Publicerad den 2 kommentarer

Midsommartips med matiga sallader

Hur hanterar man en midsommar på smartast möjliga sätt?

Rostade röda rötter med hasselnötter – en stående favorit chez moi!

Genom att njuta, balansera och göra smarta val är det självklara svaret, men jag tänkte ge lite konkreta tips i alla fall.

Vi börjar med sillunchen

Jag äter gärna fisk så själva sillen är inga problem för mig. Den invändning jag har mot denna omega 3-rika goding är att i princip alla inläggningar innehåller socker, och det gör även 5-minuterssillen som är så enkel att göra egna inläggningar på.

Men faktiskt. På midsommarafton bryr jag mig inte det där sockret.

Jag njuter av sillen (dock mycket sparsamt av varianter med krämiga såser), och till den äter jag helst färskpotatis och gräslök.

Potatisen kokar jag helst i förväg och låter svalna – då omvandlas en del av de snabba kolhydraterna till resistent stärkelse vilket gör potatisen bättre.

Gräddfil brukar jag inte behöva, däremot tycker jag att en ordentlig grönsallad hör hemma på silltallriken (balans, balans!). Ägghalvor brukar höra sillbuffén till och det är ju gott – men rent proteinmässigt kan man ju lugnt säga att de är överflödiga.

Står det en (vegetarisk) paj på bordet är det mycket troligt att jag tar en bit trots gluten och mejeriprotein. Något år ska jag uppfinna en smart paj, men eftersom min insats på årets sillunch består i 1) dyka upp i tid, och 2) äta, så blir det sen(TM).

Bröd och ost? Inte för mig, men om du vill ha så ska du naturligtvis ta. Själv tar jag hellre lite mer sill, potatis och gräslök. Och grönsallad 🙂

Nubbe? Absolut inte för mig, men det beror på att jag inte gillar sprit. Jag dricker citronvatten till lunchen, och sparar lite svängrum till ett glas vin (eller två) senare. Är det förresten någon gång det är gott med öl är det väl till sill… Hmm. Japp. Lite öl och mycket citronvatten får det bli.

Grillmiddag

I hela mitt vuxna liv har midsommarmiddagen bestått av någon form av grillmiddag/knytkalas där (mat)uppgifterna fördelats ut och alla tar med det de vill grilla. Det kan ju knappast bli enklare, eller lättare att anpassa efter egna behov.

Jag och Micke grillar antagligen en fin bit fisk från delikatessdisken, och kanske några majskolvar. Såserna fixar någon annan i gänget, liksom en grymt god potatissallad med basilika. Vår uppgift är ”sallader i övrigt”, vilket känns lite chockartat och läskigt. Not.

Vi gör tre varianter:

Blandad grönsallad

Jepp, helt vanlig, plain grönsallad. Tillräckligt mycket för att räcka till både sill och grill. Dressing behövs inte – sillen är såsig i sig, och grillsåser finns ju.

Rostade röda rötter med hasselnötter

Till 12 pers på buffébordet:
1,5 kg rödbetor, skalade och skurna i munsbitar
1,5 kg morötter,  – ” –
0,75 dl äppelcidervinäger
0,75 dl kallpressad raps- eller olivolja
Trocomare (4-5 tsk) och nymald svartpeppar
1 påse (200 g) hasselnötter

Gör så här:

 1. Börja med att rosta hasselnötterna, 150 grader i 20-25 min, medan du skalar och skär rotsaker.
 2. Höj värmen till 200 grader och rosta rödbetor och morötter tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, 20-25 min.
 3. Blanda vinäger, olja, örtsalt och svartpeppar i den skål du tänker dig att servera i.
 4. Rör ned de färdigrostade rödbetorna och morötterna. Ställ svalt fram till servering.
 5. Fnasa av skalen från de färdigrostade hasselnötterna. De brukar lossna ganska lätt om man gnuggar nötterna mellan händerna eller i en kökshandduk. Blir det skal kvar är det ingen fara.
  Grovhacka nötterna om du vill, själv föredrar jag dem hela. Lägg dem i en skål som du ställer ned i rotsakerna så att var och en får portionera själv – och så att eventuella nötallergiker också får njuta av rotsakerna.

Quinoa-tabouleh

Jag är inte riktigt klar med proportionerna i det här receptet ännu, men ingredienserna blir som följer:

Det färdiga resultatet! Vacker, lättlagad och supergod!

Vit quinoa (blötlagd 3-4 timmar i kokvattnet)
Gurka, fint tärnad
Röd paprika, finhackad
Rödlök och/eller knipplök, fint tärnad
Persilja, finhackad (hysteriskt mycket)
Mynta, finhackad (det jag med gott samvete kan skörda från krukan i trädgården + kanske lite torkad…)
Pressad citron, ganska mycket
Kallpressad raps- eller olivolja
Cayenne, ganska så pyttelite
Trocomare, lagom
Körsbärstomater (halverade och lagda ovanpå)
Sockerärter (halverade och lagda ovanpå)

Gör så här:

 1. Koka quinoan i god tid: tillsätt ev. lite örtsalt och låt den sjuda på svag värme under lock ca 12 min. Därefter kan du låta den stå med locket på och svalna, gärna en timme eller två. Jag brukar ha proportionerna 3 dl quinoa+4,5 dl vatten+0,75 tsk Trocomare.
 2. Blanda grönsaker, örter, pressad citron, olja och kryddor i en stor och fin serveringsskål. Rör ned den avsvalnade och nu torra quinoan. Toppa anrättningen med körsbärstomater och sockerärter.

Efterrätter, snacks osv

Efterrätter är ju typiskt sådant som man kan Tillåta sig på midsommar afton. Har man tur finns det fruktsallad och nötter. Har man mindre tur blir det någont mindre nyttigt, men då kan man ju ta en mindre portion.

På något sätt har ”grönsaker och dipp” blivit standardsnacks i vårt gäng. Jag vet inte hur det gick till, eller när det hände, men härligt är det! Självklart lär det finnas andra snacks (jag hoppas förstås på nötter) också, men just detta med *balansen* blir ju så mycket lättare när man kan knapra i sig en morots- eller gurkstav emellanåt.

Så. Lite vin på det och min midsommar blir en både smart och tillåtande tillställning 🙂

Glad midsommar!

/ Åsa

Ps. Hur gör du för att hålla balansen på midsommar eller andra stora fester? Dela med dig av dina bästa tisp i kommentarsfältet! Ds.

2 reaktioner på “Midsommartips med matiga sallader

 1. Men jordgubbarna då, är de sura? (Kan så klart kolla ph- guiden men är visst lite lat) Jag planerar att unna mig grädde till! Det känns bra att ha bestämt i förväg vad jag ska tillåta mig, det brukar bli lättare att hålla sig (någorlunda) balanserad då.

  1. Hej Maria!
   Jordgubbar är bär är fulla av antioxidanter och vitaminer men förhållandevis snåla på socker. Kör hårt!
   Grädde (eko, om jag får råda) är *mycket* bättre än glass – inget socker, inga konstiga tillsatser.
   Jordgubbar och grädde är alltså riktigt smarta ”avsteg”. Vill man lyxa till jordgubbarna lite extra kan jag tänka mig att en dutt äppelcidervinäger lyfter fram smakerna (på samma sätt som balsamico gör, bortsett ifrån att balsamico inte är balsamico utan vanlig vinäger+druvmust+karamellfärg, dvs skräp).
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.