Publicerad den 6 kommentarer

Några ord om blötläggning

När man ska äta frön, mandlar, nötter, linser, bönor, råris, sädeskorn osv är det viktigt att man blötlägger dem först. Det beror på att de (som jag hädanefter buntar ihop under benämningen ”frön”) har enzymhämmare i sitt ytskikt.

Enzymhämmarna är naturens fiffiga sätt att spara på resurserna. Det vore ju rent slöseri om fröna rusade iväg och grodde hej vilt oavsett yttre förutsättningar. Det smarta (och naturen är smart) är att vänta på rätt tillfälle, dvs en gynnsam miljö där de kan växa upp och skaffa egna små frön.

Genom blötläggningen lurar vi dem att de är i säkerhet och att det är dags att gro. Då släpper de ifrån sig enzymhämmarna och blir både mer basgörande och mer lättsmälta. Redan efter några timmar har fröet ”vaknat”. Det har då en helt annan spänst och känns mycket mer levande (OK, det låter flummigt men prova själv så får du se!)

Uppvärmning då?

Jodå, även uppvärmning tar kål på enzymhämmarna. Även vissa enzymer förstörs av uppvärmning, men frågan är hur stor roll det spelar. Läs gärna mer om för- och nackdelar med uppvärmning kontra raw food här.

Groddning

Vill man låta fröna grodda på riktigt efter blötläggningen blir det magiskt på flera nivåer! Dels ökar enzyminnehållet 3-6 gånger så att groddarna blir riktiga ”basbomber”, dels ökar volymen så att de mättar ännu bättre. Testa gärna att grodda t ex alfafafrön och mungbönor och toppa dina sallader med dem!

/ Åsa

6 reaktioner på “Några ord om blötläggning

 1. Hej Åsa!
  Har en litean fråga ang blötlagda fröer och nötter.
  Hur länge håller dom sig fräscha i kylen efter att man blötlagt och rostat dom?
  Lika länge som om man inte hade gjort de?

  MVH Salina

  1. Hej Salina!
   Vid blötläggningen så försvinner det mesta av nötternas/fröernas naturliga konserveringsmedel – det är bland annat detta som gör dem mer lättsmälta än icke blötlagda nötter/fröer.
   Hållbarheten skiljer sig lite mellan olika nötter. Mina pumpakärnor och sesamfrön håller sig flera veckor, medan jag tycker att sötmandlar är godast inom några dagar.

   Lycka till med blötläggningen!
   / Åsa

 2. Hej!
  Har nyss börjat blötlägga fröer o nötter, har läst att det är bra att lägga dem i ljummet vatten o tillsätta tex äppelcider lr vassle. Vad tycker du , är det någon fördel?
  Mvh
  //anneli

  1. Hej Anneli,
   jag använder aldrig vinäger, vassle eller andra grejer när jag blötlägger nötter och fröer, bara vatten. Och jag brukar ta kallt, det blir ju ändå rumstempererat efter ett tag.
   / Åsa

 3. Hej!

  Är det okej att blötlögga fröerna längre än 4h) (de fröer och nötter som är rekommenderade för 4h). Jag har till exempel några fröer i müslin på morgonen så att blötlögga dem 4h innan frukost känns inte som något alternativ då det blir mitt i natten. Kan de blötlöggas en hel natt eller ska man blötlögga dem så fort man har vaknat på morgonen?

  Tack på förhand!

  Rebecka

  1. Hej Rebecka,
   självklart kan du blötlägga längre än 4h. Om du behöver ha dem i blöt *längre* än 8-10h så rekommenderar jag att du gör blötläggningen i kylen.
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.