Publicerad den 36 kommentarer

Läsarfrågan: vilken blender ska man köpa?

För att veta vilken blender man ska köpa behöver man ju veta skillnaden mellan en mixer och en blender. Så jag börjar det här inlägget med mina definitioner på dessa (ovärderliga) köksredskap 🙂

Blender

Blender

I min värld är en blender en grej som har någon form av kanna i toppen, knivar i botten av denna kanna och en motordel underst.

En blender passar allra bäst för rinniga saker, typ smoothies. Eller helt torra saker, typ krossa en mindre mängd linfrön eller sesamfrön. Eller göra eget bovetemjöl.

Det är ganska vanligt att man kallar blender för mixer, vilket kan bli lite förvirrande.

Mixer (matberedare)

Typisk mixer (eller matberedare)

För mig är en mixer något med en skål (inte en kanna), ett S-blad (som man i vissa fall kan byta mot riv- och strimmelskivor) och självklart en motordel.
Det finns både större och mindre mixrar, och de kallas ibland för matberedare.

En mixer passar utmärkt för att hacka (strimla, riva) grönsaker, få ihop en deg eller göra en lite fastare sås. Eller hacka nötter och fröer till lite grövre mjöl.

Stavmixer och minihackare (liten mixer)

Och så en stavmixer, med tillhörande minihackare

Jag har svårt att tänka mig ett liv utan en stavmixer. Den använder jag framför allt till dressingar, såser och att mixa soppor direkt i kastrullen.
Många stavmixers har dessutom tillbehöret minihackare, dvs en liten mixer (matberedare…) som är helt suveräna.

Men! Idag är det blenders det handlar om så vi hoppar raskt tillbaka till frågan:

Vilken blender ska man köpa?

Billigt (men inte så bra)

Ska du bara mixa lite frukt- och bärsmoothies till ungarna går det i princip bra med vilken billig blender som helst. Tänk bara på att du bör tina eventuella frusna ingredienser, för när du köper en billig blender får du vad du betalar för.

Vill du kunna göra gröna smoothies, typ världens bästa gröna drink, då behöver du tänka lite större och starkare.

Vi har numera tre blenders här hemma, en dyr-å-kraftfull, en i mellanklassen och en enkel-men-stark.

Stark och bra under 1000-lappen

Den populäraste blendern under 1000-lappen verkar komma från Wilfa. Den placerar sig i toppen på tester, och tidigare har också Erica Palmcrantz Aziz (Sveriges okrönta rawfooddrottning?) tipsat om motsvarande blender.

Vi har en liknande från Braun (”bästa budgetval” 2011). Den gör släta, fina gröna drinkar, men dess ”drivhjul” i plast behöver bytas då och då. Vilket säkert är en bidragande orsak till att modellen har utgått 😉

Kraftfulla och lite (eller mycket) lyxigare alternativ

Min Omniblend-kanna full med blivande alkagizers!
Min Omniblend-kanna full med blivande grön drink. Vitamix-kannan ser nästan exakt likadan ut.

Min Omniblend – jag har en TM-767 men TM-800 har fått Bäst i test – var min första ”lyxblender”. Den har tjänat mig troget sedan augusti 2012 och gjort ett kanonjobb.

Och alldeles nyligen (maj 2016) bestämde jag mig för att prova en Vitamix – om så bara för att få jämföra dem.

Till båda dessa har jag en extra kanna, vilket är otroligt praktiskt.

Så nu vet jag skillnaden, och kan hjälpa dig att välja rätt 🙂

Helt kort: om du har råd så satsa på en Vitamix.

Den är helt enkelt bättre – kraftfullare, tystare, lyxigare och lättare att diska.

Den gör en dubbel sats av världens bästa gröna drink på ett kick, och smooooth är bara förnamnet på den smoothien…

Om budgeten är begränsad men du ändå vill ha en rejäl kanna: go Omniblend. 

I ärlighetens namn gör den inte slätare smoothies än min billigare blender från Braun.

Den är inte heller speciellt lättdiskad, och gör du en lite fastare kräm så får du garanterat problem med att få ut allt (där är Vitamixen lite bättre men en mixer/matberedare med S-blad är bäst).

Dock så har Omniblenden en speciell plats i mitt hjärta. Den är kraftfull och robust, och även om den når samma höjder som Vitamixen är den riktigt, riktigt bra.

Vitamix och Omniblend: fördelar jämfört med enklare blenders

 1. Större kanna – jag kan göra dubbel sats grön drink på en gång (OK, i Omniblendern blir de inte så himla smooooth, men det går. Vitamixen… mmmm!)
 2. Nedstötarstaven. Varför har inte alla blenders en nedstötarstav? Den äger!
 3. En extra kanna (ingår ej). Otroligt smidigt om man kommer på att man vill krossa sesamfrön när man redan hällt ned massa blöta ingredienser. Eller om man vill preppa både ungarnas och sin egen frukostsmoothie redan kvällen innan.

Mitt råd?

Jag tror att ovan nämnda Wilfa är en riktigt bra nybörjarblender. Och köper du en sådan istället för en Vitamix har du drygt 5000:- över att köpa ekologiska grönsaker för…

Om du å andra sidan

 1. vet att din blender inte kommer hamna i ett skåp och samla damm,
 2. är en  blender-finsmakare och
 3. har pengar över

– då kommer du säkerligen ha nytta av en Vitamix eller någon annan riktigt kraftfull blender 🙂

Jag gillar som sagt min Omniblend. Den gör jättebra smoothies, och ända tills Vitamixen kom tyckte jag att den var jättetrevlig att jobba med.

Men jag *älskar* min Vitamix 💖.
Och eftersom jag, Micke och ungarna använder den minst två gånger om dagen är den helt klart värd sitt pris för oss 🙂

Vilken blender föredrar du? Har du något smoothierecept du vill dela med dig av?
Lämna gärna dina kommentarer och tips här nedanför!

/ Åsa

36 reaktioner på “Läsarfrågan: vilken blender ska man köpa?

 1. jag har en vitamix och är supernöjd!! Alla smoothies blir så lena och perfekta. Sen är ett superplus att den är jättelätt att rengöra. Jag hade turen att köpa den på rea. Visserligen var den dyr ändå men jag tycker den är helt klart värd det. Jag använder den varje dag.
  Du har nog lite förutfattade meningar vilka som köper en vitamix… Jag lever enkelt i övrigt med ett deltidsjobb men tycker det är en bra investering som underlättar min vardag.
  Mvh Lina

  1. Hej Lina,
   tack för din kunskap! Lätt att rengöra låter som en prisvärd skillnad jämfört med Omniblenden.
   Och hmm. Jag får väl jobba på mina förutfattade meningar (eller om det är avundsjuka? 😉 ).
   Om man använder något varje dag och det underlättar ens vardag så är det ju en bra investering nästan oavsett vad det är.
   / Åsa

  2. Håller helt med dig, Vitamixen är super! Kostar inte på mig några dyra grejor för övrigt men Vitamixen är en hälsoinvestering som jag använder varje dag.

 2. Hej!
  Jag har precis inhandlat wilfan du pratade om och jag älskar den! Smoothies blir krämiga och släta och det går snabbt (innan körde jag allt först i matberedare och sedan med stavmixer för att få det någorlunda slätt… :-S )
  Den är högljudd, men det kan jag leva med 🙂

  1. Toppen!
   Angående ljudnivån tror jag att alla blenders låter mer än vad man egentligen skulle önska… 😉
   / Åsa

 3. Utan stavmixer går det inte att leva! 😉

  1. Eller hur!
   / Åsa

 4. Hej!

  Har en Blendtec, jämförbar i pris med vitamixen, och är mycket nöjd med den. Använder den så gott som dagligen till ´gröna drinkar´ och har gjort det sen hösten 2010. Då hade jag läst boken ”grönt för livet” av Victoria Boutenko, och kände att det var något för mig. Men Wilfan är ett mycket bra budgetval – har provat den också.

  1. Tack Inger!
   / Åsa

 5. Jag bytte från Kitchen Aid till Vitamix för några år sedan och är supernöjd. Vitamix’en är suverän och mixar fantastiskt lent samt är enkel att göra rent.

  Jag gör smoothies i perioder men det jag absolut älskar med Vitamix’en är att göra glass av fryst, lätt tinad frukt. Jag har alltid frukt i bitar/skivor i frysen (ex bananer som börjar få fläckar) och låter dem tina i 10-15 minuter innan jag kör dem i Vitamix’en. Man kan även ersätta en fryst banan med en färsk eller en avocado för lite smidigare konsistens men jag föredrar enbart fryst. Till två glass-sugna 😉 personer är det lagom med 2 frysta bananer i skivor och ca 3-4 dl mix av annan frukt ex hallon/mango eller vad du nu är sugen på. Det blir så gott att även maken som kan äta ”vanlig gräddglass” föredrar ”min glass” :). Gott betyg.

  Ni som inte har en Vitamix får testa på egen risk men Vitamixen har en tillräckligt stark motor ialla fall.

  1. Tack för Vitamix-info och härlig glassinspiration!
   / Åsa

 6. Hur ska jag göra med min Wilfa för att köra en slät kokos-dadlar-kakao-nötter-fudge? Dadlarna blir inte släta. Med mixerstav gick det lättare (tills den gick sönder för att det var för trögt)

  1. Håller tummarna för att någon Wilfa-ägare kan svara på detta!
   Själv skulle jag använda min matberedare med S-blad, eller minihackaren om det rör sig om mindre mängder.
   I Omniblenden skulle nog fudgen bara fastna i botten… :-/
   / Åsa

 7. Har precis fyllt 50! Och gissa vad jag önskade mig…. En VITAMIX och jag är fantastiskt nöjd med den. Den gör mina gröna drinkar från Victoria Boutenko till en fröjd att dricka. Snabbt, lätt, enkelt och med fantastiskt lent resultat. De blir riktigt njutbara- även Hard core med bara grönt. Innan hade jag en enkel mixer, och vissa mornar var det lite plågsamt att tugga i sig drinken. Är mycket nöjd!!! Och super lätt att rengöra. Ska testa glassen på barnen:-) Tack för tippset, Beatrice

 8. Jättebra tema!
  Det här ’nya’ livet ställer krav på riktigt bra grejer är min erfarenhet.
  Letar mig just nu fördärvad efter info/erfarenheter kring riktigt bra matberedare respektive stavmixer (läs stavmixersystem, det hänger ju ihop med div tillbehör och skålar). De gamla håller på att säga upp sig och det är dags att uppgradera.
  Numera hackar, bakar och mixar vi hela dagarna här. Jättekul och vi mår så mycket bättre. Hela gänget. Men nu vill jag ha RIKTIGT BRA grejer. 🙂

  Stavmixer: Har kollat på Bamix och Kicken Aid. Enligt Råd &Rön så är Kitchen Aid klassvinnare. Blev lite förvånad för jag trodde nog att Bamix var bättre. Men vad vet jag?? Jag har ju varken den ena eller andra ännu. Någon som har erfarenhet?

  Matberedare
  Funderar på Magimix. Erfarenheter? Eller tips om något annat bra?

  1. Hej Monica!
   Själv har jag en riktig gammal trotjänare, en Philips från mitten av 80-talet. Jag har provat några modernare varianter, men de har inte funka lika bra.
   Av denna anledning är jag tyvärr helt fel person att fråga, så jag hoppas att någon annan läsare kan ge dig bra tips!
   När det gäller stavmixer är det viktigaste att själva mixerstaven är i metall, och förstås att den har rejält watt-tal.
   Framöver kommer ett inlägg om matberedare/mixerstav/minihackare.
   / Åsa

  2. Hej!
   Jag har haft Bamix i över 10 år och är supernöjd. Jag använder den nästan dagligen och mixar allt möjligt, soppor, nötter, glass (gammeldags mjölk o frysta bär – ät direkt), mycket smidigare än att plocka fram blender o snabbdiskat. Jag fick med en liten mixerkanna, smidigt att mixa i o att ställa i kylen om det blir något över.

   1. Hej Maria,
    det låter som en riktigt kraftfull stavmixer. Hur många watt är den på?
    / Åsa

  3. Hej,
   Vi har en Bamix 200 hemma som vi är mycket nöjda med. Den går tyst,är kraftfull och det finns många tillbehör att köpa. En stor fördel är att man kan byta knivarna, vilket förenklar rengöring och ökar användbarheten. Har bara positiva erfarenheter och blev lite förvånad över testresultatet i Råd & Rön. Kvaliteten känns väldigt hög.

 9. Läste en artikel om att många använder klorparaffin vid framställningen av blenders o mixare. Det kan läcka ut i maten.
  I artikeln stod det att Bosch, OBH Nordica Chili, OBH Nordica Indigo och Philips ProMix inte läckte du klorparaffin.
  Här är info:
  Någon som har koll på om det rör Wilfa eller Vitamix?

  1. Hej Malin,
   enligt artikeln är det stavmixrar som kan läcka klorparaffiner. Det framgår också om man läser
   själva forskningsrapporten.

   Det gäller alltså INTE blenders.
   / Åsa

   1. Men det lär väl vara samma för båda? Båda är ju i kontakt med mat? 🙂
    Mejlade i alla fall Wilfa o de sa att deras produkter inte har ämnet i sig. Inte mixrar inte blenders… så det är ju bra!

    1. Bra att du kollade med Wilfa direkt 🙂
     Jag läste igenom rapporten igen, och blev faktiskt jätteförvånad. Trodde att det bara var stavmixrar med mixerstav i plast som avger klorparaffin. Men så var det ju absolut inte. De med metallstav hade mångdubbelt högre värden.
     Gah! Måste kolla min egen stavmixer nu…
     / Åsa

     1. Ja, man blir lite trött av alla ställen kemikalier smyger sig in… 🙂

 10. Haha, underbar reklam för Blendtec. Den seglade just upp på min favoritlista över *riktigt* kraftfulla blenders! 🙂
  https://youtu.be/rofgMueCOqo
  / Åsa

 11. Hur funkar det att göra mindre mängder i en blender? Ex pure eller nötsmör?
  Funderat om det skulle vara bättre med en stavmixer med en mixer till som du har på bilden till att göra mindre mängder?

  1. Hej!
   Min blender funkar i princip bara på flytande (som en smoothie) eller helt torra (som att krossa linfrön eller bovete) grejer.
   Nötsmör och puréer, som är trögflytande, funkar inte alls för mig. Varken i mindre eller större mängder.
   Till dem använder jag antingen stavmixer, minihackare eller mixer/matberedare med S-blad.
   / Åsa

 12. Hej!
  Min mor önskar sig en blender nu när hon fyller år och ett önskvärt krav från hennes sida är att man även skall kunna köra smoothies med lite rotfrukter i exempelvis morot och rödbeta. Finns det någon blender som klarar detta?

  1. Hej Hanna!
   Allt beror ju på hur stora bitarna är och hur mycket vätska du har. Min Omniblend klarar rotfrukter om jag skär dem i typ munsbitar och tillsätter vätska. Jag är säker på att även Vitamix och Blendtec gör det.
   / Åsa

 13. Hej och tack för en bra sida! Jag har precis skaffat en Optimum Blender och den är FANTASTISK! Den kostar hälften mot Vitamix och Blendtec och ersatte min Braun som inte klarade fruset eller för tjocka gröna smoothies. I den här slänger jag ner morötter, rödbetor, frusna spenatblock och ingefära med samma lena fluffiga resultat på kort tid och mycket tystare än den gamla. Rekommenderas varmt!

  1. Tack Eva-Lisa, det låter som en suverän blender!
   / Åsa

  2. Jag undrar var du har köpt din Optimum Blender? Tycker den verkar bra också.

 14. Hej! Jag ska flytta hemifrån snart och undrar vilken typ av mixer som är mest prisvärd att köpa. Alltså ska man ha en stavmixer hemma, blender eller matberedare, eller alla tre?

  Vad skulle du rekommendera att ha hemma som funkar till allt.

  1. Hej Ebba!
   Jag använder matberedare, blender och stavmixer i princip dagligen, men till olika saker.
   Matberedaren för att riva/skiva/finfördela grönsaker, mala nötter och göra ”deg” av nötmjöl, dadlar osv.
   Blendern för smoothies, för att göra mjöl av tex bovete, krossa linfrön osv.
   Stavmixern för att göra släta soppor, mixa dressingar osv.

   Vore jag tvungen att välja en skulle det bli matberedaren. Min är en Philips från 80-talet, köpt på loppis (extremt prisvärt). Min man fick en likadan när han flyttade hemifrån och ja, den håller ännu – 30 år senare.

   Däremot är en ”bak- och knådmaskin” helt onödig för mig, så en ”köksassistent” skulle jag inte rekommendera.

   Prisvärde handlar också om hur mycket man använder något. En dyr grej som man använder varje dag och är helnöjd med är ju mycket mer prisvärd än något som man inte orkar använda för att resultatet inte blir bra.

   Lycka till!
   / Åsa

 15. Jag fick ett mail ifrån Linn efter föreläsningen den 6/11:
  ”Jag berättade för dig att jag hade köpt en ny blender men kom inte ihåg vad den hette. Den heter Wilfa 1200. Jag är jättenöjd med den. Den är billig (695:-) men stark.
  Mina gröna drinkar som innehåller grönkål, spenat, persilja, gurka eller squash, avokado, ingefära, citron och ibland ett äpple blir så lena och fina.
  Ett tips om någon undrar och som jag inte vill lägga 6000:- på en Vitamix.”
  Tack Linn!
  / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *