Oh-oh, imorgon är det semmeldagen (lugn, bara lugn, räddningen är här)

Min smarta raw-semla. Ger mig allt jag behöver av en semla - smaken, lyxen, fluffet, den där lyckliga känslan - fast helt utan obehag :-)

Jag brukade älska semlor.

Den där underbara kardemummasmaken (jag skulle kunna leva på kardemumma) i kombination med så mycket mandelmassa som möjligt. En lätt vaniljton från den fluffiga grädden – där fluffet matchar den fasta bullen perfekt.

Men de senaste åren har kärleken falnat. Jag vill ju inte ha sött vetebröd. Och även om jag förut (med glädje) drack grädde direkt ur tetran så passar det inte i min kropp längre.

Om det beror på brödet eller grädden låter jag vara osagt, men faktum är att magen svullnar upp och låter som jag-vet-inte-vad. Och efterråt kommer den där småtjurigheten och tröttheten som socker ofelbart leder till.

Det är inte värt det, helt enkelt.

Vilket är jättetrist, för semlor är ju så gott.

Men misströsta icke!

Jag har njutit ohämmat när jag experimenterat fram min Smarta raw-semla, bara för dig (och alla andra som vill äta gott OCH smart)!

Inspirationen har jag hittat på nätet, men oj, vad jag har förenklat och förbättrat. Istället för att göra en separat mandelmassa har jag gjort en mandel- och kardemummabulle! Mycket enklare och – tycker jag själv – mycket godare 🙂

Jag har testat de här semlorna på mina allra bästa vänner, på min man, på samtliga fem ungar och på ungarnas kompisar.

Mina vuxna best-friends-forever hade synpunkter på färgen, och jag kan hålla med. Grädden är inte *vit* utan lite skönt svartprickig av vaniljen. Och bullen är inte gyllene utan… ptja. Nötbrun. Smaken däremot… “Den godaste semla jag ätit – och med gott samvete dessutom!”

Ungarna brydde sig inte om det där med gott samvete, de bara njöt. Every hopa. Liksom jag och Micke.

Här är receptet, kila iväg och köp lite mandlar och lägg i blöt till imorgon nu så att du också får njuta av de här raringarna imorgon!

Skriv ut receptet
No ratings yet

Åsas smarta raw-semlor

Portioner: 4 st

Ingredienser

Mandel- och kardemummabulle

 • 0,75 dl blötlagda mandlar (0,75 dl väger ca 50 g)
 • 0,75 dl cashewnötter (0,75 dl väger ca 45 g)
 • 0,5 dl krossade linfrön (0,5 dl väger ca 30 g)
 • 6 st dadlar (6 urkärnade dadlar väger ca 75 g)
 • 1 nypa salt
 • 1 tsk kardemumma
 • 2 tsk kokosfett med kokossmak

Cashewgrädde

 • 1,5 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 h (1,5 dl väger ca 90 g)
 • 0,5 st päron (1 päron väger ca 200 g
 • 1 st dadel
 • 0,5 tsk äkta vanilj
 • 2-3 msk vatten

Gör så här

 • Förberedelser: Lägg sötmandlarna i blöt, gärna minst 8 timmar. Blötläggningen tar fram smaken.

Först mandel- och kardemummabullarna:

 • Mixa cashewnötter och linfrön till mjöl. Häll av mandlarna och tillsätt, kör tills allt är finfördelat.
 • Kärna ur dadlarna, mixa ned tillsammans med resten av ingredienserna.
 • Forma till små bullar, ta av ett lock och gröp ur ordentligt så att grädden får plats.
 • Om du missat att blötlägga mandeln kan du behöva tillsätta lite vatten för att få en formbar deg.

Sedan cashewgrädden:

 • Kör cashewnötterna till ett fint mjöl. Skala päron, kärna ur dadeln och lägg tillsammans med cashewnötter, vanilj och vatten i mixern. Jag brukar inte diska mellan bulle och grädde så det behöver inte du heller göra 🙂
 • Mixa tills grädden är slät – späd ev. med mer vatten till önskad konsistens.
 • Fyll urgröpningen med grädden och lägg på locket.
 • Den riktigt ambitiöse kan pudra över lite kokosmjöl för att få florsockerkänsla, men det gör inte jag.

Smaklig fettisdag imorgon, och kommentera gärna nedan när du testat min semla (eller någon annan raw-semla som du vill tipsa om!)

/ Åsa

12 kommentarer

 1. Låter supersmarrigt, men inget för en nötallergiker tyvärr. Det är nötter i många hälsosammare recept, vilket verkligen begränsar. Generellt är det mycket anpassat för laktos- och glutenintoleranta, men väldigt sällan för just oss nötallergiker. Det är synd. Några tips på hur man kan byta ut nötterna i olika recept?

  1. Hej Kattis!
   Många nötallergiker tål cashewnötter – botaniskt sett är nämligen cashewnöten ett frö. Om det funkar för dig så ta bort mandlarna ur bullen och kör 1,5 dl cashewnötter istället. Du tappar för all del mandelmassesmaken, men jag tror det kan bli riktigt gott ändå.
   / Åsa

  1. Jag vet inte, men du kan ju alltid använda tex dumbbell.se för att göra en näringsberäkning.
   Jag jagade kalorier i typ 15 år utan att lyckas gå ned i vikt. Det var inte förrän jag började äta ordentlig frukost, lunch och middag som min vikt stabiliserades på en vettig nivå.
   Och inte förrän jag började äta basiskt (det som senare blir SmartaMaten) som jag blev av med de där 2-3 envisa extrakilona.
   / Åsa

 2. Gokväll! Jag gjorde en sats ikväll, till mig och mannen. Vi kom fram till att liksom tanken på semla “störde” upplevelsen, och vi bestämde oss för att kalla den för bakelse istället, rätt och slätt. Då blev det en godisbit, minsann 🙂 /Åsa

 3. Jag är oxå nötallergiker och tål absolut inte cashewnötter men däremot så tål många nötallergiker mandel eftersom det är en baljväxt så Kattis, i med mer mandel om du kan äta det och njut för denna är underbar:) ❤️Mandelsemla❤️

 4. 2016 och detta recept håller än. Det smakar faktiskt som semla, jag lovar och svär trots att kompisens man fnös “talgbollar” när han hörde ingredienserna. Konsistensen är “raw” men smaken är traditionell semla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating