På tisdag är det semmeldagen, och därmed är det äntligen dags för årets semla (semlor)!
Jag älskar fortfarande min smarta raw-semla (och det är det tydligen fler som gör – lite roligt att hitta receptet kopierat rakt av här och var bland svenska hälsobloggare 😉).
Men jag har saknat snabbvarianten.
Den som inte kräver blötläggning, utan liksom är klar en alldeles liten stund efter man kommer på att man vill ha.
Och helst med chiafrö istället för linfrö, för att få fram kardemummasmaken bättre.
Och nu är den här 🙂
Ingen blötläggning, alltså. Däremot använder jag min blender för att få så finmalda mandlar och nötter som möjligt.
Here goes:
Smart raw-semla 2.0
Mandel- och kardemummabulle
Portioner: 4 st
Utrustning
- Mixer med S-blad
- Blender
Ingredienser
Mandel- och kardemummabulle
Cashewgrädde
- 1,5 dl cashewnötter ca 90 g
- 100 g skalat päron
- 15 g urkärnade dadlar
- 0,25 tsk äkta vanilj
- 2-3 msk vatten
Gör så här
- Förberedelser: Nope. Inga. Bara att köra!
Först mandel- och kardemummabullarna
- Kör mandlar, cashewnötter och chiafrön till mjöl, helst i en blender. Lägg sedan över i en mixer med S-blad.
- Kärna ur dadlarna och tillsätt tillsammans med kardemumma och salt. Mixa.
- Tillsätt lite vatten och mixa tills degen är formbar.
- Dela degen i fyra delar. Ta av en liten del av vardera och forma till ett lock. Forma resten till små ”skålar” så att grädden får plats.
Sedan cashewgrädden
- Kör cashewnötterna till ett fint mjöl i en blender. ”Fluffa” nötmjölet med lämpligt verktyg, så att det inte sitter fast längs kanter och botten.
- Tillsätt päron, dadlar, vanilj och den mindre mängden vatten.
- Kör tills grädden är slät – späd ev. med mer vatten till önskad konsistens.
- Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.
- Ät och njut!
/ Åsa
Tillfredsställande! Tack.
Vassego 🙂