Publicerad den 4 kommentarer

Naturligt (och gott!) kalk- och magnesiumtillskott

Kalcium, magnesium... och gott!

Det är inte så lätt att få i sig tillräckligt med kalcium alla gånger, men kalcium behöver vi. Det används inte bara som byggsten i tänder och skelett, utan även som signalämne.

En väldigt trevlig källa till kalcium är sesamfrön. De innehåller dessutom rejält med magnesium, kalium och zink, ett gäng B-vitaminer samt E-vitamin.

Mycket av sesamfrönas kalcium sitter i skalet, då därför är det viktigt att välja oskalade sesamfrön.

Problemet är bara att våra kroppar inte kan smälta hela, oskalade sesamfrön. Vi måste grodda dem eller krossa dem för att de ska göra någon nytta. Groddning är i särklass bäst, och om du torkar groddarna när de är klara bör de hålla sig hyfsat också.

Själv brukar jag ta genvägen över blötläggning, rostning och krossning. Blötläggningen tar bort antinutrienter och rostningen gör sesamfröna mer lättsmälta. Jag vet inte riktigt vad det beror på, kanske är det för att fröna blir spröda och lätta att krossa? Tänk bara på att inte rosta i varmare än 150 grader, då förstörs de fina fetterna.

Blötlagda, rostade och krossade sesamfrön

 1. Hitta en lagom stor burk med lock och fyll med oskalade sesamfrön. Nu vet du hur mycket du ska blötlägga. Häll över fröna i en skål och blötlägg i minst 8 timmar.
 2. Sätt ugnen på 150 grader – högre värme än så förstör fettet i fröna.
 3. Häll av och skölj sesamfröna. Bred ut dem i en ugnsform och rosta i 20-25 minuter. Rör om efter halva tiden. Fröna är klara när du kan smula sönder dem mellan fingrarna.
 4. Lägg de rostade fröna i en blender eller mixer med S-blad och kör tills fröna har blivit ett grovt mjöl. De ändrar doft litegrann när de är klara.
 5. Häll över i din fina burk och förvara i kylen.

Jag tar två matskedar varje morgon i min frukost (på grönsakerna, i smoothien, på gröten osv). Du kan också strö sesamfröna över en sallad, ha i dressingar osv.

Och så ut i solen med dig!

För att vi ska kunna ta upp det kalciumet vi äter behöver vi D-vitamin. Passa på att gå ut och ta en D-vitamindusch i solen, hellre lite och ofta än mycket och sällan för att slippa bli bränd. Själv undviker jag solkrämer pga kemikalierna, bättre då (tycker jag) att inte vara så länge i solen. Och om jag ”måste” vara det så brukar en keps och en långärmad skjorta räcka fint för att jag ska slippa bli bränd. 🙂

/ Åsa

4 reaktioner på “Naturligt (och gott!) kalk- och magnesiumtillskott

 1. Hej Åsa.
  Jag gillar dina recept och printar ut dom men tycker att det är onödigt mycket färgbild. Lite snål eftersom
  bläcket skall bytas stup i ett.

  Annars tycker jag allting är toppen.
  Du skriver väldigt trevligt intressant och inspirerande.

  Tack
  sol sommar på dig
  Pernilla

  1. Hej Pernilla,
   vad glad jag blir att du gillar recepten 🙂
   Jag har planer på att göra en utskriftsversion utan bilder, men det blir tidigast till hösten.
   Till dess kanske du kan kolla om din skrivare har ett svart-vitt läge, och använda det istället?

   / Åsa

 2. Hej Åsa,
  Kan man ge dina rosta sesamfrön till ett barn på 20-månader som inte äter mjölkprodukter?
  Vänliga hälsningar,
  Frida

  1. Hej,
   Jag har inte koll på den senaste forskningen i ämnet, men givet den här artikeln skulle jag vara försiktig när det gäller barn under två år:
   ”Ge aldrig barn under två år mat som innehåller sesamfrön”.

   Som motvikt till ovanstående artikel är det också bra att läsa på Livsmedelsverkets sida om sesamfrö:
   ”Till Livsmedelsverket har fyra fall rapporterats, där sesamfrö har orsakat allergiska reaktioner. I två fall var det riskakor, som förorenats under tillverkning. I ett fall var det en pastasås, som innehöll sesamfrö som inte deklarerades. I det fjärde fallet serverades fisk panerad med sesamfrö i en skolmatsal till en allergisk pojke.”

   Om jag hade småbarn så tror jag att jag skulle satsa på havremjölk istället, fram tills de var ca 2 år.
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.