Jag är en vanemänniska när det gäller frukost – jag har inga som helst problem att äta samma sak flera månader i rad. Sedan händer något – troligen säsongsberoende – och jag går helt osentimentalt över till en annan variant.
I vintras åt jag till exempel den här rawfoodgröten (längst ned, under själva artikeln) men sedan blev äpplena trista och päronen skitdyra. Då förenklade jag det hela till det du ser på den tjusiga mobilbilden till höger.
Det är en bär- och mandeltallrik, en smart smoothie och en kopp rött te.
Här är det superduper-avancerade receptet på en frukost som jag står mig 4-5 timmar på:
Bär- och mandeltallrik
En rejäl näve bär – jag tar lika delar hallon och blåbär – som jag tar fram ur frysen kvällen innan och låter tina i rumstemperatur. För jag gillar inte kalla bär.
En rejäl näve sötmandlar, blötlagda i minst 8h och därefter rostade i ca 25 min i 150 grader. Jag gör en 200-gramspåse åt gången och förvarar i en skål (likadan som på bilden) i kylen.
För den som gillar att väga kan jag avslöja att det rör sig om ca 70 g bär och ca 40 g blötlagda+rostade sötmandlar. Och att Micke brukar slänga på lite extra pumpakärnor och en frukt skuren i bitar.
Smart smoothie
100 g frukt och/eller bär. Ofta en halv banan och resten blåbär.
50 g gröna blad av någon sort
3 tsk vetegräspulver (smoothien är *egentligen* en ursäkt för att få i sig de gröna bladen och vetegräset – om jag av någon anledning inte gör smoothie tar jag i alla fall vetegräset utrört i ett glas ljummet vatten med mycket pressad citron)
2 msk oskalade sesamfrön, blötlagda+rostade+krossade enligt den här sidan. Japp, även här gör jag ett par dl åt gången (så mycket som ryms i min fina Höganäsburk med lock) och förvarar i kylen.
1-1,5 dl vatten, till önskad konsistens
Kör i blender och toppa med
2 msk pumpakärnor, jajamensan, även dessa blötlagda (minst 4h) och därefter rostade (150 grader, 15-25 min). Självklart gjorda i storsats – typ 4 dl – och förvarade i glasburk med lock i kylen.
Till detta alltså en kopp rött te – för tillfället är jag för lat för att göra mitt älskade chai-te med färsk ingefära.
Sommarlediga barn -> ätfönster istället för 5-2
Nu under sommaren har vi barnen hemma nästan hela tiden, och då är det inte så kul att köra periodisk fasta enligt 5-2. (Missa lunch eller middag med solstrålarna? Nej tack!)
Istället tänkte vi experimentera med ätfönster – dvs äta lunch, mellis och middag inom loppet av 6-8 timmar (tex mellan kl 12 och kl 20, eller – troligare i mitt fall – ca kl 1230-1830 till vardags, ca kl 1230-2030 på helgen). Resterande tid fastar man, vilket i princip bara innebär att man skippar frukosten.
Perfekt för mig och Micke, som precis hinner dricka en kopp te *tillsammans* med ungarna medan de äter frukost.
Då lär den här frukosten vara ett perfekt mellis istället, att klämma in (i mån av magplats) mellan lunch och middag 🙂
Vad äter du helst till frukost (eller mellis)? Fire away i kommentarsfältet!
/ Åsa
Hej,
Hur kommer det sig att du förvarar de rostade fröna och mandlarna i kylen? Blir de inte mjuka igen då?
Hej!
Eftersom de har varit blötlagda minskar deras hållbarhet betydligt (blötläggningen tar bort den naturliga ”konserveringen”) och därför förvarar jag dem i kylen.
/ Åsa
Då måste jag fråga varför du rostar dem, är det för smakens skull? Annars funkar det väl lika bra att bara blötlägga över natten och sedan äta direkt?
Hej Johanna!
När det gäller pumpakärnor och sötmandlar kan man precis lika gärna blötlägga över natt och äta direkt. Men dels tycker jag att en mild rostning plockar fram smak och tugg på ett trevligt sätt, dels vill jag ändå ha ”ätfärdiga” sötmandlar och pumpakärnor på lut i kylen.
När det gäller sesamfrön ökar vår förmåga att ta upp mineraler etc av blötläggning, rostning och krossning (se länken ovan).
/ Åsa
Det har ju varit larm om frusna bär och salmonella/hepatit A Är det bara egenplockade bär som är riskfria? Fast jag har hört att det kan vara problem med dem också av olika anledningar.
Hej Malin!
På Livsmedelsverket kan man läsa mycket om bär. Så här skriver de tex om att plocka egna bär: https://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Njut-av-sommarens-bar-hela-aret/
Se också kommentaren nedan om risker med frusna bär.
/ Åsa
Måste man inte alltid koka upp frysta bär, speciellt hallon, innan man kan äta dem p.g.a risk för salmonella?
Hej Britt!
Jag kokar inte mina bär men det beslutet måste var och en ta för sig själv och sin familj.
Läs gärna mer på Livsmedelsverkets webbplats. Där kan man tex läsa att hepatit A-utbrottet troligen kom från frysta jordgubbar från Egypten och Marocko.
Just när det gäller hallon verkar det snarare vara norovirus som är risken;
Norovirus i frysta hallon – riskhantering och vetenskapligt underlag, Livsmedelsverket nr 14/2013 och Norovirus (Calicivirus).
/ Åsa
Hej Åsa! Jag har läst artikeln du hänvisar ovan. Den motsäger ju det du skriver ovan om att skippa frukosten i periodisk fasta, att frukosten är nödvändig för starten på dagen och att man går ner mindre i vikt än om man kör periodisk fasta andra tider. Henrik Ennart, som studerar och skriver om friskt åldrande, skriver också om att det finns två alternativ för periodisk fasta och då kan man välja antingen från kvällen och 12-16 timmar framåt eller från lunch till frukost dagen därpå.
Hur ser du på detta?
Med vänlig hälsning
Anne-Marie Fäldt
Hej Anne-Marie!
Jag är som sagt ingen expert på just periodisk fasta, och jag använder den inte för viktminskning utan för att låta kroppen återhämta sig.
Det jag tycker är viktigast kring periodisk fasta har jag skrivit om här:
https://smartamaten.se/2013/06/periodisk-fasta/
Jag har testat båda varianterna du skriver om ovan.
Den första ger knappt någon fasta alls – säg att du slutar äta kl 19 på kvällen och sedan äter frukost kl 7 – då har det gått 12 timmar och det är ju ett helt normalt uppehåll. Ska man få någon som helst effekt behöver man ha ett ”fastefönster” på 16-18 timmar.
Den andra varianten ger iaf (om man äter lunch vid 12 och frukost vid 8 ) ett fastefönster på 20 timmar vilket är OK. Själv föredrar jag att äta middag vid ca kl 18 och sedan inte äta något förrän dagen efter vid ca kl 19, så att jag verkligen får ett 24-timmars uppehåll.
Jag upplever inte alls samma postitiva effekter av 16-timmarsfasta varje dag som jag gör av 24-timmarsfasta två dagar i veckan. Men det är ju jag och alla är olika.
/ Åsa
Jag undrar om man förlorar mineraler och vitaminer om man rostar frön och nötter i ugnen?
Hej Frida!
Mineralerna påverkas inte av värmen, däremot är en del vitaminer känsliga. Dessutom är fettet värmekänsligt, så rosta nötter och frön på max 150 grader.
/ Åsa
Hej!
Jag har provat att lägga mandlar i blöt utan att rosta dem efteråt men min hals börjar klia. Jag kan äta alla nötter utan problem. Varför blir det så tror du?
/Magdalena
Hej Magdalena!
Förstår jag det rätt att du alltså kan äta äta mandlar som *inte* är blötlagda utan att det kliar i halsen?
/ Åsa
Testade bär och mandeltallriken till frukost och hällde på varm sojamjölk med en knivudd vaniljpulver. Underbart gott!
🙂