Publicerad den 66 kommentarer

Periodisk / intermittent fasta, 5-2-metoden, Eat STOP Eat…

Under våren har det skrivits en del om vad som ofta kallas periodisk fasta, intermittent fasta eller korttidsfasta. Ett mer löpsedelsvänligt namn är 5-2-metoden.

Oavsett vad man kallar den så handlar det om att fasta under relativt korta perioder, och för enkelhets skull kommer jag kalla det PF (periodisk fasta) i det här inlägget.

Klicka på bilden för att se inslaget i Vetenskapens värld (tom 17 juni 2013)

Vetenskapens värld körde ett inslag om detta i slutet av mars (repris 10/6, tillgängligt till 17/6), där vetenskapsreportern Dr. Michael Mosely testar olika varianter av PF på sig själv, varvat med forskarintervjuer.

Forskarna i programmet visar på typ *enorma* hälsofördelar med PF, och de är långt ifrån ensamma om sina slutsatser.

Jag har ingen ambition att bli expert på just PF, men för att veta vad jag pratar om har jag testat olika varianter av PF på mig själv under våren.

Hälsa – inte viktminskning!

Anledningen till att jag kör PF är inte en önskan om viktnedgång – fast det är ärligt talat lätt att tappa vikt med PF förutsatt att man äter vettigt när man äter. Nej, för mig handlar det om hälsan – att ge kroppen en chans att gå in i reparations- och föryngringsläge.

Men. För många är övervikt en starkt bidragande orsak till ohälsa, och att hålla en hälsosam vikt på ett hälsosamt sätt är mycket… hälsosamt!

Fasta = svält?

Sköter du din PF rätt (dvs enligt nedan) så är det ingen risk att kroppen hamnar i svältläge. Naturligtvis under förutsättning att du äter vettigt och lagom mycket (dvs lika mycket som du förbränner) de dagar du äter.

Och hur blir det med musklerna?

Så länge du kör någon sorts stryketräning tre gånger/vecka så kommer du inte att tappa i muskelmassa. Det behöver inte vara något långt och avancerat program, och det spelar ingen roll om du använder kroppen eller externa vikter som motstånd. Det viktiga är att du verkligen låter dina muskler jobba.

Detta är för övrigt något som alla över 40 bör göra, eftersom styrketräning har en mätbart föryngrande effekt på kroppen.

Så till de många fördelarna…

Min främsta källa till information om PF är Brad Pilon, författaren till e-boken Eat STOP Eat. Han har grottat ned sig i hur många studier som helst, och den som vill veta mer gör klokt i att läsa hans bok. Hans slutsatser är att PF bland annat ger följande hälsofördelar:

Klicka på bilden om du vill läsa mer om Brad Pilon
  • Minskade blodsockernivåer
  • Minskade insulinnivåer
  • Ökad insulinkänslighet
  • Ökad förmåga att använda lagrat fett som bränsle
  • Ökade adrenalin- och noradrenalinnivåer (ökar fettförbränningen)
  • Ökade glukagonnivåer (ökar fettförbränningen)
  • Ökade nivåer av tillväxthormon (bromsar åldrande)

Michael Mosley lägger bland annat till följande:

  • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom
  • Minskad risk för cancer
  • Minskad risk för demens (antalet hjärnceller ökar under perioder av fasta)

Båda kommer dessutom fram till att det är lätt som en plätt att gå ned eventuella extrakilon, och Brad refererar till flera rapporter som visar att det är fett och inte muskler som försvinner (förutsatt ovan nämnda styrketräning).

Nackdelar

Den enda nackdelen jag har hittat med PF är att OM man har ett stört ätbeteende så finns det risk att PF förstärker detta.

Hur funkar det?

2*24 timmar utan mat varje vecka

Principen är att du avstår ifrån att äta under ca 24 timmar två gånger i veckan – dock helst inte två dagar i rad. För mig passar sön-mån och tors-fre bäst.

Vilka måltider du hoppar över väljer du själv. Jag skippar antingen frukost och lunch, eller middag och frukost – och naturligtvis alla mellanmål.

Dvs: Jag äter en någorlunda tidig middag på söndag kväll, och 24 timmar senare äter jag middag igen. Eller så äter jag en någorlunda tidig lunch på torsdagen och 24 timmar senare äter jag min fredagslunch. Det händer att det blir 23 eller 27 timmar, men för enkelhets skull försöker jag hålla mig till 24.

Under fastan äter eller dricker jag ingenting som innehåller kalorier. Däremot dricker jag rött te, kaffe med kanel och cayenne, och vatten (med eller utan pressad citron – de få kalorierna räknar jag inte med). Ja, jag vet att kaffe är surt men jag är övertygad om att fördelarna med fastan överskuggar nackdelarna med kaffet och eftersom jag gillar kaffe så Tillåter jag mig det 😉

Business as usual

I övrigt löper livet på som vanligt. Jag jobbar, tränar (oftast avslutar jag fastan med en 5 km joggingrunda) och är med familjen.

Om barnen är hemma så ser jag till att lägga fastan så att jag äter med dem. Om jag ska åka bort en dag och vet att det kommer vara svårt att få vettig mat lägger jag fastan den dagen istället.

Hungrig är INTE samma sak som energilös…

Man fungerar nämligen helt som vanligt under en PF, hur märkligt det än kan låta. Jag, som tidigare varit beroende av påfyllning var 3-4 timme, klarar numera 24 timmar utan några som helst problem – inget blodsockerfall, ingen huvudvärk (jo, om jag missar att dricka vatten), ingen nedsatt prestationsförmåga, inget dåligt humör.

Däremot får jag en påtaglig känsla av frihet, och kan känna mig lätt speedad (det är väl adrenalinet som kickar in).

Självklart känner man sig mer eller mindre hungrig om man fastar. Mindre ju mer van man blir, faktiskt. Men inte energilös. Jag har som sagt inga som helst problem att fungera som vanligt, eller att träna. Den enda skillnaden är att jag inte behöver lägga tid på att laga och äta mat.

… så länge man låter bli fruktjuicen!

Jag har testat ayurvedisk fasta en gång. Då ska man dricka fruktjuice jämt och ständigt, och jäv-ar vad hungrig och trött jag var då! Sockret från fruktjuicen triggade mitt blodsocker *hela tiden*, med påföljande insulinpåslag och blodsockerdippar som följd. Jag var ett fullständigt vrak i flera dagar (efter bara 1 dygns fasta) och lovade mig själv att aldrig göra något liknande igen.

Vilket jag hållit, för att fasta utan att låta blodsockret åka berg- och dalbana är hur enkelt som helst. 🙂

När man inte fastar, då?

När du inte fastar äter du helt som vanligt – dvs, du kompenserar inte för fastedagarna förutsatt att du inte tappar mer vikt än vad du önskar.

Vad ”som vanligt” innebär är självklart olika från person till person, men förhoppningsvis har du en balans mellan vad du äter och vad du förbränner.

Själv äter jag SmartaMaten, dvs med fokus på grönsaker, rotfrukter, hela korn, baljväxter, nötter, frön, fisk osv. Vill du maxa hälsofördelarna bör du köra ett liknande upplägg. Att äta dåligt fem dagar i veckan och sedan fasta i två dagar är långt ifrån smart – men dålig mat i fem av sju dagar är för all del bättre än sju av sju dagar…

I’m not the expert

Det finns många som skrivit massor om PF, och jag har som sagt ingen ambition att bli någon expert på ämnet. Men jag har läst tillräckligt, och testat tillräckligt, för att vilja fortsätta med PF även i fortsättningen.

Igår körde jag mitt 12:e PF-dygn, och jag är fortfarande helt faschinerad och förbryllad över hur mycket energi jag har under fastedagarna. Bara det att jag kan avsluta ett dygn utan mat med en löprunda eller rask promenad, och fortfarande vara pigg och glad.

Och så är det den där frihetskänslan… Jag kan inte riktigt beskriva den, men jösses vad skön den är!

Har du testat PF? Eller vill du tipsa om någon som faktiskt är expert på området? Eller någon som i alla fall skrivit något klokt? Kör hårt i kommentarsfältet!

 

66 reaktioner på “Periodisk / intermittent fasta, 5-2-metoden, Eat STOP Eat…

  1. Jag kör också enligt PF, dock inte 5-2 metoden, utan med s.k ”ätfönster” varje dag, så att det passar mitt livspussel och det stressiga arbete jag har, har jag märkt att mage/tarm blir lugnare av denna typ av livsstil än att stressa i sig alla mål, stora som små…

    1. Spännande! Vilket upplägg kör du? 8 timmars ätfönster? Bara vardagar eller även helger? *nyfiken*

  2. Hej!
    Ger ätfönster samma effekt trots att fastan blir så kort?
    Sen undrar jag.. Jag dricker salvia-, mynta- och andra örtteer istället för grönt te.. Är dessa okej under fastedagarna? I filmen äter han 600kcal under festdagarna men Åsa du dricker bara eller?
    Tack på förhand!
    Soliga hälsningar
    Cecilia

    1. Jag överlämnar frågan om ätfönster till någon som har provat 🙂

      För mig funkar 2x24h bäst. Jag har testat 2x16h också, men det gav inte alls samma effekt.
      Dels får man inte alls samma effekt på fettförbränningen: efter ca 18h ökar den dramatiskt för att sedan plana ut (på en hög nivå) vid 24h.
      Dels uteblev ”frihetskänslan” helt och hållet – för mig kickar den in vid ca 18h (har säkert med ”omkopplingen” till fettförbränning att göra). Då har hungern varit som starkast, för att sedan bara gå över och ersättas av energi och ”alertness”.

      Klart örtte är OK!
      Jag äter under fastedagarna. Om jag kör ca kl 19-19 så äter jag middag efter fastan, om jag kör ca kl 13-13 så äter jag frukost+lunch dag 1 och lunch+middag dag 2. Sovtiden räknas in i fasteperioden, skulle man inte äta alls så blir det ju bra mycket mer än 24h.

      En SmartaMaten-måltid är ca 600 kcal, så det blir väldigt lätt att hamna ”rätt” för mig.

      / Åsa

  3. Kan rekommendera webbsidan ”10 myter om fasta avfärdade”, skriven av Martin Berkhan (Leangains.com) och översatt till svenska:
    https://periodiskfasta.com/periodisk-fasta/topp-10-myter-om-fasta-avfardade/

    Notera att det finns många varianter av PF. Passar inte ena, våga prova en annan.

    Vill även påpeka att det inte är nödvändigt att träna så mycket. 1-2 styrketräningspass per vecka räcker långt. Var även mycket försiktiga med undantag. Hungern växer från en liten påminnelse då och då, till ett monster, om man fuskar.

    1. Tack Daniel!
      Bra med en motvikt till ”påbudet” om 3 styrkepass i veckan. En bra tumregel måste ju vara: märker man att man tappar muskelmassa så tränar man helt enkelt för lite.
      / Åsa

  4. Hej Åsa,
    Som jag förstår det så äter du först efter fastan, efter 24h. I filmen fick jag känslan av att man börjar fastan på morgonen sen bryts fastan av en lunch och sen fortsätter fastan fram till frukost då fastan upphör. Blir lite förvirrad när man ska äta mitt i fastan, vad gäller liksom? Jag vill testa detta men undrar vilket som blir bäst. Tacksam för dina åsikter.
    Hälsningar
    Nancy

  5. Hej Nancy!
    Hela grejen med att PF är ju att man INTE äter (under ca 24 timmar).
    Om det passar bäst i ditt liv att hoppa över frukost+lunch så äter du middag, och sedan fastar du tills det är middagsdags nästa dag.
    Om det passar bättre att hoppa över middag+frukost (vilket de gjorde i filmen) så äter du lunch, och sedan fastar du tills det är lunchdags nästa dag.
    Man kan också äta frukost, och sedan fasta tills det är frukostdags nästa dag.
    Det som passar bäst i ditt liv är det som är bäst för dig 🙂

    / Åsa

  6. Hej igen,
    Jo, det låter ju enkelt som du beskriver det. Jag har läst att andra menar att kvinnor ska äta 500 kcal under själva fastan och män 600 kcal. En del sprider dessa 500 kcal på flera mål under fastan. Jag ser även att du nämner 600 kcal i ett inlägg ovan. Vad betyder det? I Cecilias inlägg längre upp undrar även hon om du äter eller bara dricker under fastan. Hoppas att du förstår hur jag menar. När jag söker på 5:2 fasta får jag många olika svar, man gör lite olika verkar det som. Jag vill följa din metod för jag tror det ger bäst effekt. Men bara så jag uppfattat dig rätt, du dricker enbart kaffe, te och vatten under fastans 24 timmar? Tack för att du svarar!
    Hälsningar
    Nancy

    1. Hej!
      De 5-600 kalorierna äter jag under ett (1) mål den dagen jag har eller ska fasta. Att sprida ut funkar inte alls för mig, då blir jag bara konstant jättehungrig och frustrerad.
      För mig är det underbart att inte behöva tänka på mat överhuvudtaget, bara veta att jag dricker mitt röda te, kaffe eller citronvatten och håller mig till det.
      Som Daniel skrev här ovanför finns det många varianter på PF, men det är alltså så jag gör.

      En typisk middag-middag-fasta ser ut så här:
      Middag vid 18-tiden på söndagen. Rött te på kvällen.
      Rött te på morgonen. Citronvatten, kaffe och rött te hela dagen. Ett kort styrkepass eller en lugn jogg vid 17-tiden. Laga middag. Äta vid 1830-tiden.

      En typisk lunch-lunch-fasta ser ut så här:
      Frukost (se nästa kommentar). Lunch vid 12-tiden. Kaffe, citronvatten och rött te under dagen. Rött te på kvällen.
      Rött te på morgonen, kaffe och citronvatten på förmiddagen. Ett kort styrkepass eller en lugn jogg vid 11-tiden. Laga lunch. Äta vid 1230-tiden. En grön drink (se nästa kommentar) under eftermiddagen. Middag på källen.

      När jag kör lunch-lunch äter jag alltså två måltider både dagen före och dage efter fastan, dvs jag håller mig inte till några 600 kcal och det funkar ändå jättebra för mig. Man hittar en metod som passar i ens liv helt enkelt.
      /Åsa

  7. Oj, här kommer fler frågor, tur att jag har dig att fråga! Jag har bestämt att äta frukost och sen fasta till nästa frukost. Jag brukar äta stekt ägg, rökt kalkon, några skivor tomat, en fincrisp och kaffe med lite mjölk. Är det något i min frukost som jag ska undvika inför fastan? Läste någonstans att det skulle vara bra att hålla nere proteinet stämmer det? Undrar också över första målet efter fastan, nåt jag ska tänka på där eller funkar min frukost som ovan? Det kanske bara är jag som krånglar till det lite väl mycket?
    Hälsningar
    Nancy

    1. Din frukost ser väldigt sur ut, och är inget jag själv skulle äta.
      Min frukost just nu består av en tallrik tinade bär och blötlagda rostade mandlar, en grön drink med grönsallad, frukt/bär, vetegräs, krossat sesamfrö och toppad med pumpakärnor. Rött te till detta.

      Jag tror att det är viktigare att hålla ned de snabba kolhydraterna än proteinet inför fastan.
      Efter fastan äter jag helt som vanligt, vilket för min del innebär SmartaMaten.

      / Åsa

      1. Tack för ditt utförliga svar, nu förstår jag lite bättre. Inget är hugget i sten, jag får testa mig fram. Har nu fastat sedan frukost och har en core träning ikväll. Tror du att jag behöver ett litet mål efter träningen för att kunna somna, eller triggar det bara hungern? Ska läsa på lite mer på din sida ang min sura kost och hur den kan bli bättre.
        Hälsningar
        Nancy

        1. Testa dig fram. Jag skulle hålla mig till rött te, men det är jag 🙂

          1. Tack Åsa för dina råd. Det blev en kopp rött te och nu ska jag gå i säng. Det har varit en intressant första fastedag. På torsdag tror jag att jag ska testa middag-till-middag fasta.
            Ha det gott!
            Nancy

            1. Snyggt jobbat! Hur gick det att somna, och hur gick det att sova?

              1. Tack, det känns bra! Det tog ett tag att somna och sen har jag sovit lätt och vaknat till och från. Tycker ändå att det har gått bra, men jag tror inte att jag väljer frukost-till-frukost fasta igen. Fastan har gett mig perspektiv. Jag är väldigt måltids styrd och vill äta var tredje timma, annars blir jag orolig och stressad. Nu har jag till och med tränat utan att äta efteråt. Vet inte om det var jättesmart, därför provar jag middag-till-middag fasta nästa gång. Intressant det här med ph-balanserad kost. Ska forska vidare i det.
                Trevlig dag!

                1. Ja, just detta med våra ätmönster – hur fixerade vi är vid att äta nästan innan vi blir hungriga, och vår totala missuppfattning att hunger=energilös – är intressant.
                  Och klokt att bryta 🙂

  8. Kanel i kaffet har jag läst om tidigare, bland annat hos dig, men cayenne? Det var nytt för mig. Berätta gärna hur du gör, har du det i filtret eller strör du över det färdiga kaffet? Vilka vinster eller fördelar ger det? Och hur mycket pulver tar du?

    1. Hej Hanna!
      Cayenne ökar ämnesomsättningen (liksom senap, ingefära och chili).
      Jag puffar lite (lite!!) över det färdiga kaffet, men mängden är naturligtvis en smaksak. Sedan pudrar jag på rejält med kanel – dels för att det rundar av kaffesmaken, dels för att det är bra för insulinkänsligheten.

      Det blir ett klegg i botten av kaffekoppen när man använder kanel, det häller man (eller i alla fall jag) bort.
      / Åsa

      1. Hej Åsa,
        Jag fick ett fantastiskt tips för ett par år sedan som jag drar nytta av ofta. Du häller kanel tillsammans med kaffepulvret i filtret (helst längst ner för då får man ut mer smak). Då stannar kanelklumparna kvar i filtret och voila = kleggfritt kaffe som där man inte behöver hälla bort ”sumpen”.

        1. Hej Elin,
          det var verkligen en toppentips – särskilt det där med att lägga i kanelen först för att få mer smak!

          Själv har jag en espressobryggare (köpt i ett annat liv, på den tiden då jag gjorde caffe latte på mikrad mjölk. O.M.G.), så jag får vackert fortsätta med kaffe-med-kleggig-bottensats 🙂

          / Åsa

  9. Hej Åsa,

    Instämer helt! Visst är det märkligt hur mycket energi man kan ha trots (eller kanske tack vare) att man inte äter? jag har upplevt precis det som du säger med en ökad energinivå och en större ”närvaro” under mina fastedagar. Det är till och med så att jag efter ett tag började se fram emot fastedagarna.

    Vad gäller hälsoeffekterna har jag på bara några veckor märkt att min astma minskat betydligt samtidigt som min pollenallergi ger mig mycket mindre besvär än den brukar.

    Hls

    Mathias

    1. Hej Mathias,
      otroligt spännande att du upplever effekt på astma och pollenallergi!

      Högre närvaro, det var bra uttryckt. Precis så känns det!
      Jag ser också fram emot mina fastedagar, inte bara för närvarons skull utan också för att det är skönt med omväxling och lagom svåra utmaningar 🙂

      / Åsa

  10. Har sett ovan nämnda Vetenskapens värld båda gånger det sändes och blev lika inspirerad varje gång. Dock var jag gravid första gången och nu ammar jag. Har försökt hitta information om att amma och samtidigt äta enligt periodisk fasta 5:2, men inte hittat något. Vad tror du om det? Jag helammar och har ingen brist på mjölk, men vill så klart inte att det ska påverka barnet på något sätt.

    1. Hej Maria!
      Jag avråder å det bestämdaste från fasta under graviditet och amning.
      Dels för att jag inbillar mig att kroppen mår bättre av att ”känna sig trygg” under graviditet och amning – båda dessa är ju rejält påfrestande. Men också för att en fasta faktiskt ställer till med en rejäl utrensning, och den utrensningen vill man ju inte tratta i sin lilla bebis via bröstmjölken.

      Var sak har sin tid, så njut av att få amma din lilla bebis så länge det nu pågår, och låt fastan vara en del av nästa fas i livet 🙂

      / Åsa

  11. Hej! Har provat dygnsfasta och det funkade förvånansvärt bra! Har du annars några tips för när man äter bra mat men har svårt att sluta äta och gärna äter för mycket. På kvällarna är suget stort och överäter gärna t ex nötpasta..

    1. Hej Johanna!
      Mitt bästa tips är att göra sig fullt medveten om sina ätmönster – dvs när, varför, vad osv du äter.
      Är du trött, ledsen, ensam, vill ha en belöning, har du druckit för lite, har du ätit för lite, har du ätit snabba kolhydrater för sent på dagen osv osv.

      Att sätta ord på sina (o)vanor, antingen i tal eller skrift, brukar vara väldigt upplysande.

      Jag har haft rätt stora problem med överätning sent på kvällen, och för mig fungerar det bäst med ”regeln” att jag inte ätar alls efter middagen. Jag vet ju att jag har fått i mig allt jag behöver redan.
      Om/när jag blir sugen så är det rött te och/eller citronvatten som gäller för min del.

      / Åsa

  12. Wow! Såg programmet idag och blev heltänd på idén! Detta ska testas. Min man är med på det och dottern som äter middag hos oss varje dag hoppas jag går med. Hon börjar bli lite rund. Jag har problem med överkänslighet i magen, en form av allergi som jag kanske kan få, om inte bli av med, så åtminstone reducerad. Lite förhöjt kolesterol, högt blodtryck och allmän trötthet blir säkert bättre av detta. Är nyfiken på den översta kommentarens ”ätfönster”, hur fungerar det?

  13. Hej Karin!
    Nu vet jag inte hur gammal din dotter är, men är hon under 18 år tycker jag inte att hon ska fasta.
    Då är det mycket bättre att hon äter rejält med grönsaker (minst halva tallriken), skippar alla snabba kolhydrater och – förstås – att hon rör på sig varje dag. Minst lika mycket tid utomhus (eller i en idrottshall förstås) som framför en ”nöjesskärm” (mobil, platta, TV, dator) är en regel som jag tycker gäller ALLA åldrar.

    Är dottern över 18 år kan hon absolut testa att fasta, men fortfarande i kombination med ovan nämnda riktlinjer för mat och motion.

    Jag är osäker på hur ätfönster funkar i praktiken, men fråga gärna Katrine via hennes blogg!

    / Åsa

  14. Här är också intressant läsning om PF:
    https://www.styrkelabbet.se/periodisk-fasta/

    Jag har kört PF med ätfönster 11-19 och fasta resten av tiden i ca ett halvår nu och det funkar helt suveränt för mig! Känns verkligen som att kroppen har tid att återhämta sig och inte behöver jobba på o bryta ner mat hela tiden. Magen mår bra, kroppen har mer energi är förr, sover bättre och ja, byxorna sitter lite bättre 🙂

    1. Spännande!
      Ätfönster låter riktigt smidigt, enkelt att passa in i ett ”vanligt” liv.
      Kör du varje dag eller gör du undantag till helgen?

      Intressant och påläst länk, tack för den! 🙂

      / Åsa

  15. Jag kör hela veckan, det passar bättre mitt liv o äta lunch och middag varje dag, då blir det ingen krock om man blir bortbjuden eller får gäster tex. Men jag är inte fanatiskt, sitter man uppe sent en kväll och dricker lite vin eller äter ngt litet så gör jag det utan dåligt samvete. Ett undantag nån gång förstör inte allt, jag sköter ju mig annars och mår bra 🙂

    1. Ja, enkelt och smidigt verkar det onekligen.
      Jag hittar ingen forskning på om ätfönster (16-8) har samma föryngrande effekt som 2×24 timmars fasta/vecka.
      Men nu under sommaren, när vi har barnen hemma både lunch och middag varje dag, så är det ju oändligt mycket enklare att skippa frukosten (vi går ändå upp långt innan barnen vaknar) och istället äta tillsammans lunch och middag.
      Så det får helt enkelt bli så att jag testar ätfönster (troligen typ 6 timmars ätfönster, med lunch strax efter 12, ett rejält mellis, och middag strax efter 18) nu under sommaren 🙂

      / Åsa

  16. Jag har kört Cambridgekuren, en slags fasta där man dricker strax under 500 kcal under 1-2 veckor. Vissa överviktiga kör ännu längre men själv har jag bara kört den rena kuren i 2 veckor. Har faktiskt aldrig mått så bra som under andra veckan, pigg, glad och hur mycket energi som helst. Min mage mådde jättebra och mina eksem (har psoriasis) försvann nästan helt. Har provat på PF 16/8 då min mage och tarmar inte alltid tycker om när jag äter eller det jag äter. Ska nog prova 24-timmars fastan och se om jag mår lika bra som under Cambridgekuren.

    1. Hej Magdalena!
      Det finns två stora skillnader mellan Cambridgekuren och PF:

      1: när man under en längre period äter väldigt lite (Cambridgekuren) så sänks ämnensomsättningen eftersom kroppen går in i svältläge. Detta händer inte när man kör korta fasteperioder typ 5:2.

      2: när man dricker pulver istället för att äta riktig mat (baserad på grönsaker osv) så lär man sig bara gå ned i vikt, inte hur man håller den.

      Jag är en stark förespråkare för att vi ska äta på ett hållbart sätt – dvs så som vi kan tänka oss att äta resten av livet, och därmed är jag inte något fan av olika ”kurer”.

      Men det är jag, och alla är olika. Och det är ju superskönt att du fick ordning på både mage och eksem när du körde kuren!

      / Åsa

  17. Körde en annan typ av periodisk fasta i ett par år (sedan blev jag gravid och nu ammar jag så nu äter jag ”vanligt”)
    Underätning i 20h och överätning i 4h. Åt vanligtvis inget förrän mellan kl 18-22, inledningsvis och sedan undantagsvis ren (dvs rå och utan olja etc) sallad/grönsaker. Jag mådde otroligt bra av detta, slapp paltkoma efter lunch och somnade som en stock med god mat i magen. Det är väldigt skönt för kroppen att få paus från ätande och man inser hur jäkla mycket onödigt man stoppat i sig tidigare. Jag tränade innan det var dags att äta och det stämmer så bra som du skriver att man inte blir trött utan snarare får mer energi.
    Kul att pf Blivit uppmärksammat, jag tror många kommer må bra av det!

    1. Spännande! Lite åt ”krigardieten” om jag har förstått det rätt?

      Ja, visst är det en ögonöppnare… Alla dessa vanor man har, som bara är just vanor och inte alls behov.
      Märkligt att vi låter oss styras på det sättet! 🙂

      / Åsa

  18. Instämmer, Åsa!
    (Jo, det var ”warrior diet” vilket låter väldigt hard core, men det blir lite fel på svenska med ”diet” när det ordet direktöversätts och på svenska mest handlar om bantning och ”kosthållning” tenderar att bli pretentiöst, så då undviker jag namnet …

  19. Hejsan!

    Skulle gärna vilja tipsa om facebook gruppen Periodisk Fasta:

    https://www.facebook.com/groups/periodisk.fasta/

    Alla är välkomna oavsett kostinriktning. 🙂

  20. Hej ! Jag har precis startat med pf-metoden igår kl 18 och dricker vatten , te,kaffe.Jag tränar varannan dag , med styrketräning 1 timme /gg. Men jag har slarvat tidigare så magen har några kilo för mycket på sig. Jag undrar om man skall köra med denna fasta hela livet eller om man kör periodvis ? Antar att det är meningen att köra den jämt !
    Kan man dricka för mycket ? Blir ju en jäkla kissande men det hör väl till utrensningen ? !

    Ha det så gott , jag är förväntansfull över vad för effekter jag kommar att få. Kan väl nämna att jag är canceropererad 2 ggr för olika sorter och det vore ju gott om man kan få stopp på fortsatt elände !

    Hälsn. Dan

    1. Hej Dan!
      Om man trivs så fortsätter man. Jag antar också att det blir ett sätt att leva.

      Ja, man kan absolut dricka för mycket. Jag dricker normalt ca 2-3 liter, allt vätska inräknad, under mina fastedagar. Är det varmt eller om man rör på sig mycket behöver man naturligtvis mer.

      / Åsa

  21. Hej igen !
    Tack för svar. Jag undrar om man kan dricka nån form av buljong ? när man fastar. Min mat efter fasta är kött,fisk med grönsaker.Jag utesluter jämt potatis,pasta,ris. Vad tycker du om min mathållning ?

    1. Hej Dan!
      Om du hittar en bra buljong utan smakförsärkare och jästextrakt, och tycker att det (förhållandevis låga) antalet kalorier är OK så är det ju bara att köra.
      Grönsaker med fisk (eller kött) låter som vettig mat efter fasta. För min del kan det lika gärna bli grönsaker med quinoa, bönor, bovete eller något annat smart.

      Råris behöver man inte undvika, en liten portion till baljväxter är helt OK.
      Potatis som du kokat i förväg och låtit kallna är också bra mat, nedkylningen gör att GI sjunker och eko-potatis med skal har riktigt fint näringsvärde.

      / Åsa

  22. Hej! Har testet 5:2 metoden. Men jag har nog gjort lite annorlunda. Jag har räknat att jag har börjat min fasta på morgonen (trots att jag inte ätit sedan kvällen innan) och sedan hållit på till morgonen efter det, alltså 36- 40 timmar.
    När jag läser här så är det ju inte alls så man ska göra. Men under dessa timmar har jag ätit 500 kal, vilket är ganska lite på alla dessa timmar. Har vaknat typ halv fyra på morgonen och varit vrålhungrig och inte kunnat somna om på ett par timmar. Men det är ju inte så konstigt då med tanke på att jag hållit på så många timmar. Jag trodde att man skulle hålla på med halvfastan hela dagen, till dagen efter.
    Menar ni att om jag äter middag idag kl. 20 så kan jag äta imorgon kväll kl. 20? Och kan jag då äta vad jag vill till middag då?
    Med vänlig hälsning, Sara

    1. Hej Sara!
      Japp, det är precis det jag menar – även om den middag du äter efter fastan helst inte ska ge mer än 600 kcal, så ”vad du vill” är ju en definitionsfråga 😉

      / Åsa

  23. Hej!
    Det här låter väldigt intressant och jag tänkte testa det. Jag tränar mycket, 3 pass kondition och 3 pass styrka men kan tänka mig att minska ner till 5 pass för träna under fastedagarna vet jag inte om jag fixar.

    Nu till frågan. Middag-middag låter bäst för min del men det jag undrar är om de middagarna du äter de två dagarna är på ca 500 kcal var? Dvs blir det då två fastedagar i rad? Hittar olika om vad som rekommenderas. Två dagar I rad eller utspridda under veckan. Eller äter du dag 2 middag med mer än 500 kcal? Dag 1 äter du då ingen frukost och ingen lunch?

    Tack på förhand!

    1. Hej!
      Jag brukar fasta söndag kväll till måndag kväll, och torsdag kväll till fredag kväll. Jag kör alltså inte två dagar i rad.

      Dag 1 äter jag helt och hållet som vanligt. Jag brukar försöka se till att middagen är avslutad kl 19.
      Dag 2 hoppar jag över frukost, lunch och eventuella mellanmål. På kvällen, oftast vid 19-tiden, äter jag middag. Det blir i regel en SmartaMaten-måltid, och eftersom dessa ger ca 600 kcal är det den mängden jag äter.

      Dessutom händer det att jag äter en näve sötmandlar eller två innan jag går och lägger mig, eftersom min kropp ibland (beroende på hur aktiv jag varit) har svårt att komma till ro efter en fastedag.

      / Åsa

  24. Tusen tack för detta. nu fick jag svar på min fundering om hur man gör upplägget. Var osäker på när man skulle börja och sluta. Det enda som inte varit bra nu när jag provat är att jag fått huvudvärk, antar att jag druckigt för lite fast jag tycker jag druckit massor. Nilla

    1. Huvudvärken kan bero på utrensning också, så den kan försvinna när du kört ett par gånger.
      Drick lagom och tillsätt gärna pressad citron i vattnet så att det blir basgörande.
      / Åsa

  25. Tack för utförligt svar. Ska börja nu efter semestern!

    1. Lycka till! 🙂

  26. Hej, och tack för alla svar!

    Jag är inne på min andra PF-vecka och nu har jag läst och läst och fattar ändå inte riktigt det här med de 500 kalorierna. Precis som du så föredrar jag att fasta från middag till middag men som jag har förstått det så får man äta de 500 kcal under själva fasteperioden (tex en liten lunch nästa dag). Och sen när det gått 24 timmar så kan man äta en måltid som vanligt. Men när jag läst massa kommentarer så verkar det inte som att man ska äta något alls under fastan och första målet efter de 24 timmarna ska vara på 500 kcal? Eller är det bara så du gör? Väldigt tacksam för svar, jag vill göra rätt! 🙂

    1. Hej Patricia!
      De 5-600 kalorierna är vad du äter *totalt den dagen du fastar*, och begränsningen finns där för att man inte ska kompensationsäta när fastan är över.

      Du kan antingen sprida ut dem på flera pyttesmå mål under dagen, eller göra som jag och ta dem till middag efter 24 timmar.

      Om du äter 500 kcal PLUS middag så fastar du inte. Inga kalorier under 24 timmar = fasta under 24 timmar.

      / Åsa

      1. Hej igen!

        Så om jag förstått det rätt: Om jag fastar från kl 18 så kan jag äta kl 18 24 timmar senare men då är det bara 500 kcal som gäller? När kan jag äta som vanligt då? Blir ju lite annorlunda när man kör kväll-kväll.

        Jag trodde det var så att man fick äta en vanlig måltid när 24 timmar har gått.

        /Patricia

        1. Precis så.
          Och för mig blir det en helt vanlig måltid efter 24 timmar, eftersom jag typ alltid äter SmartaMaten (ca 600 kcal/port).

          Dagen efter fastan äter man ”som vanligt” (fast helst lite sundare, om du frågar mig).

          / Åsa

  27. Vad bra att hitta denna sida, här finns mycket kunskap! Jag undrar dock lite mer om det här med att äta 500 kcal UNDER eller EFTER fastan. Jag tror att de flesta av oss som såg programmet uppfattade att det är 500 kcal UNDER fastan som gäller. Dvs utspritt eller vid ett tillfälle under den DAGEN som fastan pågår. Skulle man räkna fastan som de 24 timmarna mellan kl 18 söndag och 18 måndag så är det alltså 500 kcal under den tiden. Men då måndag fortfarande fortsätter några timmar till blir det inte tal om någon mer mat den dagen, utan nästa mål mat är på tisdag morgon. Kan man uttrycka det så istället, för att förenkla för dem av oss som inte vill vara UTAN mat under 24 timmar? För mig är det inga problem att äta tre mycket små mål, det känns enklare än ett stort på kvällen, och jag har uppfattat att det är OK att göra som ovan. Vad säger du?

    1. Hej Ann,
      precis så.
      5-600 kcal totalt under den dagen du fastar. Om du sprider ut energin på några små mål eller äter allt på kvällen spelar mindre roll – gör det som funkar bäst för dig.
      Jag blir bara hungrig om jag ”småäter” (och fungerar utmärkt utan att äta plus att det är himla skönt att slippa fundera på vad jag ska äta under dagen), så jag äter på kvällen istället.
      / Åsa

  28. Hej!
    Jag har varit jätteförvirrad över vad som egentligen är bäst, jag har nu fått svar på en del frågor genom att läsa kommentarerna men har nu ytterligare ett par funderingar 🙂

    Ger det större effekt att inte äta alls på 24h mot att äta 500kcal utspritt under 24h? VET du detta eller är det bara vad du själv tror? Alla skriver så himla olika om vad som är mest hälsosamt. Självklart funkar det olika för alla, men jag vill veta vad som är mest effektivt i ett syfte om att gå ner i vikt. För att äta ett stort mål på söndagskvällen kl 19 och sedan äta en frukost och en lunch som tillsammans innehåller 500kcal är ju inte speciellt svårt om man får äta vid 19 på måndagen igen?
    Är det alltså så att om man fastar i 24h så är det fasta utan någon föda alls under dessa timmar och sedan en måltid på max 500kcal och sedan inget igen på 12h så man totalt når en ”halvfasta” inom loppet av 36h? Isåfall är jag med på det, men jag har förstått det som att vissa fastar i 24h och äter vad som både innan och efter?! Och räknar inte alls med några 500kcal?

    Sen undrar jag även om det verkligen är 24h som gäller och inte 36h? För jag har förstått det som 36h.
    Så som jag äter nu äter jag mitt sista mål på t.ex. söndagskvällen (vilken tid som helst typ) och sedan äter jag 500kcal under måndagen och sedan mitt första mål till frukost eller lunch på tisdagen. Är detta rätt? Och då undrar jag även om det helst ska vara 16h mellan målet på söndagskvällen och det första målet på måndagen? Och om det ÄVEN ska vara 16h mellan det sista målet på måndagen och det första målet på tisdagen?
    Hänger du med? 🙂 Det kanske låter som att ”första” och ”andra” frågan är lite samma sak men det är det inte enligt mina funderingar iaf!=)

    Jag vill väldigt gärna ha svar på alla frågor, om du vet såklart (vill även väldigt gärna veta om det du säger är vad du tror eller om det är baserat på vetenskap), då jag googlat mig galen på allt det här utan att ha hittat ett svar som tillfredsställt mina funderingar! 🙂

    Tack på förhand!
    /Mathilda

    1. Hej Matilda.
      Jag vet inte vad som ger störst effekt eller passar dig bäst. Det finns inte speciellt många undersökningar på hur man optimerar intermittent fasta, däremot börjar det poppa upp böcker och annat som försöker göra pengar på detta superenkla koncept.

      När det gäller intervallet så räcker det utmärkt med 24h (läs Brad Pilons bok som jag tipsar om ovan). Du får inga ”extraeffekter” av 36 timmar.

      ”Är det alltså så att om man fastar i 24h så är det fasta utan någon föda alls under dessa timmar och sedan en måltid på max 500kcal och sedan inget igen på 12h så man totalt når en “halvfasta” inom loppet av 36h?”

      Så gör jag. För mig är hela poängen med att fasta att INTE äta, så jag låter helt enkelt bli under 24 timmar (inklusve sömn).
      Därefter äter jag en måltid på ca 600 kcal – det är lagom mycket för mig, och enkelt eftersom en portion SmartaMaten ger ca 600 kcal.
      Sedan äter jag inget mer förrän frukost dagen efter, vilket brukar bli 10-12 timmar efter middagen.

      Om man fördrar att sprida ut sina 5-600 kcal under dagen istället för att äta dem på kvällen så gör man det.
      Det viktiga är att man inte kompensationsäter för de två överhoppade måltiderna.

      ”Så som jag äter nu äter jag mitt sista mål på t.ex. söndagskvällen (vilken tid som helst typ) och sedan äter jag 500kcal under måndagen och sedan mitt första mål till frukost eller lunch på tisdagen. Är detta rätt?”

      Japp.

      ”Och då undrar jag även om det helst ska vara 16h mellan målet på söndagskvällen och det första målet på måndagen? Och om det ÄVEN ska vara 16h mellan det sista målet på måndagen och det första målet på tisdagen?”

      16:8 är en annan variant av intermittent fasta där man ALLA dagar fastar 16h (tex från efter middagen och fram till lunch), och sedan har ett 8h ”ätfönster”, där man äter lunch (mellis) middag.
      Med 16:8 hoppar du alltså ALLTID över en måltid om dagen (ofta frukost).
      Jag har testat men 16:8 passar inte mig.

      Jag tycker att det verkar helt onödigt att kombinera 16:8 med 5:2. Risken att man blir för hungrig och börjar kompensationsäta är för stor.

      ”…jag har förstått det som att vissa fastar i 24h och äter vad som både innan och efter?! Och räknar inte alls med några 500kcal?”

      Den som använder 5:2 som en ursäkt för att trycka i sig ”vad som” resten av veckans dagar lär inte uppnå några som helst hälsoeffekter. Däremot ökar risken för ätstörningar och självbedrägeri i stil med ”jag kör 5:2 så jag kan absolut ta tre tårtbitar istället för en”.
      Om man däremot kombinerar 5:2 med en sund (och smart!) kost baserad på naturliga råvaror och mycket grönsaker, då kan det bli riktigt, riktigt bra!

      Lycka till!
      / Åsa

  29. Jag kör med grönt te, vad är det för skillnad på grönt och rött te?

    1. Hej Ulf!
      Grönt te kommer från samma växt som det vanliga, svarta teet. Svart och grönt te innehåller i princip lika mycket koffein, vilket är ungefär hälften så mycket som i samma mängd kaffe.

      Rött te kommer från rooibos-busken och är naturligt fritt från koffein, och har en mild smak som brukar göra både mjölk och socker helt onödiga.
      Dessutom innehåller det massor av antioxidanter (vilket för all del både svart och grönt te och kaffe också gör).

      / Åsa

  30. Då kör jag vidare med grönt, måste ju hålla mig vaken på jobbet 😉

    1. Så länge du sover ordentligt så 😉

  31. Någon som har erfarenhet av köra denna typ av faste under än längre tid typ 1 till 2 år eller ännu längre? Skulle vara kul att höra hur det funkar att hålla sig till denna typ av fasta under en så pass lång tid. Allt gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.