Varför ska vi käka gräs?

Se där, titeln på ett reportage i senaste Amelia (nr 10-2014), där jag medverkar 🙂

Klicka för att läsa!
Klicka för att läsa!

Och frågan är relevant. Varför ska vi äta gräs? Gräs är svårsmält, vi har inte fyra magar och vi idisslar inte. Kan vi verkligen tillgodogöra oss all näring som finns i tex vetegräs?

Svaret är enkelt: självklart kan vi inte det.

Gräs innehåller massor av osmältbara fibrer, och det är faktiskt en del av det fina i kråksången.
Det vetegräs jag själv dricker består av torkat (ekologiskt och inte värmebehandlat = raw) vetegräs som sedan pulvriseras. Pulvret innehåller en otrolig bredd av näringsämnen och mikronutrienter, bland annat 22% protein.

Just eftersom det redan är finmalt (tänk idisslande kossor…) så blir det mycket lättare för kroppen att ta till sig av alla dessa nyttigheter.

Att det dessutom innehåller massor av (osmältbara) fibrer, närmare bestämt 26% är för mig bara en fördel. Fibrerna hjälper till att hålla min mage i trim, och jag märker otroligt stor skillnad på min mage om jag hoppar över vetegräset under en period… (så jag hoppar helst inte över vetegräset 😉 )

Vetegräs i NYI New York går det att köpa vetegrässhots i var och varannat gathörn. Där blandar man inte frystorkat pulver med vatten och kanske citron.

Nej, där pressar man massor av gräs i en (grymt stark) juicepress och så får man ut en ytte-pytte-liten vetegrässhot. Fullpackad är bara förnamnet – dock “bara” näring och inga fibrer.

Och eftersom fibrerna är en huvudorsak till att jag gillar vetegräs så mycket så håller jag mig till mitt frystorkade pulver tills vidare 🙂

Dricker du vetegräs? Märker du någon skillnad? I så fall vilken?

/ Åsa

15 kommentarer

 1. Den stora skillnaden för mig är att min kropp inte längre är så försurad som den varit länge. Stickan jag mäter med blir nu vackert grön istället för gul som tidigare.

 2. Jag dricker oxå vetegräs varje dag, och det märks direkt på magen om jag inte druckit. =)

   1. Hej!

    Gick in på din länk för butiken men hittade inget vetegräspulver. Vilket är det du använder och gör du det fortfarande idag?

    1. Hej Johannes,
     när vi började sälja vetegräs (för många år sedan) var det svårt att få tag på ekologiskt vetegräs av hög kvalitet.

     Det är det för all del fortfarande…
     Men numera finns det så mycket billigt vetegräs (av skiftande kvalitet) att vi inte kan konkurrera eftersom vi inte vill tumma på kvaliteten.
     Just nu har vi därför inga planer på att sälja vetegräs igen. Tyvärr.

     Utgå ifrån tipsen på den här sidan när du väljer leverantör/vetegräs så blir det bra!
     / Åsa

 3. Hej, kanske lite lustig fråga men jag äter mycket grönsaker och i perioder blir det väldigt mycket gröna sådana och upptäckt att avföringen då också lutar lite åt det gröna… 😉 det måste väl bara vara normalt om man äter så mycket grönt eller kan det vara att kroppen inte hinner/kan bryta ner det ordentligt? Har du upplevt det, tänkte eftersom du ju också måste äta mycket grönt, nyttig som du är 🙂

  1. Hej Patricia!
   Jag har samma erfarenhet som du och jag ser det som helt normalt. Rödbetor ger ju röd färg, så ett “överskott” av klorofyll bör väl kunna färga av sig 🙂
   / Åsa

 4. Hej!
  Jag tar 1 rågad tsk torkat ekologiskt nässelpulver dagligen…hur är det i förhållande till vetegräset vad det gäller näring & fibrer? Är det för lite med 1tsk? //Carina

  1. Hej Carina!
   Jag har inte full koll på nässelpulver, men generellt så är nässlor gräsligt (fniss) nyttiga. Det lär också innehålla fibrer, eftersom det rör sig om torkade, malda nässlor.
   Enligt vad jag hittar så är 1-3 tsk/dag den rekommenderade dosen.
   / Åsa

 5. Hejsan!

  Jag har börjat odla eget vetegräs men har ingen juicepress så jag klipper det då över gröten på morgonen och ibland klipper jag ner i tex sallader osv.
  jag har även torkat lite som blivit för mycket och hackat ner det.
  Funkar det att jag gör så eller får jag inte i mig något av allt det bra då ?
  Har försökt googla men hittar inget bra svar. Står bara om shots och frystorkat.

  Hoppas på svar 😀 Kram Ida

  1. Hej Ida!
   Våra magar är inte gjorda för att äta/bryta ned/smälta gräs – det är alldeles för mycket osmältbara fibrer och alldeles för lite energi för att det ska “vara värt det” för kroppen. Detta är anledningen till att både vi och primater föredrar späda gröna blad framför gräs.

   Och det är också anledningen till att man antingen pressar juicen ur vetegräset, eller torkar+finmal det till ett drickbart pulver (mitt vetegräspulver är som ett mjöl, inga fasta partiklar alls).

   När fibrerna är så finmalda kan kroppen så att säga komma åt att ta upp nyttigheterna, vilket är en omöjlighet när nyttigheterna sitter bundna i cellväggar av osmältbara fibrer.

   Även om fibrerna är finmalda så brukar de hjälpa till att sätta fart på magen, något jag inte upplever när jag dricker juice.

   Här finns en jämförelse på näringsinnehåll mellan juice och torkat. Om du äter färskt gräs tror jag inte att du kan räkna med max en 10-del av vad du får från färskpressad juice.

   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *