Publicerad den 20 kommentarer

Läsarfrågan: hur ska man tänka på helgerna?

Jag fick en fråga från Eva, en av SmartaMatens medlemmar. Hon skriver så här:

Hur ska man tänka på helgerna för att inte förstöra ”SmartaMaten-processen”? Fortsätta följa enligt ingredienser, recept osv? Fortsätta utesluta det du rekommenderar?

Det är en jättebra fråga, och svaret beror naturligtvis på vem du är, dina förutsättningar, kort- och långsiktiga mål osv. Men så här tänker jag:

Fredag kväll

fredagsmys litenLösare tyglar med avseende på maten (vad är du mest sugen på?) men fortfarande minst halva tallriken full av grön- och rotsaker. Potatis och sötpotatis räknas i det här fallet inte som rotsak.

Laxrätterna i SmartaMaten brukar vara lite extra festliga, och passar utmärkt en fredag- eller lördagkväll 🙂

Hos mig ser fredagsmiddagen nästan alltid ut så här: rostade rödbetor (alltid, och mycket), rostad blomkål (när i säsong), ev lite andra rostade rotsaker, grönsallad. Till detta antingen en mild getost (sällan) eller en bönröra med soltorkade tomater (ofta), och en dressing med chili och färska örter, eller hemmagjord majo. Ett glas maffigt, ekologiskt rödvin.

Fredagsmys: grönsaksstavar, böndipp och/eller guacamole. När grönsakerna fyllt magen blir det popcorn poppade i kokosfett, och några bitar mörk (90% för min del) choklad.

Och när grönkålen är i säsong är det mycket troligt att hela familjen festar loss på världens nyttigaste och godaste chips 🙂

Lördag frukost

Kroppen får avgöra: om jag fortfarande känner mig mätt nöjer jag mig med te och ett glas citronvatten med vetegräs.

Om jag känner mig hungrig blir det en grön smoothie (med bland annat vetegräs) eller en plattmacka (medlemsrecept) med cashewost och grönsaker.

Ungarna får slå sig lördagsfria och bre hasselnötskräm på sina plattmackor. Någon gång ska jag testa att göra egen, men just nu är det Änglamarks hasselnötskräm som gäller.

Kosttillskott som vanligt; D-vitaminOmega 3 och B-komplex. Vid behov även magnesium+zink och probiotika.

Lördag lunch

Sen frukost + inplanerat fika = lätt lunch, och hela familjen älskar soppa. Oftast ”grönsoppa”, men vilken sort som helst som baseras på grönsaker och rotfrukter och körs med mixer slinker ned i ungarna. Behöver du kräma till soppan så använd gärna potatis, sötpotatis, kokosmjölk eller avokado istället för mejeriprodukter.

Om ungarna är hos sina andra föräldrar brukar jag provlaga någon framtida SmartaMaten-måltid till lunch.

Fika/lördagsgodis

För att ungarna ska hinna elda upp allt socker de får i sig kör vi lördagsgodis så snart vi kan efter lunchen. Och ja. Mina barn får lördagsgodis. De får köpa godis för sina egna pengar och äta sig sura – för sura och griniga blir de (vilket de själva märker och åtgärdar med att sticka ut och leka).

Eftersom barnen har fritt blås på godis på lördagar blir det helt avdramatiserat och ointressant övriga dagar. Får Vilma av någon anledning godis en vardag så säger hon bara ”jag lägger det i godisskåpet till på lördag, OK”?

Den senaste bonusen tog några lördagar att få klar. Mmm. Jag gillar mitt jobb 🙂

Och när Tuvas kompisar (de går i 6:an) går och köper godis på rasterna föredrar Tuva att ta med sig en frukt ”för då kanske de också börjar ta med sig frukt”.

Jag och Micke då..? Jodå! Vi njuter helhjärtat av att provlaga någon kommande bonus och/eller (oftast ”och”) mumsa på någon av tidigare favoriter.

Vi hoppar över raffinerat socker, gluten och mejeri, men för den som är sugen är lördag eftermiddag ett bra tillfälle att njuta av just det som du är sugen på.

Följ mina tips i fikateknik så minskar du de negativa effekterna av sötsakerna:

Fikateknik 1 – hur insulinet påverkar våra kroppar
Fikateknik 2 – minska blodsockerpåslaget
Fikateknik 3 – de hemliga tricken
Fikateknik 4 – fler hemliga trick

Middag

Vi brukar inte vara speciellt hungriga så om ungarna är hemma blir det oftast vår version av tacos: massor av finhackade grönsaker (tomat, gurka, paprika), grönsallad, kanske lite majs, banan, salsa (utan chiliflakes till barnen), guacamole, en bönröra eller tacokryddad fisk, och så Garants saltade Tortillachips.

Och nej. Tortillachipsen är inte smarta. De är friterade på hög värme så fettet är långt ifrån toppen. Men de innehåller i alla fall inte palmolja. Eller GMO-majs. Inte heller massor av e-nummer. Eller gluten. Och (viktigt): de spelar inte huvudrollen på våra tallrikar. Det gör grönsakerna. Tortillachipsen är tillbehör.

Vad du ska äta till middag har jag ingen aning om. Men lyd ett gott råd och lyssna på din kropp.

Är du hungrig? Ät en vettig och rejäl middag, på samma sätt som på fredagen.

Är du inte hungrig? Ät något lätt, återigen med tonvikt på grönsaker.

Lördagsmys

Jag tar ett glas av det där maffiga ekologiska rödvinet. Några rutor mörk choklad. Och kanske lite nötter, för det brukar jag vara sugen på – och ha plats för – efter vår ganska lätta middag.

Söndag

Back to basics (pun intended ;-))

Från söndag morgon till fredag eftermiddag är det SmartaMaten som gäller. Självklart med vissa avsteg någon gång ibland (när omständigheterna kräver det), men annars så smart, grönt och friskt som möjligt 🙂

Hur äter du på helgerna? Dela gärna med dig av dina tips och favoriter i kommentarsfältet!

Trevlig helg!

/ Åsa

20 reaktioner på “Läsarfrågan: hur ska man tänka på helgerna?

  1. Tack för bra och utförligt svar

  2. Här är ett recept på LCHF bröd som är mycket gott. Jag lägger till en timjan blandning oxå och oliver.

    Mandelmjöl 3 dl
    Fiberhusk 4 msk
    Bakpulver 2 tsk
    Solrosfrö 4 msk
    Salt 1 tsk
    Ägg 3
    Linfrö 2 msk
    Turkisk yogurt 2 dl
    Smält smör 4 msk

    Toppa med sesamfrön, valnöt, pumpafrön

    Åsa. Om du tycker brödet är ok. Har du något förslag på vad man kan byta ut yoghurten mot? Samt smält smör; cocossmör?

    1. Hej Eva!
      Jag tycker att brödet ser helt OK ut.
      Hur skulle det bli om man ersatte yoghurten med vanligt vatten till samma konstisten? Vad kan behövas, 1-1,5 dl?
      Och ja, smöret kan man byta mot kokosfett.

      Om man absolut vill använda yoghurt och smör så se till att det är ekologiska varianter.

      / Åsa

  3. Hej Åsa,

    TACK så mycket för detta inlägg och tack Eva för frågan. Jag har själv lite ’svårt’ för hur jag ska förhålla mig på helgerna. När man läser inlägget känns det ju iofs ganska självklart, men när man ’står’ där och ska bestämma sig så kan det bli lite vad som helst.

    Jag köper D3 och Omegan från dig. Jag tar även multivitamin och Probiotika från ett annat märke (jag vill inte skriva vilket för att det inte ska ses som reklam) + spirulina och nyponpulver. Till min yngsta tonårsdotter och min äldsta dotters pojkvän ger jag stark B5 för deras akne. Så bra deras hy blivit av det. Verkligen att rekommendera.

    Tillbaka till maten…vi har nu blivit mycket mer ’socker-intoleranta’, dvs vi känner oss dåliga när vi äter saker med för mycket socker i, och mår mycket bättre av att äta mer basisk mat. Tack Åsa för din sajt och dina recept. Det har verkligen varit mer än väl värt pengarna att vara medlem.

    1. Åh Michi, tack själv! Din kommentar värmer verkligen 🙂

      Ja, visst är det fantastiskt hur våra kroppar visar vägen om vi bara låter dem? Att man, när man väl är ”ren”, faktiskt blir *bakfull* av tex ostbågar? Och sur och grinig av sötsaker?

      Och att den där känslan av att ”det är synd om mig men jag vet inte varför” i princip förvinner helt och hållet när man äter smart?

      Stor kram och trevlig helg!
      / Åsa

  4. Instämmer vid att SmartaMaten är ett bra val.

    1. Tack Eva 🙂
      Trevlig helg!

  5. Hej Åsa!
    Du skriver att du äter popcorn. Poppar du själv eller micro? Har funderat på hur det är med popcorn. Hur står de sig i ”nyttighet” jämfört med salta
    jordnötter eller chips.
    Gällande tortillachips så kan jag VARMT rekommendera dessa.
    https://undervarttak.blogspot.se/2013/01/tortilla-chips-paleo-recept-enkelt.html
    Trevlig helg!

    1. Hej Sanna!
      Micropopcorn är inte min grej. Läs på innehållsförteckningen så förstår du varför…
      Jag poppar själv, i kokosfett (fulfettet i det silverfärgade paketet, eftersom det är mest värmestabilt).
      Äter man popcorn utan alltför mycket salt och fett är det ett bra snacks – även om det *verligen* inte är nyttigare än grönsaker. (Snacka om att sätta en rubrik *bara* för att locka läsare…)

      Fabriksrostade jordnötter är ofta rostade vid för höga temperaturer, så deras fetter är förstörda. Dessutom innehåller de mycket salt av trist kvalietet.
      Men nötter är ändå hästlängder bättre än chips, som i princip är rent skräp – snabba kolhydrater, uselt fett (upphettning, igen…) och alldeles för mycket salt. Chips är helt enkelt ett riktigt No-No.

      Ska man äta nöttter är det allra bäst att köpa naturella, och kanske rosta dem själv i 150 grader (15-25 min beroende på storlek).

      Vilket fantastiskt tortillachips-recept! Tack!!!

      / Åsa

  6. Hej Åsa!
    Nej micropopcorn är inte min grej heller och chips slutade jag med sedan jag läste Sanna Ehdins bok om inflammationshämmande mat. Där hamnade chips väldigt högt upp om inte överst när det gällde inflammationsfrämjande livsmedel. Som sagt riktigt No-No…
    Hur är det med nötter överlag då? Är det så att så fort du rostar nötterna
    så blir de sura eller? Vad jag har förstått så är väl jordnötter väldigt
    sura och därmed också jordnötssmör (Green Choice), eller?

    Må så gott!
    Sanna

    1. Hej Sanna!
      Nötter blir inte sura för att man rostar dem. Både blötläggning och upphettning minskar mängden ”antinutrienter” i nötter, dvs de blir mer lättsmälta för oss.

      Däremot förstör kraftig upphettning fettet i nötterna, så man behöver vara försiktig med temperaturen. Jag rostar aldrig nötter varmare än 150 grader.

      Jordnötter är egentligen en baljväxt och den är i sig inte surare än andra baljväxter. Däremot blir den ofta oerhört omilt behandlad; rostad vid hög temperatur, saltad med dåligt salt, och sedan kanske förvarad på ett sätt som gör att mögelsporer får fäste.

      Green choice jordnötssmör håller riktigt hög kvalitet, är osötat och vill man tillåta sig något extra så tycker jag det är ett bra val 🙂
      (särskilt chunky, som är min favorit).

      / Åsa

  7. Hej Åsa! Hur gör ni – äter dina barn lika hälsosam mat hos sina andra resp. föräldrar?
    /Mvh i.

    1. Hej Iva!
      Barnen andra föräldrar äter inte lika hälsosamt som vi.
      När barnen är där, i skolan, hos kompisar osv bestämmer de själva hur de vill göra. Det enda vi kan göra är att visa att det finns (jättegoda) alternativ till allt raffinerat skräp som serveras överallt.

      / Åsa

  8. Hur ska lchf-brödet gräddas?

    1. Hej Susanna,
      se svar från Eva nedan!
      / Åsa

  9. Tips på popcorn, nyttigt och gott!!

    URTEKRAM heter märket, Popmajs, kravmärkt och ekologiskt samt 100% fullkorn. Jag poppar i kokosmör.

    Eva

  10. LCHF brödet ska gräddas i ca 200 grader i ca 20 min. Tills de har fått färg. Variera ”nöt-toppingen”, med valnötter, sesamfrön, pumpafrön, oliver etc. smaksak, prova dig fram. / Eva

  11. hej Åsa!

    vad är det för någon rätt/efterrätt på bilden ovan (med äpplen)? Kan inte lista ut det 😉 men är nyfiken på vad det är.

    1. Hej Eva!
      Det är bonusreceptet som skickades ut den 27/9. Du fick den dagen efter att du blev medlem, dvs 3/10.

      / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *