Publicerad den 15 kommentarer

Varför ska vi käka gräs?

Se där, titeln på ett reportage i senaste Amelia (nr 10-2014), där jag medverkar 🙂

Klicka för att läsa!
Klicka för att läsa!

Och frågan är relevant. Varför ska vi äta gräs? Gräs är svårsmält, vi har inte fyra magar och vi idisslar inte. Kan vi verkligen tillgodogöra oss all näring som finns i tex vetegräs?

Svaret är enkelt: självklart kan vi inte det.

Gräs innehåller massor av osmältbara fibrer, och det är faktiskt en del av det fina i kråksången.
Det vetegräs jag själv dricker består av torkat (ekologiskt och inte värmebehandlat = raw) vetegräs som sedan pulvriseras. Pulvret innehåller en otrolig bredd av näringsämnen och mikronutrienter, bland annat 22% protein.

Just eftersom det redan är finmalt (tänk idisslande kossor…) så blir det mycket lättare för kroppen att ta till sig av alla dessa nyttigheter.

Att det dessutom innehåller massor av (osmältbara) fibrer, närmare bestämt 26% är för mig bara en fördel. Fibrerna hjälper till att hålla min mage i trim, och jag märker otroligt stor skillnad på min mage om jag hoppar över vetegräset under en period… (så jag hoppar helst inte över vetegräset 😉 )

Vetegräs i NYI New York går det att köpa vetegrässhots i var och varannat gathörn. Där blandar man inte frystorkat pulver med vatten och kanske citron.

Nej, där pressar man massor av gräs i en (grymt stark) juicepress och så får man ut en ytte-pytte-liten vetegrässhot. Fullpackad är bara förnamnet – dock ”bara” näring och inga fibrer.

Och eftersom fibrerna är en huvudorsak till att jag gillar vetegräs så mycket så håller jag mig till mitt frystorkade pulver tills vidare 🙂

Dricker du vetegräs? Märker du någon skillnad? I så fall vilken?

/ Åsa