldigt lång hållbarhet, och man kan ju alltid dela med släkt och vänner om man inte känner att man kan göra av med 5 kg själv.
/ Åsa
TACK!!!!!
FANTASTISKT NYTTIG INFORMATION!
Men prisskillnaden mellan ekologiskt och ickeekologiskt rör sig väl om någon vinflaska eller några flaskor cocacola eller läsk.
Ha det gott!
Marianne
Tack själv Marianne!
Du har helt rätt, och dessutom räcker kokosfett ganska länge (till skillnad från en vinflaska ;-))
/ Åsa
Hej svejs! Kanonbra fakta om kokosfett! En undran bara. Är det vanligt att vara känslig mot kokosolja? Jag får alltid ont i magen och blir mycket rapig när jag intagit kokosolja. Även i mycket små mängder. Det känns synd eftersom att kokosoljan är så hälsosam. Kan man kanske vänja kroppen vid den?
Varma hälsningar nina
Hej Nina!
Jag har aldrig hört någon annan med det problemet så speciellt vanligt tror jag inte att det är.
Får du samma effekt av lukt- och smakfritt kokosfett?
/ Åsa
Jag har bara testat en sort och det är kung markattas ekologiska kokosolja. Var får man tag på lukt- och smakfritt kokosfett?
Hej!
Dels finns ju det ”fullhärdade” i silverpaketet, dels har en hel del ”finare” märken smak- och luktlösa kokosfett som är mildare raffinerade och inte härdade/mättade.
Cocosa Pure är en variant som bara genomgår en mild rening (ingen härdning) med vattenånga, kiselgur och citronsyra.
Biofood har också en raffinerad variant, vet dock inte hur raffinering/rening går till där.
Om jag vore dig skulle jag börja med att köpa ett 20-kronors silverpaket i mataffären bara för att kolla om det är värt att gå vidare. Funkar det så kan du kolla i hälsokosten eller på nätet efter en milt raffinerad variant, de brukar kosta kring 80:- / 500 g.
Funkar det inte så är det ju bara att slänga 20-kronorspaketet.
Kallpressad rapsolja, kallpressad olivolja, nötter och frön ger också väldigt fina fetter så du får hitta en ersättare där istället.
Hör gärna av dig och berätta hur det går!
/ Åsa
Ska experimentera lite och se om jag känner någon skillnad. Återkommer med mina resultat längre fram.
Vänliga hälsningar nina
Jag har samma problem, rapningar och jätte ont i magen. Har dock använt kokosolja länge nu och trodde inte det var det som var boven i mina problem men då jag har uteslutit allt annat och det fanns bara det kvar. Vet inte varför men tror det är bara för mycket fett att jag mår illa och får ont till slut.
Hej Tack för bra information om kokosfettet! Jag undrar om det är lika nyttigt/samma goda egenskaper i kokosmjölk, som man kan köpa i burk? AnnSofie
Hej Ann-Sofie!
Kokosmjölk har ju helt andra egenskaper än kokosfett och används på helt annat sätt.
Mjölken innehåller ca 24 g fett per 100 g medan fettet innehåller 100 g fett per 100 g.
Mjölken innehåller 3-4 g kolhydrater och mer vitaminer och mineraler än fettet (som ju bara innehåller väldigt små mängder av dessa).
/ Åsa
Hej. Ett stort tack för en mycket bra information om kokosfett. Jag har en undran. Jag har en dotter som under många år har lidit av en mycket svår psoriasis, över hela kroppen. Den heter Postulär psoriasis. Hon har gått igenom många olika behandlingar. Legat på sjukhus i omgångar. Bad, sol (inte solarium). En uppsjö av olika salvor och krämer Hon får stora bölder som gör ont innan dom spricker. Antibiotika kurer och cellgifterna. Nu undrar jag i fall du har erfarenhet av någon som har fått hjälp av att smörja med kokosfett. Alla krämer och mediciner är ju inte bra. Det kan hålla hennes psoriasis på en uthärdlig nivå. Men hon skulle ju bli glad i fall det skulle kunna bli ännu bättre. Dina matförslag är kanske också en hjälp. Jag är själv så ny med det här. Har inte kommit in i allt ännu. Det tar tid att lära om. Men jag kämpar.
Varma hälsningar. Gun-Britt.
Hej Gun-Britt!
Jag har ingen personlig erfarenhet av kokosfett på psoriasis, men jag tycker absolut att det kan vara värt ett försök. Så milt behandlad som möjligt, med kokossmak och -doft kvar.
Jag tror också att maten kan hjälpa – mjölkfritt och glutenfritt är ett viktigt steg.
Psoriasis-patienter har ofta för lite omega 3, zink och selen och det kan definitivt vara värt att ta tillskott av dessa.
Låt omställningen ta den tid den behöver. Förändrar man något litet varje dag är man snart en bra bit på väg!
/ Åsa
Hej Gun Britt. Vill bara tipsa om D-vitamin tillskott som kan lindra psoriasis. Här finns lite mer att läsa om detta: https://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-celltillvaxt
Här finns det ännu mer info om D-vit: https://www.mercola.com/article/vitamin-d-resources.htm
Hoppas det kan vara till hjälp 🙂
Mvh Annica
Hej Gun-Britt
Jag läste Åsas fantastiska blog om kokkosfett och även några kommentarer innan din. En av kommentarerna hänvisade till crearom/naturkosmetikkompaniet. De har förutom bra coccosfett naturligt shea smör både som olja och som fastare smör. Shea smör/karitésmör kan många gånger ge fantastiskt fint hjälp vid hudproblem. / hoppas din dotter redan mår mycket bättre, Sabine
Tack för bra tips, Sabine!
Naturkompaniets sheasmör är underbart, jag köpte en variant med jordgubb till barnen för länge sedan och den är väldigt skön på huden.
/ Åsa
Hej och tack Åsa.När min dotter kommer hem från Thailand ska jag tipsa henne om detta. Det låter väldigt vettigt.
Jag hoppas verkligen att det ska kunna bli så pass bra att så hon slipper all konstig medicin och sprutor som hon tar nu. Jag kommer att höra av mig om hur det går.
För min egen del så tycker jag att det går bättre och bättre med omlärningen av kosten.
Vad skönt att det går bättre – det kan ta tid att skapa nya vanor men det är värt det 🙂
/ Åsa
Hej!
Intressant med kokosolja som solskyddsmedel! Använder du sådan som luktar kokos då? I vanliga traditionella solskyddskrämer är det ju oerhört mycket kemikalier…
Hälsningar
Kerstin
Hej Kerstin!
Jag använder en ekologisk kallpressad med kokosdoft, den är underbar att smörja in sig med 🙂
/ Åsa
Tack för tipset, det ska jag prova!
Kerstin
Hej Åsa!
Hur vet man i vilka livsmedel det finns korta och medellånga fettsyror? Det är väl bara redovisat hur mycket mättat fett det är i produkten? Har du tips annars?
Tack på förhand!
/Åsa
Hej Åsa!
SCT och MCT finns framför allt i kokos och i mejerifett. Du har helt rätt i att de inte redovisas annat än som ”mättat fett”.
/ Åsa
Hej! Fantastiskt fin och intressant sida 🙂
Måste säga att jag blev lite fundersam efter ditt inlägg om kokosfett..men det låter vettigt. Har en fråga, om man ska poppa egna popcorn i kastrull, vilket fett rekommenderar du att man använder?
Hej Patricia!
Eftersom popcorn poppas på så hög temperatur så använder jag ”silverfettet”. Kokossmakande popcorn är dock väldigt gott, och det händer (mycket sällan) att jag lyxar med sådana trots att fettet inte riktigt tål det. Det är i alla fall mycket bättre än raffinerade oljor.
/ Åsa
Hej Åsa och tack för alla fantastiska tips. Jag undrar hur ofta och hur mycket ska man äta kokosfettKan man över konsumera”
Hälsningar David
Hej David!
Klart som sjutton att man kan överdosera kokosfett. Det är rent fett, och 100 g ger nästan 900 kcal.
1-3 tsk fett per måltid är ganska lagom, men du behöver inte bara mättat fett (som kokos) utan även omättade fetter (finns i tex nötter, fröer och kallpressade oljor som raps och oliv).
Om du rör på dig mycket gör du av med energi, och då kan du äta mer. Rör du på dig lite så får du äta mindre.
/ Åsa
Hej Åsa!
Jag är diabetiker, typ 2 sen tre år tillbaka. Har ingen övervikt, är vältränad ( tränar fem dagar/v), äter bra och är väldigt medveten om kost.
Jag har börjat med kokosfettKan sen fem dagar tillbaka och har sett en negativ tendens på mina blodvärden, kan det vara kokosfett? Knappast tycker jag själv. Vad tycker du? En annan svårigheter är att äta mycket basist , frukt och grönsaker , det kolliderar med min diabetes, dessutom behöver jag mycket energi/ kalori för att hålla balansen med tanke på min träning.
Det blev många frågor men hoppas du kan ge mig lite tips och råd.
Vänligen
Hej David!
Det verkar inte rimligt att kokosfettet skulle påverka blodsockret negativt.
Frukt är *inte* basiskt, och inte något man bör äta stora mängder av ens om man är frisk.
Det är mycket bättre att få sina vitaminer, mineraler och fibrer från grönsaker och rotfrukter (finns många med lågt innehåll av kolhydrater) – som dessutom är basiska, till skillnad från frukten.
Eftersom du tränar mycket behöver du extra energi. Nötter och frön, helst blötlagda och därefter kanske rostade, är bra källor som ger både protein, fett, vitaminer och mineraler.
Helt bovete, råris och quinoa ger långsamma kolhydrater, och blandar du dem med lite extra fett (gärna nötter och frön) så blir de ännu långsammare.
Lycka till!
/ Åsa
Hej,
Varför blötlägger du nötter och mandlar, har aldrig hört det förr.
Hälsningar,
Maggan
Hej Maggan,
här har jag skrivit några ord om blötläggning.
/ Åsa
Hej
Ghee smör som man gör själv, lätt att göra, är nyttigt och bra för kroppen, innehåller smörsyra som är bra.
Tycker ghee smör är bättre än kokosfett.
Detta kan hjälpa vid olika sjukdomar och är mycket bra för mage och tarm.
Testat ghee smör?
Mvh Madde
Hej Madde!
Om man gör sin ghee på ekologiskt smör är det ett riktigt bra fett. Själv föredrar jag kokosfett eftersom det är enklare och – i mitt tycke – bättre 🙂
/ Åsa
Hej! Jag har haft hemska handeksem i 12 år… (Känner att det blir bättre när jag äter mindre socker och mer hälsosamt överlag, så jag är på väg åt det hållet, men tar det steg för steg så att det blir en hållbar förändring.) Jag hörde om kokosolja och ville prova, så de senaste 3-4 dagarna har jag smörjt med kokosolja flera ggr om dagen (Kung Markattas Kallpressad virgin), och även ätit en sked 1 gång/dag. Först var det jätteskönt, men sen började eksemet bli värre…?! Nu har jag utslag över hela handryggarna, och spruckna sår på flera ställen – det kliar konstant!
Så nu frågar jag mig – är det någon allergisk reaktion eller kanske en form av reningsprocess? Jag har ju trots allt smörjt händerna i 12 år med allt möjligt – kortison, krämer, salvor av alla de slag… Jag har aldrig hört om kokos-allergi och hittade inga vettiga svar på google…
Vad tror du? Värt att fortsätta prova, eller dags att sluta?
Hej Anna!
Min erfarenhet är att kokosfett *inte* funkar som handkräm – inte ens om man har frisk hud. Den ger inte tillräckligt med… fukt? skydd?
För mig funkar den som ansiktskräm, men som sagt inte på händerna. Om jag vore du skulle jag sluta bums.
Däremot kan du gärna fortsätta äta kokosfett, och komplettera dessutom gärna med zink (brist ger ofta hudproblem). Den M3 (magnesium + zink) jag säljer i min butik kan vara ett bra alternativ.
Jag antar att du redan läst det här mailet från Karin, en av SmartaMatens medlemmar?
Och att socker, gluten och mejeriprodukter påverkar vår hud negativt verkar många vara överens om…
Lycka till!
/ Åsa
Hej! Tar kroppen upp kalorier från silverpaket-kokos fettet? Mvh Linnea
Självklart. Energimässigt fungerar det på exakt samma sätt som ”fin-fettet”.
/ Åsa
Jag använder virgin kokosolja som ansiktskräm. Hade problem med finnar men detta är nästan helt borta nu. Har även aloe vera över kokosoljan för att återfukta. Annars blir jag för torr. Bästa hudkrämen någonsin.
/Annika
Smart att komplettera med aloe! Jag försökt (flera gånger) med bara kokosfett, men det har inte funkat fastän jag så gärna velat 😉
Vilken aloe kör du?
/ Åsa