Publicerad den 43 kommentarer

Läsarfrågan: sojabönor och sojaprodukter?

Jag har fått oändligt många frågor kring soja, nu senast från Reneé:

Hej! Har läst att man inte ska ge sojabönor till pojkar. Har berättar för min 8-åriga son att det inte är bra för det innehåller östrogen. Kan du hjälpa mig reda ut detta?
Vad är skillnaden på sojaprotein, sojafärs och sojabönor? Skolan serverar olika rätter med sojaprotein, sojafärs, sojabiffar och sojastrimlor. De vegetariska rätterna innehåller dessa produkter de flesta dagarna i veckan och ibland är detta enda alternativet. Mycket tacksam för svar.

Ja, var börjar man… Soja är ett kontroversiellt ämne, och min syn på saken är just detta: min syn på saken.

Svårsmält

För det första är soja är väldigt svårt för kroppen att bryta ned och tillgodogöra sig, även om man blötlägger och kokar enligt konstens alla regler.

I ”traditionellt sojaätande” länder äter man därför ganska små mängder soja, och framför allt i fermenterad form. Jäsningen hjälper till att bryta ned antinutrienterna, och resultatet blir därför mer lättsmält.

Miso, natto, tempeh, tamari och shoyu är exempel på fermenterade sojaprodukter.

Besprutning av soja
Besprutning av soja

GMO och besprutning

En skrämmande hög andel av all soja som odlas är genmodifierad och besprutas på ett helt horribelt sätt.
Besprutningen är ett gigantiskt miljö- och hälsoproblem i sig, men detta drabbar inte bara vår jord.
Om någon som odlar GMO-fri soja får sin mark ”smittad” av GMO-soja så blir odlaren stämd för patentintrång av GMO-företagen. Såvitt jag vet har odlarna förlorat varje gång hittills…
För att inte tala om de odlare som blir sjuka av bekämpningsmedlen. Fruktansvärt.

Variation

Den här punkten har två delar:
1) En alldeles för stor del av jordens odlingsbara mark används till sojaodlingar (huvudsakligen GMO-soja). Eftersom jag är mångfaldsförespråkare så ser jag detta som ett hot mot vår miljö. Det är helt enkelt inte hållbart.

2) Vi västerlänningar har en tendens att övergöra saker och ting (som i Reneés sons skola, suck), och många vegetarianer verkar tro att soja är den enda vegetariska källan till fullvärdigt protein. Detta leder naturligtvis till överkonsumtion, vilket i sin tur kan leda till allergier och andra störningar (t ex hormonstörningar).

Skillnaden mellan sojaprotein, sojafärs, sojastrimlor, sojabönor, tofu osv är marginell: det rör sig om soja (icke-fermenterad) i olika former. Tanken är säkerligen att skapa variation (och sälja mer och fler produkter).

Men. För våra kroppar blir det INTE variation. Det blir bara soja, soja, soja, soja och soja.

Fullvärdigt protein finns i t ex quinoa, bovete, chiafrö, hampafrö och smarta animaliska alternativ som fisk och ägg.

När du äter andra baljväxter än soja är det bra att kombinera med t ex råris eller nötter och fröer för att få fullvärdigt protein (läs mer om kombinationer här).

Färskfrysta gröna sojabönor (edamame) lär vara lättsmälta och är därmed en variant av soja som jag tycker är OK.

Sötade produkter

Jag har aldrig sett någon variant av sojamjölk eller sojayoghurt som inte är sockersötad. Till och med sojaost kan innehålla socker…
Inbilla dig heller inte för ett ögonblick att det är själva sojabönorna som är fermenterade i en sojayoghurt, det är den tillsatta syrningskulturen.

Detta gör, i mitt tycke, ”soja-mejeriprodukter” otjänliga som människoföda.
Svårsmält + socker, jag menar… What’s the point?
Vill man ha en mejerifri yoghurt så anser jag att osötad havreyoghurt är det bästa alternativet, men varför inte ta en grön smoothie till frukost istället?

Östrogen/fytoöstrogen

Soja innehåller inte östrogen, utan fytoöstrogen, ett östrogenliknande ämne som (i motsats till östrogen) lär ha en cancerskyddande effekt i kroppen. Fytoöstrogener finns inte bara i soja utan även i andra växter.

Slutsats

Jag kan inte rekommendera någon att äta några större mängder soja. Vill du ändå äta soja så tänk på att:

  • äta lite (absolut inte varje dag)
  • hålla dig till fermenterad soja i olika varianter, eller edamame (färskfrysta gröna sojabönor)
  • endast och enbart äta ekologisk/GMO-fri soja

Den enda sojaprodukt som förekommer i mina recept är tamari; en fermenterad, glutenfri sojasås som i princip inte innehåller något sojaprotein alls.

Hur tänker du när det gäller soja? Kommentera gärna här nedanför!

/ Åsa

43 reaktioner på “Läsarfrågan: sojabönor och sojaprodukter?

  1. Då undrar jag hur det är med yoghurt gjort på sojabönor? Det äter jag då och då, ekologiskt odlad.

    1. Hej Alexandra!
      Både sojamjölk och sojayoghurt innehåller rejäla doser med socker, vilket (utöver ovanstående argument) gör dem urdåliga som människomat.
      Den syrningskultur som är tillsatt i yoghurten har tyvärr ingenting med sojabönorna att göra – de är alltså inte fermenterade.
      Den bästa ”alternativa” yoghurten är naturell havreyoghurt.
      / Åsa

      1. Finns inget socker i den sojayoghurt jag köper; Soyade, gjord på franska ekologiska sojabönor. Den innehåller heller inga konsistensgivare eller andra tillsatser, enbart sojadryck och bakteriekultur.

        1. Kollade upp Soyade, och den ser onekligen riktigt bra ut för att vara en sojayoghurt.
          Min inställning är dock fortfarande att våra kroppar varken behöver eller mår speciellt bra av sojaprodukter, oavsett hur bra de är.
          / Åsa

          1. Min åsikt är att soja då och då är mindre skadligt än animaliska produkter. Både för kroppen och miljön (och djuren såklart). Därmed inte sagt att soja är ett nödvändigt livsmedel, det går utmärkt att klara sig helt utan. Proteinkombination är också onödigt faktiskt, kroppen sköter det själv om man bara äter varierat över tid.

            1. Precis. När det gäller proteinkombination räcker det att man får i sig kompletterande livsmedel över dagen, det behöver inte vara vid samma måltid. Vilket är superenkelt om man, som du säger, äter varierat.

      2. Hej Åsa!
        Jag kan bara instämma i en del av de tidigare inläggen angående osockrade alternativ av sojamejeriprodukter – det finns flertalet sådana i handeln. Oavsett om sojaorodukter är olämpliga av andra orsaker eller ej så vore bra om just denna del av din artikel ändrades ”uppe” i själva huvudtexten”. Vi är många som behöver veta vad som verkligen gäller angående socker, och tyvärr läser nog inte alla som dyker in på din sida kommentarerna nedanför.. ????

        Annars tack för en intressant sida!!

        Vänligen /A ????

    2. Har gjort ett tillägg om sötade produkter ovan, tack för input!
      / Åsa

    3. Rekommenderar denna artikel för en lite mer nyanserad diskussion…

      https://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

  2. Hej,
    Vilken bra upplysning om soja. Hur ska vi göra för att påverka skolorna att inte ”bara” använda soja i de vegetariska maträtterna?
    Med vänlig hälsning
    Cina

    1. Hej Cina,
      vilken bra fråga… En bra början kan ju vara att be bespisningspersonalen läsa det här inlägget 🙂
      / Åsa

  3. Hej!

    Den är inte ekologisk tror jag och jag vet inte hur bra den är men gogreen har en osötad sojadryck/mjölk. Och sen har Alpro en också. Däremot vet jag inget om yoghurtar och så.
    Är inte sojaförespråkare men den drycken jag köper är god tycker jag, och man kan väl använda den då och då iallafall..

    Mvh Elin

    1. Osötad är klart bättre än sötad, och visst kan man dricka om man gillar. Fast ur ett smart perspektiv så är sojamjölk helt onödig, och ett mycket bättre alternativ är i så fall mandelmjölk. Superlätt att göra sin egen, dessutom!
      https://smartamaten.se/2013/05/bli-din-egen-ko/

      / Åsa

    2. Tack, har ju sett det tipset tidigare men nu såg jag att det är ju ännu enklare än vad jag trodde, ska testa:)
      För någon osötad mandelmjölk har jag inte hittat, dessutom jättedyr!

      Med vänlig hälsning, Elin

  4. Nämen, jag köper ekologisk och osötad sojamjölk på på min lokala Coop och på fina ekologiska kooperativet FRAM i Göteborg. Genmodifiering behöver man inte tänka på så länge man köper KRAV-märkt, så det känns inte som ett problem.
    Och att en för stor del av jordens odlingsbara mark används till sojaodlingar beror ju på köttätandet, det är bara några procent av sojan som direkt blir människomat. Och liksom alla baljväxter är sojabönor kvävefixerande, det vill säga de gödslar jorden både åt sig själva och nästkommande års gröda. Då återstår bara argumentet om svårsmälthet. Och det kan förstås stämma. Men man får ju också ställa det i relation till de matvaror som sojaprodukterna i allmänhet byter ut, nämligen kött och mjölk (som väl får anses som hutlöst svårsmälta).

    1. Vad trevligt att det faktiskt finns eko+osötad sojamjölk, det hade jag ingen aning om!
      Fast för mig spelar det ingen roll, eftersom jag inte tror på att soja är något som är nödvändigt eller ens bra för oss människor.
      Och du har helt rätt när det gäller ”vanlig” mjölk.
      Jag begriper inte varför vi ska dricka den över huvud taget – alla däggdjur utom människan slutar dricka mjölk när tänderna kommer. Och inget däggdjur dricker något annat djurs mjölk…
      Vill man absolut ha mjölk är mandelmjölk ett smartare alternativ 🙂
      Näringsrik, lättsmält och lättgjord!
      https://smartamaten.se/2013/05/bli-din-egen-ko/

      / Åsa

      1. Odling av mandlar är extremt vattenkrävande!

        1. Japp.
          Men man får ut mer näring per kilo vatten när man odlar mandlar, än när man ”odlar” kött i fabrik. Och köttet i fabriken matas med sojabönor.
          / Åsa

  5. Lierre Keith har i sin bok ”The vegetarian myth” (finns på svenska som vegomyten) skrivit ett mycket intressant och läsvärt kapitel om soja och dess påverkan på våran kropp. Överlag är hela boken rekommenderad läsning för alla som är det minsta intresserad av mat.

    1. Tack för boktipset!
      / Åsa

  6. Hur & vad tycker du om temphe ?
    Temphe går ju att göra av andra bönor med!

    Håller med dig till 100% . För övrigt är jag är fortfarande mätt av all soja latte jag sörplat när 1900 tal blev 2000 tal!

    1. Tempeh är fermenterad och därmed OK, så länge den är ekologisk, förstås.
      (och jag har lagt till tempeh i min uppräkning i inlägget, tack för påminnelsen 🙂

      Tempeh på andra bönor har jag aldrig hört talas om, men det låter riktigt intressant!
      / Åsa

  7. Tack Åsa för en mycket bra artikel om soya!
    Tack också för allt annat du skriver om i Smarta Maten 🙂
    Jag blir glad varje gång det dyker upp ett nytt mail från dig!

    Med vänlig hälsning/ Monica

    1. Tack Monica, du gör mig jätteglad! <3
      / Åsa

  8. * 100 gram soja innehåller samma mängd östrogen som en tablett p-piller.
    Bulletin de L’Office Fédéral de la Santé Publique, no. 28, July 20, 1992.

    * Soja innehåller mycket fytinsyra som hindrar upptaget av zink, magnesium, kalk m.fl mineraler.
    Harland, B.F. et al., ”Nutritional status and phytate: zinc and phytate X calcium: zinc dietary molar ratios of lacto-ovovegetarian Trappist monks: 10 years later”, Journal of the American Dietetic Association 88:1562-1566, December 1988.

    * 2 portioner tofu i veckan leder till snabbare utveckling av demens, Alzheimer och nedsatt mental förmåga samt leder också till snabbare åldrande av huden.
    White, Lon, ”Association of High Midlife Tofu Consumption with Accelerated Brain Aging”, Plenary Session #8: Cognitive Function, The Third International Soy Symposium, November 1999, Program, p. 26.

    * 2 matskedar soja om dagen i en månad sänker ämnesomsättningen
    Ishizuki, Y. et al., ”The effects on the thyroid gland of soybeans administered experimentally in healthy subjects”, Nippon Naibunpi Gakkai Zasshi (1991) 767:622-629.
    .

    * Det är dom östrogenlika ämnena isoflavoner i sojan som sänker ämnesomsättningen.
    Divi, R.L. et al., ”Anti-thyroid isoflavones from the soybean”, Biochemical Pharmacology (1997) 54:1087-1096.
    Cassidy, A. et al., ”Biological Effects of a Diet of Soy Protein Rich in Isoflavones on the Menstrual Cycle of Premenopausal Women”, American Journal of Clinical Nutrition (1994) 60:333-340.

    * Många studier på djur visar att isoflavoner orsakar ett stort antal hälsoproblem.
    Setchell, K.D.R. et al., ”Dietary oestrogens – a probable cause of infertility and liver disease in captive cheetahs”, Gastroenterology (1987) 93:225-233; Leopald, A.S., ”Phytoestrogens: Adverse effects on reproduction in California Quail,” Science (1976) 191:98-100; Drane, H.M. et al., ”Oestrogenic activity of soya-bean products”, Food, Cosmetics and Technology (1980) 18:425-427; Kimura, S. et al., ”Development of malignant goiter by defatted soybean with iodine-free diet in rats”, Gann. (1976) 67:763-765; Pelissero, C. et al., ”Oestrogenic effect of dietary soybean meal on vitellogenesis in cultured Siberian Sturgeon Acipenser baeri”, Gen. Comp. End. (1991) 83:447-457; Braden et al., ”The oestrogenic activity and metabolism of certain isoflavones in sheep”, Australian J. Agricultural Research (1967) 18:335-348.

    *Gravida som åt vegetariskt (mkt soya) under graviditeten hade 5 ggr högre risk att deras pojkar hade missbildad penis.
    ”Vegetarian diet in pregnancy linked to birth defect”, BJU International 85:107-113, January 2000.

    *Soja ökar risken för cancer i bukspottskörteln.
    Rackis et al, ”The USDA trypsin inhibitor study”, ibid.

    * Soja leder till hyperplasi av celler i brösten, vilket är ett förstadium till cancer.
    Petrakis, N.L. et al., ”Stimulatory influence of soy protein isolate on breast secretion in pre- and post-menopausal women”, Cancer Epid. Bio. Prev. (1996) 5:785-794.

    1. Tack Annica.
      Precis så.
      Angående fytinsyran så är inte soja ensam om den (ex råris, andra bönor), men den är svårare att få bort ur sojan – längre blötläggnings- och koktider behövs.
      / Åsa

  9. Usch, vad lurad jag känner mig! Här har man käkat sojaprodukter istället för kött i nästan 10 år, och så är det inte nyttigt!
    Tack för upplysningen!
    Hur är det med quorn då? Har du någon kritik mot det som kan vara bra att veta???

    1. Hej Stina!
      Om jag var *tvungen* att välja mellan fabrikstillverkat kött och soja, då skulle jag välja soja. Så du har inte valt fel (bara inte helt rätt).
      Nu är jag lyckligtvis inte det; jag kan välja bort soja, och om jag någon gång äter kött så är det viltkött som gäller, hos mina svärföräldrar i Malå.

      Quorn ska jag ta upp i ett kommande inlägg! (Men, eh, nej, quorn är inte heller något som förekommer på mitt bord.)
      / Åsa

  10. Hej! Jag håller med dig om att vi har en tendens att övergöra saker här, att till exempel äta överdrivet mycket av en och samma sa. Jag tror absolut på att en varierad kost är det bästa, med soja någon gång ibland. Jag märker också att soja är rätt så svårsmält och längtar efter bönor, linser, nötter och grönsaker när jag ätit mycket soja under en vecka, vilket jag aldrig skulle känt när jag fortfarande åt kött.
    Men däremot tycket jag att rätt ska vara rätt när det kommer till sojaproduktionen. I EU får inga GMO-produkter säljas som mat till människor, så det behöver man inte vara rädd för i Sverige, särskilt inte om den är KRAV eller annan ekologisk eftersom den kontrolleras extra noggrant. Sedan som du säkert känner till så går den absolut största delen av världens soja till djurfoder, vilken får vara GMO, det är bara en bråkdel av den som blir människomat direkt. Jag tycker därför att om man väljer mellan kött och soja, och ens kropp redan är van vid att äta svårsmält kött så är ju sojaprodukter mycket bättre! Däremot så kan man ju fråga sig hur gott och roligt det är att bara äta soja när man kan äta bönor, linser, ärtor, nötter och grönsaker.
    Till de som upplever att barnen bara får soja i skolan skulle jag tipsa om att prata med skolköket, dela med dig av dina egna bästa recept och påpeka att all den andra maten är varierad och att det är orimligt att den vegetariska alltid ska bestå av samma ”råvaror”.
    Ha det gott!

    1. Tack Ellen för vettig input!
      Du har helt rätt i att det är bättre att äta sojan själv än att låta den gå genom fabrikstillverkade djur först.
      Men varför äta soja när det, som du säger, finns så mycket annat gott och nyttigt som dessutom är lättare för oss människor att tillgodogöra sig?

      Särskilt med tanke på Annicas kommentar här ovanför; det finns en hel del forskning som pekar ut soja som högst tveksam människomat…
      / Åsa

  11. Tack för din goda artikel, Åsa!
    Jag har länge kännt viss skepsis gentemot soja och det var länge sedan soja var annat än sporadiskt förekommande i min kost. Du klädde min känsla i välformulerad och sund information!
    Tack!!

    PS. Idag gjorde jag min första havremjölk (en produkt jag länge konsumerat massor av!), från lokal eko-havre! No going back! 😀

    1. Hej Magnus,
      vad glad jag blir! Tack själv!
      / Åsa

  12. Hej!
    Stort tack till Åsa och alla som kommenterat och upplyst mig! Den här informationen var verkligen välkommen! Nu är det definivt slut på sojaätandet för min del! Har valt sojayoughurt för att den varit godare än havreyoughurten, men som ni redan sagt, det finns ju andra goda ovh bättre frukostalternativ! 🙂 Ha det gott! Catta

    1. Hej Catta,
      vad glad jag blir att du har nytta av informationen!
      En grön smoothie är inte dumt till frukost 🙂
      / Åsa

  13. Jag har en fundering, inget är ju bra i överkonsumtion, så inte heller soja så det argumentet köper jag helt. Däremot nämner du Gmo och miljöförstöring som anledningar till att inte äta soja, hur ställer du dig då till att förespråka fisk och fågel som är lika stora miljöbovar. 90% eller mer av all soja går till djurfoder, bla höns.
    Utfiskning av haven är ett sjukt stort miljöproblem det med, visst man kan säga att odlad fisk ju är bra, vilket inte heller stämmer då dessa fiskar får antibiotika i sin mat för att motverka alla sjukdomar som uppkommer i hängnen.
    Mycket av den fisk som fångas går dessutom till djurfoder, återigen är fågelindustrin en stor kund.

    Vore det inte bättre att helt stryka de sista resterna av animaliska produkter i din kost särskilt om du vill ha låg miljöpåverkan?

    1. Hej Erik!
      Jag håller med dig till fullo, men jag förstår inte riktigt hur du har fått för dig att jag förespråkar fågel eller odlad fisk?
      De enda animaliska produkter jag själv äter är KRAV-ägg och viltfångad + MSC-märkt fisk. Möjligen kan väl KRAV-odlad fisk funka, men jag föredrar viltfångad för egen del.

      Både fisk och ägg ger vitaminer och fettsyror vi har svårt att få i oss på andra sätt. Men det betyder inte att man behöver äta dem jämnt och ständigt – särskilt inte fisk, för då räcker inte haven till. Själv äter jag fisk max 2 gånger i veckan, i övrigt kör jag vegetariskt.

      Jag tror att alla behöver hitta sin egen anledning och sina egna vägar till både bättre hälsa och bättre miljö, och att sluta med mjölk och kött är de största och viktigaste stegen.

      Vill man absolut äta djur tycker jag att det minsta man kan begära är att djuren fått välja sin egen mat istället för att bli matade med sådant som de aldrig skulle välja själva.
      / Åsa

  14. Intressant information och upplysningar kring sojaprodukter. Jag tror ändå inte att soja är mycket sämre än allt annat man stoppar i sig, men det är min åsikt som sagt.
    Angående GMO däremot som nämns negativt mycket i inläggen vill jag bara upplysa om att detta inte behöver vara något dåligt! Det är ett verktyg som bla naturen utnyttjar för att överleva. Andra namn för metoden är avling och förädling, väl använda principer i det mänskliga samhället.
    Visst kan metoden utnyttjas på ett dåligt sätt, som vilket annat verktyg som helst (tex en gaffel, du kan både äta och stickas med den). Tyvärr har detta skett en del, framförallt vid odling vad jag vet, och det är synd att hela konceptet i mångas åsyn därav är svartlistat. Så för att ge GMO rättvisa vill jag upplysa om att många GMO-produkter som tagits fram även är bra, tex golden rice och bakterier som producerar mänskligt insulin (vilket konsumeras av i stort sett varenda diabetiker, innan man lyckades sätta in den mänskliga genen i bakterierna var man tvungen att ta insulin från grisar och rena – vilket gav en alldeles för liten mängd för att täcka behovet och dessutom var kvaliteten på detta insulin inte lika bra).

    1. Tyvärr är det väldigt få GMO-produkter som tagits fram av ”människovänliga” skäl.
      Det finns kritik mot golden rice, bland annat från Greenpeace (https://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/agriculture/problem/genetic-engineering/Greenpeace-and-Golden-Rice/).
      När det gäller insulin låter det fint och bra, problemet är ju bara att i princip all diabetes 2 är onödig eftersom man inte behöver insulin om man äter bra.
      Follow the money… det är mindre pengar i bra, naturlig mat än vad det är i mediciner som ges för ”kroniska” tillstånd.
      / Åsa

  15. https://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

    Där finns det mer matnyttig fakta som är underbyggd med källor om man nu vill läsa på mer om soja 🙂 och vad jag förstår så är soja inte så dåligt.

  16. Intressant! Synd att jag inte visste detta tidigare. Jag har ätit soyabönor varje dag i 15 år (är vegetarian) och sitter nu med en präktig struma, D-vitaminbrist och kroppstemperatur på 35.5 grader. Antagligen min sköldkörtel och binjurar som inte funkar. Jag genomgår läkarundersökningar, men läkarna verkar helt oförstående när jag nämner soya, och dom påstår att jag har ångest och inte problem med sköldkörteln…
    Är det någon som vet hur jag kan bota mig på ”alternativt” sätt (d.v.s inte Levaxin) så får ni gärna skriva en kommentar!

  17. Mycket bra att sådana här ämnen tas upp, är själv insatt i vad jag äter och hur jag lever. Har även ändrat mina levnadsvanor ett par gånger till vad jag trodde var det bättre.

    Men tyvärr, mycket av vad du skriver här är enligt vad jag hittat felaktiga uppgifter.
    Är detta som du skriver bara vad du anser? Eller har du faktiskt fakta bakom det du skriver om? Isåfall hade det varit väldigt bra med referenser till de källorna.

    En av sakerna som jag reagerade på var den ”smarta maten, fisk och ägg” vad är det du tror är så smart med den? Varför skulle just fisk vara bättre än kött. Jag förstår nu efter att läst kommentarerna att du menar viltfångad fisk eller msc märkt fisk. Men fisk innehåller många dåliga ämnen som inte är bra för vår kropp, fiak äter fisk som i sin tur äter fisk och många ämnen (dioxin och PCB är två ämnen) lagras i fisken under många år innan det bryts ner. Viltfångad lax är ett exempel, inga barn/ungdomar/ammande kvinnor eller kvinnor som vill ha barn i framtiden rekommenderas att äta detta. Övriga en gång i veckan om vi går efter Livsmedelsverkets rekommendationer.

    Vad jag hittar Mattias, och detta har jag bara letat efter i ca 10 minuter, är att sojan inte ligger bakom det såvida du inte äter mer än 2 mål per dag. Men något vidare vad du kan göra hittar jag inte, men än inte stressa, salt med jod, samt att få i sig selen. Poängterar att jag inte hittat studier som visat detta utan fakta som saknar större grund! Jag vet inte hur du lever eller äter så kan inte säga att du gör fel heller.

    Mvh marcus

  18. Det finns inget underlag i det du skriver att GMO soja skulle vara värre än vanlig soja. GMO används ofta för att MINSKA behovet av bekämpningsmedel.

    1. Jo, säkert… Eller, hallå, vakna?
      Om du inte redan vet det så kan jag upplysa om att Roundup är ett (mycket starkt) bekämpningsmedel.
      Roundup Ready Soybeans (Monsantos webbplats – du vet, Monsanto som gör både GMO-sojabönor och Roundup. Win-win för dem.)
      / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *