Publicerad den 27 kommentarer

Quinoa eller amaranth? Jajamensan!

Quinoa: små frön. Amarant: pytte-pyttesmå frön.
Quinoa: små frön.
Amarant: pytte-pyttesmå frön.

Quinoa är verkligen ett helt fantastiskt frö.

Det innehåller fullvärdigt protein (ca 14%) och höga nivåer av järn, kalcium, kalium, B1, B2, B3 och B6.

Det är dessutom en bra källa till magnesium, zink, koppar och mangan.

För att inte tala om att det ger långsamma kolhydrater, är glutenfritt, och är både lätt- och snabblagat. Och gott!

Quinoa är faktiskt ett så bra livsmedel att NASA klassat det som en idealisk gröda för CELSS (Controlled Ecological Life Support System).

Men. Det finns några problem med quinoa.

Dels ställer den ökade efterfrågan till det för både odlarna och miljön.

Dels har den ökade efterfrågan lett till att priset i princip har fördubblats de senaste åren – och att det (periodvis) har varit väldigt svårt att få tag på quinoa.

Dessutom kan fröets skal innehålla rester av saponiner. Saponinerna är ett naturligt växtskydd som gör att tex fåglar lämnar quinoan ifred. Saponinerna tas bort innan quinoan packas och säljs, men för säkerhets skull rekommenderar jag att man sköljer sin quinoa i varmt vatten.

Jag tycker fortfarande att quinoa är ett helt fantastiskt frö, och jag äter väldigt gärna quinoa. Men det vore ju trevligt med alternativ, tills läget liksom stabiliserats för odlare och miljö.

Så den senaste tiden har jag experimenterat med amaranth istället.

Amaranth och quinoa: likheter

Amaranth-planta, bild från Wikipedia
Amaranth-planta, bild från Wikipedia

Amaranth är, precis som quinoa, ett glutenfritt frö.

Det innehåller, precis som quinoa, fullvärdigt protein (ca 14%).

Och amaranth är, precis som quinoa, väldigt näringsrikt. Det har höga nivåer av bl a kalcium, järn, magnesium, fosfor, zink, koppar, mangan och selen, samt vitaminerna B6 och folsyra.

Amaranth och quinoa: skillnader

Den största skillnaden mellan quinoa och amaranth är att amaranthfrön:

 • Är pytte-pytte-små. Verkligen. Ynkligt små.
 • Inte behöver sköljas i varmt vatten – tur, eftersom de är så små!
 • Har lite längre koktid (25-30 min).
 • Är billigare – halva priset ungefär.
 • Och när jag googlar hittar jag ingenting om att amaranth-odlingar skulle störa balansen som så quinoa tydligen gör.

Inga stora nackdelar, direkt 🙂

Så här kokar jag amaranth

Jag tar helt enkelt lika delar amaranth och vatten, och kokar under lock i 25-30 min.
Oftast brukar jag blötlägga ca 3 timmar, men det är inte hela världen om man missar.

Var får man tag på amaranth?

Våra ”vanliga” livsmedelsbutiker verkar inte ha upptäckt amaranth ännu, men tjata på din lokala handlare så kanske det händer grejer på den fronten.

Annars kan jag tänka mig att så kallade ”invandrarbutiker” kan ha amaranth i sitt standardsortiment. (Och med invandrarbutik menar jag en affär som berikar Sverige med nya livsmedel.)

Tyvärr har jag inte så många sådana glädjekällor där jag bor, men när jag åker in till Stockholm brukar jag passa på att besöka min favoritbutik: Pierias Livs i Hötorgshallen.

Sedan går det ju alltid att beställa amaranth från nätet (länk till Pricerunner).

Finns det andra alternativ?

Jag har ”bara” provat amaranth men jag skulle gärna prova tex teff och fonio, som båda två verkar spela i samma liga som quinoa och amaranth.

/ Åsa

27 reaktioner på “Quinoa eller amaranth? Jajamensan!

 1. Jag tycker att det kan vara svårt att koka quinoa. Fröna sväller liksom inte utan de ser ut som de gjorde innan jag lade dem i grytan. Jag har börjat lägga dem i vatten tre timmar innan – efter att ha läst din blogg. De blir inte luftiga som de ska bli. Vet du vad jag talar om? Svart quinoa är värre än vit. Förrförra gången jag kokte vit blev det bra, förra gången blev det inte bra.

  1. Jag tycker att vit quinoa är enklare än svart och röd – min teori är att de färgade sorterna inte suger åt sig lika mycket vatten under kokningen.
   Jag brukar blötlägga minst 3h, koka 12 min, låta stå under lock tills resten av maten är klar vilket oftast är ca 15 min. Om jag vill ha den specifikt luftig så är det gaffel som gäller, efter den där sista stunden under lock.
   / Åsa

 2. Jag kokar quinoa i traktörpanna. Låt rinna av ordentligt efter sköljningen, hetta upp lite olja i pannan, på med quinoan och rör om ett tag, sen på med vatten enl receptet (brukar vara 2 delar vatten till 1 del quinoa om jag minns rätt). Koka under lock 10 min, utan lock på låg värme 3-5 min till, kolla så det inte fastnar för mycket i botten. Enklare att ha koll på kokningen i den breda traktörpannan än i en vanlig kastrull, tycker jag.

 3. Hej… jag har precis läst att människan inte kan tillgodogöra sig proteiner från växtriket… bara proteiner från djurriket, vilka våra kroppar känner igen. Det är ju oroande om man är vegan, vilket jag inte är då jag äter enligt GAPS-protokollet. Detta uttalande kommer från Dr Natasha Mc Campbell som är upphovskvinnan till GAPS. Vad har du för kommentar till det?

  1. Hej Monika,
   min kommentar är att det är rena dumheter, och jag undrar vilka vetenskapliga belägg hon har för att påstå något sådant.

   Vi har ätit proteiner från växtriket längre än vad vi ätit proteiner från djurriket.
   Det som ställer till det för vår tarmflora är att vi äter för mycket snabba kolhydrater och för lite näringsrik mat, och att vi baserar vår kost på gluten och mejeriprotein. Båda dessa proteiner – en från växtriket, en från djurriket – kan orsaka läckande tarm.

   Läs gärna denna intervju med den ”välforskade” cancerläkaren David Stenholtz.
   Han skapar inte fejk-råd för att få sälja en diet…

   / Åsa

  2. Njae, Kroppen tillgodogör sig varken proteiner från djur eller växtriket då de alla spälkas till aminosyror innan de är användbara. Sedan bygger kroppen upp de proteiner som den behöver. Alltså oavsätt från var de kommer ifrån. Dr Natasha Mc Campbells uttalande får stå för henne men det är oroväckande att en människa med förmodade kunskaper i näringslära kläcker ur sig något dyligt!

   Lars

   1. Sett på tv att hon hör till köttindustrins lobby.

    1. Hm. Varför är jag inte förvånad… Suck.
     / Åsa

 4. Saponiner är slemlösande och inte direkt dåligt i ”lagom” dos som jag förstått det? Hirs innehåller en del också har jag fått för mig. Saponiner som i Soap. Tänker du på fytinsyra? Menar inte att mästra utan vill verkligen veta 🙂
  Trevlig helg!

  1. Hur man reagerar på saponinerna (tvättämnen, såpa) beror självklart på hur känslig man är samt hur mycket som finns kvar i livsmedlet. Vissa får diarré av quinoa, andar mår hur fint som helst.
   När det gäller hirs hittade jag detta på Saltå kvarns hemsida:
   ”Saponiner finns främst i det yttre skalet (det som är borttaget) på hirsen. När hirsen har skalats kan det finnas kvar lite “damm” av det yttre skalet. Genom att skölja hirsen kan man tvätta bort detta damm som innehåller lite saponiner.”

   För att få bort, eller i alla fall minska mängden, fytinsyra är blötläggning bra. Jag vet inte hur mycket fytinsyra det är kvar i quinoa/amaranth, men jag brukar ändå blötlägga sisådär 3 timmar.
   / Åsa

 5. Jag upptäckte till min glädje idag att LIDL har Amarant i sitt sortiment – åtminstone här i Finland!

  1. Lyxigt! Har inte hittat på mitt Lidl här i Vallentuna, men hoppas att det kommer 🙂
   / Åsa

  2. Så även hör i Ystad – både amaranth och quinoa fr. o. m denna vecka 27 – 2017 till mycket bra priser och ekologiska!

   1. Samma gäller här i Vallentuna 🙂
    Lidl är numera min leverantör av råris, quinoa och chiafrö. De hade bovete ett tag också, men jag har inte hittat det på länge så jag misstänker att de slutat med det.

  3. Hittar alltid amaranth på Ica Kvantum hälsohylla, samt massa andra konstiga frön/säd!

   1. Min Ica Kvantum har seglat upp som favoritleverantör av mycket – de har ett väldigt brett sortiment av alternativa (ofta ekologiska) produkter 🙂
    / Åsa

 6. Jo, Lidl har ett sortiment nu av amarant, quinoa, spelt och kanske bovete, i påsar om ca 500 g.

  1. Toppen! Då ska jag titta efter det nästa gång jag handlar 🙂

 7. Som sagt ovan…(kanske inte läses då jag sprängde in svaret i mycket tidigare upplagt kommentarsflöde. Men denna vecka 27 – fr.o.m 3 juli 2017 har Lidl här i Ystad BiO/ ekologiskt både quinoa och amarant till mycket bra priser.

  1. Även här på Lidl i Vallentuna är eko-quinoan lite extra billig den här veckan 🙂
   / Åsa

 8. Hej

  Blötlägger du fonio? Hur tillagar du fonio?

  1. Hej,
   jag har inte provat fonio, men om jag hittar så skulle jag blötlägga 3-4 timmar.
   När det gäller koktid skulle jag utgå ifrån anvisningarna på paketet.
   / Åsa

 9. En fråga? Vad anser du om Collagen av nötkreatur? Hydroliserat kollagen?

  1. Jag tänker att gräsbetande, och god/hållbar djurhållning, är oerhört viktigt om man vill ha kollagen från nötkreatur. Detta gäller både den hydrolyserade varianten, och den man själv kan få fram genom att koka ben/märg.
   / Åsa

 10. När man lägger Amaranht i vatten 3 timmar innan .Ska man bytta vattnet för att koka Amaranht?

  1. Jag kokar i blötläggningsvattnet för quinoa, amaranth, råris och linser. För bönor häller jag bort och kokar i nytt vatten.
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *