Semestersallad, strippad version med extra allt

Jag älskar verkligen att laga mat. Från grunden, riktiga råvaror, allt det där.

För mig är det otroligt mycket värt att få lägga den tiden, omsorgen och kärleken på mig själv och min älskade familj.

Men.

På sommaren. När jag är ledig, och alla barnen är här… Då finns det saker jag gör hellre.

Utflykter med barnen. Ligga och läsa i solen (eller skuggan). Plocka bär. Rensa ogräs med en skön podcast på högtalaren – en typisk familjeaktivitet hos oss 😉
Bygga lite trädäck. Eller, en regnig dag: spela dataspel med familjen (alla älskar numera regniga dagar!).

Då är det otroligt skönt att ha ett smart matalternativ att luta sig mot, som går att förbereda, som räcker i flera dagar, som mättar ordentligt och som går att anpassa till både barn och vuxna.
Och som dessutom innehåller hyfsat hållbara råvaror så att man slipper handla hela tiden.

Vår “semestersallad strippad version med extra allt” uppfyller alla dessa önskemål. Den strippade är vegansk och eftersom vi kombinerar baljväxter och råris/havre innehåller den fullvärdigt protein.

Skriv ut receptet
No ratings yet

Semestersallad strippad version

Portioner: 8

Ingredienser

  • 3 dl okokt råris eller nakenhavre/mathavre – se längst ned för blötläggning och tillagning!
  • 460 g färdigkokta bönor/kikärter eller ca 3 dl okokta linser – gröna, puy eller beluga – blötlägg gärna, koka utan salt
  • 400 g av någon sorts rotfrukt tex morot eller palsternacka
  • 400 g av någon sorts ovanjordgrönsak tex blomkål eller broccoli
  • 0,5 dl kallpressad oliv- eller rapsolja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger jag älskar Kung Markattas
  • 2 tsk örtsalt
  • Torkade kryddor efter smak testa tex curry+chili, eller spiskummin+koriander
  • Färska eller frusna örtkryddor efter smak och tillgång

Gör så här

  • Koka råris, bönor etc
  • Gör munsbitar av grönsakerna och ångkoka tills de är klara
  • Blanda allt och lägg över i en skål av glas eller rostfritt, helst med tillhörande lock
  • Ställ i kylen tills hungern sätter in

Extra allt – när det är dags att äta

För varje portion lägger jag och Micke ca 200 g frusna grönsaker – ex haricots verts, broccoli, blomkål – i en ångkokningsinsats och kokar tills det är klart. Variera sort och gärna även färg från dem du har i den strippade salladen.

Vi lägger upp det ångkokta direkt på varsin tallrik, öser på en portion semestersallad och kompletterar med ca 200 färska grönsaker i olika färger – tomat, gurka, paprika…

Den strippade versionen ger knappt 300 (för all del näringstäta) kcal, och för lite grönsaker för att räknas som “SmartaMaten”. Därav “extra allt”!
Grönsakerna lägger på ytterligare ca 100 näringsbombade kcal, till en total på knappt 400 kcal.
En vanlig SmartaMaten-portion ger 600 kcal.

Beroende på hur hungriga vi är (och hur planerna för eftermiddagen och kvällen ser ut) så  ser ut så kanske vi toppar med “lagom” mycket pumpakärnor, sötmandlar, valnötter, hasselnötter eller motsvarande.
Om du har blötlagt och rostat dina nötter/fröer är det toppen, har du inte det så går det utmärkt i alla fall.

Nötterna/fröerna pumpar upp både energi- och näringsvärdet, vilket är perfekt om du har en aktiv dag. Hittar du en fin avokado (svårt på sommaren tycker jag) så är det också ett fantastiskt fint och smart komplement.

Barn

Våra barn (nu 10-16 år) nöjer sig med de ångkokta grönsaker som finns i den strippade versionen. Däremot öser de på med färska grönsaker efter smak och tillgång.
De som äter kyckling eller halloumi kanske kompletterar med rester från gårdagens grillmiddag (vi grillar eller äter tacos mest varenda kväll). Även fetaost blandad med vattenmelon och mynta är poppis.

Barnen brukar (precis som vi) lägga sina “extras” underst, och sedan ösa på lagom mycket semestersallad, och eventuella nötter eller fröer om de är sugna på det.

That’s it.

Investera lite förberedelse (heh, du kan lugnt läsa, plocka bär eller sova medan du blötlägger och kokar det som behöver blötläggas och kokas).

Storhandla rotfrukter och olika sorters frusna grönsaker som passar att ångkoka. Komplettera med färska grönsaker ett par gånger i veckan.

Ha en underbar, vilsam, aktiv och lustfulld semester, och njut av hur enkelt det är att äta smart!

/ Åsa

Skriv ut
No ratings yet

Koka råris / nakenhavre

Blötläggning är viktig för att göra näringen tillgänglig!
Måltid: Basrecept

Materials

  • 3 dl råris eller nakenhavre
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk örtsalt

Instruktioner

  • Blötlägg 3 dl råris i 5 dl vatten (4,5 dl för nakenhavre) i minst 6h, gärna 12h och ännu hellre 24h – förvara i kylen efter 12h
  • Tillsätt 1 tsk örtsalt och koka (i blötläggnings­vattnet) på svag värme under lock i 35-40 min.
  • Låt stå under lock och dra in ev. överbliven vätska.

13 kommentarer

  1. Kul!
    Din sallad motsvarar ungefär det vi planerat till kvällen : grillade grönsaker (från våra odlingar på landet ) med linsröra och grillad halloumi. Vi hade tänkt bulgur, men råris är förstås bättre! Till efterrätt det godaste man kan tänka sig just nu: färska jordgubbar!

  2. Hej! 😊 kokar du baljväxterna i blötläggningsvattnet eller sköljer du igenom dem först innan kokning?
    Mvh Johanna 😊

  3. Hej, tack för ett superbra tips! 🙂

    Havre måste man väl blötlägga med något annat spannmål typ vete eller bovete? har jag läst

    1. Om man tittar på den funktion blötläggningen har så signalerar den “nu är det en bra tid att gro, så släpp på försvaret och släpp fram näringen så du kan växa” till fröet (i det här fallet havrekornet).
      Att det skulle behövas något annat frö för att få fram den effekten verkar inte så smart, och eftersom naturen är supersmart så tvivlar jag på att den har krånglat till det på det viset.
      Har du någon källa till din fundering så läser jag gärna den!
      / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating