Publicerad den 4 kommentarer

Blöta nötter i amelia :-)

I början av april medverkade jag i tidningen amelia igen, roligt roligt 🙂

Den här gången handlade det om blötläggning och rostning av nötter och fröer, och du kan klicka här eller på bilden för att läsa mina amelia-tips i pdf-format.

Jag har skrivit en hel del om nötter och fröer tidigare här på bloggen, så här kommer fler nyttiga länkar:

Och här kommer ”mina” blötläggnings- och rostningstider 🙂


Blötläggningstider

Blötläggningstiden varierar från frö till frö. Nedanstående tabell innehåller de fröer jag använder mest och är en bra riktlinje:

Pumpakärnor 4 h
Sesamfrön 8 h (gärna längre)
Solroskärnor 4 h
Sötmandlar 8 h (gärna längre)
Valnötter 4 h
Råris 6 h (gärna längre)
Gröna linser 3 h
Mungbönor 8 h
Vanliga bönor och kikärter 24 h (byt gärna blötläggningsvatten 1-2 gånger)
Hasselnötter, cashewnötter och röda linser behöver inte blötläggas.

Rostning, tid i ugn (150 grader)

Rostning är inte nödvändig, men förlänger hållbarheten på blötlagda nötter och fröer. Och tar fram smakerna. Och gör nötterna lite mer lättsmälta.
Läs mer om varför man rostar här.

Cashewnötter 15-20 min
Hasselnötter 20-25 min
Pumpakärnor 15-25 min, rör om var 10:e min
Sesamfrön 20-25 min, rör om var 10:e min
Solroskärnor 10-15 min, rör om var 5:e min
Sötmandlar 20-25 min, rör om var 10:e min
Valnötter 20-25 min, rör om efter 15 min