Världens bästa gröna drink?

Still going strong som vårt absoluta favoritrecept – denna drink tar jag och Micke varje morgon som en del av frukosten 🙂

Den är otroligt näringstät men ger inte speciellt mycket energi – behöver du mer energi så får du komplettera med tex hampafrön och pumpakärnor.

Jag föredrar en konsistens som funkar med ett tjockt sugrör (perfekt om jag ska iväg någonstans). Vill du ha den tjockare så minskar du mängden vatten.

Receptet ger ca 1 liter och jag och Micke delar på en sats varje dag.

Om din blender rymmer 2 liter så går det utmärkt att dubbla receptet, drinken håller minst 24 timmar i kylen (även om den tappar färg lite grann).

Skriv ut receptet
5 from 1 vote

Världens bästa gröna drink

Ingredienser

  • 50 g grönkål jag använder frusen
  • 100 g spenat jag använder frusen
  • 125 g gurka
  • 125 g stjälkselleri
  • 10 g färsk ingefära
  • 1,5 tsk torkad mynta
  • 1,5 tsk torkad citronmeliss
  • 2 krm kelppulver lagom dagsdos jod för 2 personer
  • ev. vetegräspulver eller annat grönt pulver
  • 1,5 tsk pressad citron
  • färsk eller torkad chili efter smak
  • 0,5 avokado 50-60 g – kan bytas mot ca 15 g hampafrö
  • 3,5 dl vatten

Gör så här

  • Lägg alla ingredienser i en blender och kör tills drinken är slät.

Anteckning

Numera lägger vi också i 2 msk krossat nyponpulver för mina knän. Om du gör det behöver du lägga till ca 1,5 dl vatten.

Spara en halv avokado?

Låt kärnan sitta kvar i den överblivna avokadohalvan och stänk på lite pressad citron så håller den färgen bättre.

Tips 1 – hett vatten till frusna ingredienser

Om jag använder grönkål och spenat direkt från frysen tar jag 2 dl kokande vatten direkt på dem så att de tinar. Sedan på med resten av ingredienserna och toppa med 1,5 dl kallt vatten.

Tips 2 – förbered

Drinken tar några minuter att förbereda – gör det gärna kvällen innan så får du en lugn morgon.

Lägg allt utom avokado och vatten i blenderkannan och förvara i kylen.

Tips 3 – 5:2-mat

En sats ger ca 175 kcal.

Jag kör ofta en fastedag i veckan. När jag gör det äter jag 1/2 sats grön drink, en burk konserverad makrill i tomatsås (UTAN socker) och ett glas guldmjölk (recept kommer på bloggen).

3 satser ger drygt 500 kcal, för den som vill totalnäringsboosta under en fastedag.

Tips 4 – frys in fräscha råvaror

Ibland har man tur och hittar superfin selleri eller gurka, ibland är det sämre med tillgången.

När jag hittar bra köper jag mycket och lösfryser: skär i bitar, lägg på plåt, frys in, flytta färdigfruset till påsar.

Då är det hur enkelt som helst att

  1. ha råvarorna hemma och
  2. ta fram precis så mycket som behövs.

Att gurkan eller sellerin varit frusen spelar ingen roll när man kör den i en drink 🙂

/ Åsa

Näringsvärde per sats (beräknat på 50 g avokado)

Energi: 175 kcal (utan nyponpulver)

Järn 3,1 mg (RDI: 9-15 mg)
Kalcium: 363 mg (RDI: 800 mg, i Japan 600 mg)
Kalium: 1,47 g (RDI: 3,1-3,5 g)
Magnesium: 116 mg (280-350 mg)
Zink 1,76 mg (7-9 mg)
Retinolekvivalenter, dvs betakaroten omräknat till A-vitamin: 514 µg (RDI: 700-900 µg)
C-vitamin: 111 mg (RDI: 75 mg)
Folat (B9): 196 µg (RDI: 400 µg)

Protein: 7,5 g
Fett: 8,8 g
Kolhydrater: 12,5 g

19 kommentarer

  1. Att slå kokande vatten på kan väl inte vara en höjdare? Inte om man satsar på raw food. Färsk grönkål finns numera nästan året runt dessutom. Det är några veckor på sommaren som det kan vara svårt att få tag på, men annars är det något som finns överallt numera. Jag väljer färsk och jag konsumerar en del. De hela bladet sköljer jag och kör ner i juicemaskinen tillsammans med ingefära, gurka, blekselleri.

    1. Det är för all del så att sluttemperaturen för fryst grönkål/spenat + hett vatten är “rawfood-godkänd”.

      Men jag tycker att det viktigaste är att vi får i oss grönsaker * oavsett om de är råa eller tillagade*.
      Och för mig är det mycket enklare att ha frusen grönkål som stapelvara, än färsk. Men det är ju jag.
      Och eftersom jag vill ha fibrerna så föredrar jag smoothies framför juicer 🙂
      / Åsa

    1. Hej Ludde,
      den håller sig åtminstone ett dygn eller så. Självklart är den grönast och finast samma dag – avokadon mörknar ju litegrann – men den pressade citronen hjälper till med konserveringen så smaken är helt OK även dagen efter 🙂
      / Åsa

  2. Hej. Måste de frytsa grönsakerna vara förvällda? och uppstår någon form av toxic om de står ca 3 dagar I kyl, färgen skiktas till brunt?

    1. Hej,
      grönsakerna behöver inte vara förvällda.
      Att färgen skiftar beror troligen på avokadon. Jag tvivlar på att det bildas några gifter, men eftersom drinken är godast inom något dygn så brukar jag aldrig spara längre än så.
      Då är det bättre att göra halv sats.
      / Åsa

  3. Hej!
    Läste att du numera dricker en grön drink x 3 när du kör 5:2 fasta. Betyder det att du gått ifrån ditt gamla sätt att fasta 24h med bara te/kaffe/citronvatten mellan middag/middag som du beskrev 2013. Varför gör du annorlunda nu? Vad har du hittat för fördelar med detta?/ Erika

    1. Hej,
      grön drink x3 ger som jag skriver drygt 500 kcal, vilket är det jag äter under en dag med 5:2.
      Det spelar ingen större roll när under dagen man tar sina 500 – utspritt eller samlat – det viktiga är att man gör det på ett sätt som funkar.
      Gröna drinkar eller en portion SmartaMaten spelar mindre roll, huvudsaken är att den mat du äter är näringsrik.
      / Åsa

  4. Kan man köpa torkad mynta i vanliga mataffärer? Har aldrig hört talas om eller sett i affärer.
    /Kristina

  5. Kan 1,47 mg kalium verkligen stämma? 🤔 Grönsaker innehåller ju mycket kalium, och det är ju ingenting.

    1. Nä, du har helt rätt! Decimalfel… Det ska ju vara 1,47 gram och inget annat. Massor med kalium 🙂
      Tack för hjälpen, jag korrigerar!
      / Åsa

  6. Testar den här nu efter att ha haft receptet i många år…. mycket god!!
    Hur påverkar den leverrening?
    Hej
    /Sara

    1. Två saker till; tror du att det går att frysa en färdig sats med den mindre delen vatten (för att vara mer effektiv vissa morgnar)?
      O knaprigheten är underbar, vinner över både flingor o hårdbröd med hästlängder!

    2. Kul att du också gillar den 🙂
      Grönsaker är generellt väldigt renande, och i synnerhet selleri anses ha renande egenskaper.
      / Åsa

      1. Jag skulle nöja mig med att “påsa” grönsaker och kryddor och frysa in dem (inkl avokado om du har mogen). Vatten och pressad citron (och ev. avokado) skulle jag tillsätta på morgonen.
        Då kan du justera mängden varmt/kallt vatten så att du får lagom temp på en gång.
        / Åsa

  7. Den som bara äter raw kommer bl a att få problem med sina tänder, så var uppmärksam på det. Renlärighet hör inte hemma i kostvärlden för kroppar är olika och lyssnar vi på forskningen går det inte ens att “bevisa” att det ena är bättre än det andra. Det beror på. Den här smarta maten passar mig, tror jag, så jag ska testa. Jag är vegan sedan många år, men har insett att jag måste hålla mig borta från hel- och halvfabrikat, soja och jordnötter, eftersom jag har hypotyreos. Det krånglar till vardagen för mig, men det är bara att tänka om… 😅

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating