I början av april medverkade jag i tidningen amelia igen, roligt roligt 🙂
Den här gången handlade det om blötläggning och rostning av nötter och fröer, och du kan klicka här eller på bilden för att läsa mina amelia-tips i pdf-format.
Jag har skrivit en hel del om nötter och fröer tidigare här på bloggen, så här kommer fler nyttiga länkar:
- Några ord om blötläggning – varför blötlägga? Och rosta?
- Groddning
- Naturligt och gott kalk- och magnesiumtillskott av sesamfrön
- Nötter och fröer – bra, bättre, bäst?
- Konsten att koka bönor och kikärter
Och här kommer ”mina” blötläggnings- och rostningstider 🙂
Blötläggningstider
Blötläggningstiden varierar från frö till frö. Nedanstående tabell innehåller de fröer jag använder mest och är en bra riktlinje:
Pumpakärnor | 4 h | |
Sesamfrön | 8 h (gärna längre) | |
Solroskärnor | 4 h | |
Sötmandlar | 8 h (gärna längre) | |
Valnötter | 4 h | |
Råris | 6 h (gärna längre) | |
Gröna linser | 3 h | |
Mungbönor | 8 h | |
Vanliga bönor och kikärter | 24 h (byt gärna blötläggningsvatten 1-2 gånger) | |
Hasselnötter, cashewnötter och röda linser behöver inte blötläggas. |
Rostning, tid i ugn (150 grader)
Rostning är inte nödvändig, men förlänger hållbarheten på blötlagda nötter och fröer. Och tar fram smakerna. Och gör nötterna lite mer lättsmälta.
Läs mer om varför man rostar här.
Cashewnötter | 15-20 min | |
Hasselnötter | 20-25 min | |
Pumpakärnor | 15-25 min, rör om var 10:e min | |
Sesamfrön | 20-25 min, rör om var 10:e min | |
Solroskärnor | 10-15 min, rör om var 5:e min | |
Sötmandlar | 20-25 min, rör om var 10:e min | |
Valnötter | 20-25 min, rör om efter 15 min |