Barn, påsklov och min smarta kolatryffel

Världens godaste påskgodis?Imorse yrde snön utanför fönstret (vad tusan???) och idag är det skärtorsdag = påskkärringsdag.

Och i eftermiddag är det äntligen, äntligen påsklov!

Vi har alla fem barnen här hela påsken. Det kommer bli mycket hemmamys eftersom vi alldeles precis fått tillökning: en liten sibirisk kattflicka som barnen döpt till Litchie. Världens sötaste (förstås) men ännu så länge väldigt blyg. Utom vid fyratiden på morgonen, då hon är världens gosigaste och lekfullaste 😉

Hemma med fem barn i 10 dagar innebär *mycket* matlagning, och för att även den ska bli mysig involverar vi barnen. De får ansvar för varsin middag, då de bestämmer vad som ska lagas och sedan hjälper till att laga det. (Tillräckligt mycket för att det ska räcka till lunch dagen efter, yay!)

Min uppgift är att “smarta till” recepten – tidigare middagsval har tex varit ugnspannkaka, och fiskpinnar – så jag får roliga utmaningar 🙂

Om tiden tillåter hoppas jag kunna lägga upp några av recepten här också. *håller tummarna*

Min smarta kolatryffel

Ibland har man tur. Jag skulle modifiera en kakbotten med hasselnötter, eftersom en av mina bästa väninnor är allergisk.

Resultatet blev helt gudomligt, och ehum, visade sig funka precis lika bra som små tryfflar. Vilken lyckträff! (Lycktryff?)

Ingredienser, ca 24 st

2 dl cashewnötter
1 dl havregryn*
1 dl kokosflingor
1 nypa havssalt
0,5 tsk äkta vaniljpulver (jag köper mitt från iHerb)
75 g urkärnade dadlar (kolla mitt supertips på hur du kärnar ur dem här!)

1-2 msk vatten

kokosflingor eller raw kakao att rulla i

*) Om du lagar mat till någon med celiaki (glutenintolerans) behöver du vara noga med att välja så kallad “ren havre”.

Havre är ett glutenfritt sädesslag, men “vanlig” havre kan ha kommit i kontakt med vete, korn eller råg vid skörd eller bearbetning.

“Vanlig” havre fungerar utmärkt för den som undviker gluten utan att vara glutenintolerant.

Gör så här

 1. Börja med att rosta cashewnötterna i ugn, 150 grader. De ska få en fin, gyllene färg, vilket bör ta 15-20 min. (Jag sätter in dem i kall ugn och då tar det 18 min).
 2. Rosta under tiden havregrynen lätt i en stekpanna på spisen. Även här är det fin, gyllene färg som gäller!
 3. Lägg cashewnötter, havregryn, kokosflingor, havssalt, vaniljpulver och urkärnade dadlar i en mixer/matberedare med S-blad. Kör tills massan är finfördelad och nästan börjar ta ihop.
 4. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Om du vill ha tryfflarna “nakna” så tar du lite mindre vatten, vill du rulla dem i något tar du lite mer så att degen blir kladdig.
 5. Forma små bollar (äggformade för extra påskkänsla!) och rulla dem i tex kokosflingor eller raw kakao.
 6. Ät och njut!
Världens sötaste kattunge :-)
Världens sötaste kattunge 🙂

Vilket är ditt smarta favoritgodis? Tipsa gärna mig och andra läsare här nedanför!

Våra favoriter hittar du här.

En riktigt glad påsk önskar jag dig!

/ Åsa

3 kommentarer

 1. Hej! Jag har precis läst amelia där du var med och jag har en fråga angående socker.

  Jag har alltid sett det som ” socker som socker”. Jag undviker allt socker och vitt mjöl alla dagar förutom lördag då jag äter vad jag vill. ( brukar blir godis och ev nån glass.)
  Men när jag läser i din blogg verkar det som att du tycker att man kan äta sött även andra dagar så länge man bakar på dadlar honung el liknande. Stämmer det? Enligt livsmedelsverket ska man ju inte äts mer än ett visst antal tsk socker per dag oavsett var det kommer ifrån. För oavsett hur mycket vitaminer som finns i så är väl sockret som finns i lika illa? Godis blir ju inte bra bara för att man skulle tillsätta vitaminer? Sen höjs ju inte blodsockret lika snabbt förstås och det är ju en stor skillnad. Men märker du någon skillnad på om du äter vitt socker jämfört med honung? Någon mer skillnad än blodsockerhöjningen alltså?
  Skulle du anse det ok att äta ett mellanmål per dag i form av en kaka bakad på dadlar och honung och mandelmjöl tex?
  Tack på förhand!

  1. Hej Carina!
   Jag vet inte riktigt vad jag skrivit som gett dig intrycket att sötsaker skulle vara OK varje dag.
   Det stämmer verkligen inte, så berätta gärna vilka sidor det rör sig om så att jag kan förtydliga det.

   Jag och min familj försöker hålla sötsakerna till lördagarna. Barnen äter ofta “traditionellt” godis, medan jag och min man håller oss till smartare varianter med nötter och torkad frukt.

   Det är flera år sedan jag åt vitt socker, men det jag minns från när jag fortfarande provade vitt ibland är att det var så illande sött att det nästan gjorde ont i munnen. Plus att det sätter alla kroppens spärrar ur spel så att man – trots den intensiva sötman – vill dra i sig hur mycket som helst. Särskilt i kombination med vitt vetemjöl…
   Jag upplever inte samma “effekt” alls när jag äter honung eller torkad frukt, och verkligen inte i kombination med nötter/nötmjöl.

   Min yngsta dotter äter mandelmuffins till mellis ganska ofta när hon ska iväg på sina 2,5-timmars gympapass. De är sötade med banan och dadlar, och eftersom hon bränner bort allt socker (och lite till) under gympapasset så tycker jag att det är OK.

   Ska man inte träna är det bättre att äta färsk frukt som mellis. Eller en grön smoothie.

   / Åsa

 2. Ok, då har jag missförstått! Tack för att du redde ut det 🙂
  Tack för en jättebra och inspirerande blogg!

  Mvh Carina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *