Publicerad den 2 kommentarer

Bästa köksredskapen: ångkokningsinsats

Stora kastrullen, lilla kastrullen, och insatsen som passar i bägge

Ett av mina bästa tips på köksredskap är en ångkokningsinsats.
Det är en genialisk manick som anpassar sig efter kastrullens storlek. Jag kan ha den i min minsta, och i min största kastrull. (OK, i den största glappar det lite mot kastrullkanten, men om man inte ska laga till små finhackade grönsaker så är ju inte det något problem.)

Jag har köpt min ångkokningsinsats på Clas Ohlsson för en spottstyver. Finns även på Åhléns. Där är den aningen dyrare men principen är densamma och jag har inte märkt av någon skillnad i kvalitet.

Så här enkelt är det att ångkoka

Ett litet glapp vid kanten spelar ingen stor roll om man kokar större bitar.

Ställ ned insatsen i lämplig kastrull (måste ha ett lock!) och fyll på med lite vatten. Vattnet ska inte nå upp till insatsen, men det får inte vara för lite för då blir det torrkokning istället för ångkokning.
Lägg ned grönsakerna (eller rotfrukterna, eller ptja, frusna bönor som ska tinas, eller en fiskbit) och lägg på locket.
Koka upp och sänk sedan värmen en aning – det behöver inte stormkoka. Samma tillagningstid gäller vid ångkokning som vid ”vanlig” kokning.

Men varför ska man ångkoka?

Ångkokning bevarar mineraler, vitaminer och antioxidanter i maten eftersom kokvattnet inte kommer åt att laka ur dem. Ska man koka en soppa där man ändå äter kokvattnet spelar det ju ingen roll, men om man slår bort kokvattnet så slår man också bort en stor del av näringen.

Inga problem att få plats

Det blir också en väldigt skonsam tillagning eftersom ångan bara är ca 100 grader. (I en tryckkokare blir det varmare än så.) Det innebär att värmekänsliga vitaminer och antioxidanter klarar sig bättre än vid tex stekning (hög temperatur mot stekpannan) eller tillagning i ugn (ofta högre temperatur än 100 grader).

Dessutom sker tillagningen utan fett, vilket är jättebra eftersom fett inte mår bra av upphettning. Bättre då att hälla på en fin kallpressad raps- eller olivolja efter tillagningen.

Så, kila iväg och unna dig ett riktigt användbart verktyg, så kan du festa loss på nykokta nyttigheter med en lyxig olja redan ikväll 😉

/ Åsa

2 reaktioner på “Bästa köksredskapen: ångkokningsinsats

 1. Är det i denna vi ska värma maten i stället för i micron som ni talade om?
  Ni sa bara kastrull med lite vatten och lock i dagens video.

  1. Hej!
   Vi använder framför allt ångkokningsinsatsen för tillagning av grönsaker och rotfrukter; mild tillagning och ingen urlakning av mineraler = väldigt smart.
   För uppvärmning av färdiglagad mat är ofta en kastrull med lite vatten och lock enklare.
   / Åsa
   (För den som är nyfiken på videon: kolla in utmaning.smartamaten.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *