Påskgodis!

Glad påsk!
Åsas smarta snickers
Mina snickers – för en smartare påsk!

Mina och Mickes äldsta döttrar har godislöfte sedan i januari. De skippar godis och snacks under ett år, mot att de får 1000:-och en extremt ökad medvetenhet om
1) hur mycket godis och sötsaker deras kompisar faktiskt äter och
2) hur mycket bättre man mår om man låter kroppen vila från socker.

De har några undantag, framför allt “sociala”: glass om man blir bjuden, godis på en tårta (som man inte gjort själv), chips/snacks/läsk om man är på kalas (som man inte ordnar själv) och OM någon skulle grilla mashmallows så får de ta en (1). Dessutom hasselnötskrämen på plattmackan till lördag frukost.

De får också äta mörk choklad (minst 70%) och nötter, och självklart mina smarta bonusar.

Min egen (inte så gömda) agenda med deras godisfria år är nämligen att visa att godisfritt inte handlar om att avstå “livets goda”.

För det finns massor av godsaker som INTE innehåller konstgjorda färg- och smakämnen, konserveringsmedel, slaktavfall, sönderraffinerade fetter osv osv. Som inte är baserade på socker, mjöl eller mejeriprodukter.

Som innehåller rena, lättfattliga råvaror (som till och med – ibland – kan anses riktigt nyttiga) och som smakar helt gudomligt så länge man inte förväntar sig något konstgjort. Och som dessutom är ärliga mot kroppen – man blir nämligen mätt av dem, istället för omättlig 🙂

En av dessa godsaker är mina smarta snickers. De förekommer överallt på nätet, oftast som “LCHF-snickers”, och mitt recept skiljer sig inte speciellt mycket från något annat. Däremot har jag förenklat tillagningen och beskrivningen så att det blir riktigt, riktigt enkelt att sno ihop dem.

Både jordnötter och choklad är sura, men choklad innehåller i alla fall antioxidanter, och jordnötter är ett oändligt mycket bättre snacks än tex chips eller ostbågar. I den här kombinationen påverkar de inte blodsockret nämnvärt vilket ger ett stort plus i kanten!

Åsas smarta snickers

Ingredienser

100 g mörk choklad (minst 70%, gärna mer)
100 g jordnötssmör
1 dl salta jordnötter

Några ord om ingredienserna:
I det här receptet föredrar jag Lidls 81%-iga choklad (Arriba Superieur). Den innehåller för all del solroslecitin, och det är kanske det som gör att konsistensen blir så bra i mina snickers..?
Jordnötssmör: jag kör Green Choice Creamy, finns på Coop Forum. Den innehåller bara jordnötter och havssalt, inget socker eller annat skräp.
Jordnötter: det är bra med ganska små nötter här, och inte alltför salta. Återigen har jag hittat min favorit på Lidl.
Och: eftersom Lidls chokladkaka är 125 g så tar jag även 125 g jordnötssmör och 1,25 dl jordnötter. Men det är jag.

Gör så här

Förberedelser: Ta fram jordnötssmöret så att det är rumstempererat (eller ännu hellre, ställ det i solen så att det blir aningen varmare än rumstempererat).

  1. Smält knappt hälften av chokladen (jag använder 4 bitar av 10) på svag värme i en stekpanna. Jag håller inte på och tjollrar med vattenbad, däremot är jag väldigt noga med just *svag* värme, och jag rör hela tiden.
  2. Häll ut chokladen på ett bakplåtspapper och sprid ut i ett tunt och jämt lager med hjälp av en slickepott. Du behöver inte diska stekpannan ännu!
  3. Ställ in i frysen några minuter så att chokladen stelnar.
  4. Om du inte har rumstempererat jordnötssmör: värm det (försiktigt!) i en annan stekpanna. Det får inte bli för varmt, då smälter chokladen. Klicka ut jordnötssmöret på chokladplattan och smeta ut med slickepott.
  5. Fördela jordnötterna någorlunda jämnt över jordnötssmöret.
  6. Smält resten av chokladen i “chokladstekpannan” (nu är du glad att du inte diskat, eller hur? ;-)) och ringla ut den över jordnötssmöret. Smeta sedan ut den så gott det går – helst ska allt jordnötssmör vara täckt.
  7. Ställ in i frysen igen. När allt stelnat kan du bryta isär i lagom stora bitar och voilà, snickersarna är färdiga för servering!

Om du vill servera mina smarta snickers en varm dag så se upp… chokladen smälter snabbt. Jag brukar ha dem i en kylask avsedd för smör med en snygg servett i botten.

Glad påsk!

/ Åsa

1 snickers smält choklad liten
2 snickers jordnötssmör liten
3 snickers jordnötter liten
4 snickers choklad liten
5 snickers choklad liten

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *