Publicerad den 23 kommentarer

Läsarfrågan: är quorn verkligen mat?

Jag får väldigt många frågor om hur jag ser på quorn.

En av frågorna kommer från Malin:
Jag undrar var quorn hamnar någonstans på pH-skalan, och tycker du att det är ok att använda?

Min åsikt i den här frågan är klar och entydig:

Undvik quorn. Punkt.

quornstrimlor
Slemmögel utan så många tillsatser. Perfekt i woken?

Quorn är en konstgjord ”livsmedelsliknande” produkt

Quorn är inte ett livsmedel, det är en konstgjord produkt som aldrig har funnits i den mänskliga dieten. Aldrig.

Den är gjord på ”mykoprotein”, vilket är tillverkarens fina omskrivning av svampprotein.
Svampproteinet kommer från en sorts slemmögel som heter Fusarium venenatum.

Den som har en idealiserad bild av en svamp med fot och hatt får alltså tänka om – biologiskt sett har quorn mer gemensamt med fotsvamp och mögel. Blä.
(källa: Forskning och Framsteg; Du sköna nya quorn)

quornburgare
Mmm, smaskens… NOT!

Utöver slemmöglet innehåller quorn också äggvita (inget för veganer, med andra ord) och därefter ett större eller mindre antal tillsatser beroende på vilken quornprodukt det rör sig om.

Surt eller basiskt?

Quorn är, liksom i princip alla andra proteinrika livsmedel, rejält surt.
Nu är inte det någon fara i sig – vi behöver även proteinrika (och därmed sura) livsmedel.
Men våra kroppar behöver INTE quorn.

Bättre alternativ?

Jag har så väldigt svårt att förstå varför man vill byta ut riktigt kött mot en konstgjord produkt – förutom den uppenbara anledningen: man tror att quorn är en vettig köttersättning.

Men om man inte vill äta kött finns det ju så många andra alternativ! Vad som helst som är riktig mat, vad som helst som kan växa utanför en fabrik, är bättre än quorn!

Från det vegetariska sidan har vi till exempel bönor, linser, quinoa, bovete, nötter, frön, gröna blad…

Och för den som kan tänka sig att äta djur finns dessutom viltfångad fisk, ekologiska skaldjur, viltkött, eko-kött, eko-fågel och eko-ägg.
Så långt ifrån fabrikstillverkat som möjligt är den bästa ledstjärnan 🙂

Vilka är dina ”istället för quorn”-favoriter?

/ Åsa

23 reaktioner på “Läsarfrågan: är quorn verkligen mat?

  1. Jag åt en del quorn för rätt många år sedan. Har inte ätit kött och fågel på 35 år och tyckte att jag kanske behövde en proteinkälla i högre grad. Men de sista gångerna jag åt det så fick jag efter ett par timmar ont i magen. Så quorn är ett minne blott och ska så förbli. Jag ska länka det du skriver vidare till min blogg – viktig information du skriver.

    1. Visst är det märkligt att något så konstgjort kan ha fått sådan genomslagskraft?
      Alla tror att det är nyttigt, och ett bättre alternativ än bönor osv, bara för att marknadsföringen är så vilseledande.
      / Åsa

  2. Nu har jag också hjälpt till att krossa quorn 😉
    https://blogg.visit-stina.com/?p=7068

  3. Hej!

    Hade kommenterat innan, men jag är inte säker på att den kom med. Hursomhelst, är det OK att äta gröna linser? och hur är det med röda linser? Sen undrar jag samma sak över kikärtor (dom som används i falafel) Du har nämlingen tagit med dessa på din pH lista som basisk och som neutral-sur mat, blev förvirrad.

    Sen undrar jag va du anser om att ta tillskott för håret, har hört att läkemedel försurar kroppen, nu klassas dessa inte som läkemedel men ändå

    och någon erfarenhet av människor som ätit basisk mat och blivit friska från fibromyalgi? Tänkte börja äta enligt smartamaten för att förhoppningsvis bli av med min stelhet och smärta

    1. Hej!
      Linser är helt OK, liksom kikärter.

      Min generella åsikt är att man bör börja med att äta bra mat. När man väl äter bra brukar behovet av tillskott minska, särskilt när det gäller hud och hår.

      Väldigt många av mina medlemmar har fått stora förbättringar när det gäller stelhet och smärta. Det bästa du kan göra är att prova – alla är olika och har olika ambitionsnivå.
      Den som verkligen vill förändra sin situation har alla möjligheter att göra det. Tricket är bara att verkligen förändra.
      Vill man ha nya resultat måste man göra på nya sätt.

      Lycka till!
      / Åsa

    2. Det är de färska groddarna av linser och kikärter som är basiska, medan de torkade/kokta varianterna är vad jag kalla hälsosmarta val – svagt sura men mycket näringsrika.
      / Åsa

  4. och en till grej, är det ok att dricka äppeljuice då och då? 🙂

    1. Om du frågar mig så är svaret nej. Det finns INGA nyttiga fruktjuicer.
      Tar man bort fibrerna ur frukten så tar man också bort ”motgiftet” mot sockret, och du kan i princip lika gärna dricka läsk.
      Smoothies däremot, där man använder hela frukten, är OK.

      Den enda juice som är OK är den som är gjord på grönsaker. Vill man ha frukt i sin grönsaksjuice kan man köra den färdiga juicen i en blender tillsammans med hela frukten (fibrer och allt) till en smoothie.

      / Åsa

  5. Hej igen och tack för ditt svar! Med risk för att låta för tjatig med mina frågor (men jag tar mig friheten att fråga ändå 😉 ) vad har du för tips ge om uppiggande dryck, jag som har fibromyalgi är extremt trött hela tiden, och måste dricka kaffe för att hålla mig lagom pigg..fullt pigg är jag nästan aldrig men med kaffe och grönt te håller jag mig vaken i skolan iallafall. Jag undrar om det är kaffe som är syrabildande eller om det är koffein som är boven? Jag hade nämligen tänkt byta ut kaffet till guarana pulver som sägs vara bra. Jag har försökt avvänja mig från koffein och dra ner på det men det slutar alltid med att jag måste sova under dagen för att orka. Jag har nu sedan en vecka börjat äta basisk mat och känner skillnad i min psykiska hälsa, wow säger jag bara! Men kaffet kan jag dock inte låta bli så det vore super om du kunde rekommendera nåt som ger en uppiggande effekt direkt!

    och din blogg är fantastisk! Lär mig massor här så tack för det 🙂

    1. Är du säker på att du har fibromyalgi? Det är inte ovanligt att det blandas ihop med låg ämnesomsättning. Du kan läsa mer om sköldkörteln på https://blogg.visit-stina.com och här https://hypotyreos.info/diagnostisering/symtom
      Kaffe som uppiggande är ingen god idé. Inte grönt te heller. Röda teer är bättre än gröna. Rooibos t ex.
      Rosenrot kan hjälpa akut trötthet för stunden. Har du kollat dina järnvärden?

      1. Ja, jag har fått den diagnosen från läkare.

        1. Men det innebär absolut inte att man ska lita på diagnosen. Läkare är inte allvetare och de kan ställa de mest märkliga diagnoser. Läs på om låg ämnesomsättning så att du kan utesluta att det är det du har.

    2. Hej Sanna!
      Min gissning är att kaffet påverkar din fibromyalgi negativt. Det är koffeinet som är boven, och det gör oss inte bara pigga för stunden utan påverkar också vår nattsömn negativt (även om vi dricker det såpass tidigt på dagen att vi lyckas somna).
      I förlängningen innebär det alltså att koffein försämrar kroppens förmåga till läkning och återhämtning – något som är oerhört viktigt vid fibromyalgi.
      Jag har ingen personlig erfarenhet av guarana, men om jag vore dig skulle jag börja med att
      1) sluta med kaffe
      2) dricka minst 2 liter vatten om dagen (gärna smaksatt med gurka, mynta, ingefära eller färskpressad citron/lime)
      3) se hur din förbättrade nattsömn minskar behovet av uppiggande drycker
      4) köra på detta i minst 6 veckor innan du börjar med guarana.

      Kaffe är till mycket stor del en social vana (det fysiska behovet släpper på ett par dagar), och istället för att ta en kaffe med pluggkompisarna så rekommenderar jag rooibos (koffeinfritt te) eller smarriga, lyxiga örtteer.

      / Åsa

  6. Det är en jävla massa skit i quorn också som vetemjöl konserveringsmedel osv. min kille har gluten intollerans och blev dålig som f av quorn Själv har jag Candida och där är quorn värsta mardrömmen. En vis man sa en gång….. If man made It DONT eat it 🙂 sant

    LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion

    1. Så sant, så sant! 🙂
      / Åsa

  7. Det är rent generellt ”massa skit” i alla sk. veganska/vegetariska produkter som gärna vill se ut/smaka som icke vegansk/vegetarisk mat. Alla f”skpinnar/låtsaskorvar är ju mest tillsatser.

    1. Ja, eller hur!
      Jag fattar inte varför grönsaker inte kan få vara grönsaker – de är ju så himla goda (och vackra!!!) om man lagar till dem på rätt sätt.

      / Åsa

  8. Hej!

    Det är inte alls särskilt konstigt att det finns icke-animaliska produkter som försöker efterlikna kött och att allt fler väljer dem. Problemet är att ni likställer veganism med ett kostval när det för de allra flesta handlar om ett etiskt /politiskt val att inte utsätta andra sentienta varelser för lidande och att inte medverka i dödandet eller utnyttjandet av djur. Visst finns det kostmedvetna veganer (Hej!) och de äter sällan eller aldrig köttersättningsprodukter om de inte gjort dem själva, till exempel i form av linsbiffar eller falafelbullar. Det finns också veganer som är helt omedvetna om bra kost. Alltså ungefär som bland köttätare. 🙂 Däremot finns det inga veganer som äter quorn. Inte för att det är äckligt eller onyttigt, utan för att det innehåller äggvita, som ingen vegan äter.

    1. Och för att svara på grundfrågan, om quorn är mat, är svaret nej – eller i fall ett högst tveksamt njae.

    2. Hej Peter,
      tack för din kommentar!

      Jag kan inte riktigt kännas vid att jag skulle likställa veganism med ett kostval.
      Alla väljer utifrån sina egna referensramar – om det sedan handlar om etiskt/politiska grunder, hälsa, en kombination eller ren och skär okunskap (vilket leder till både lidande djur och dålig kost) har jag liksom inte med att göra.

      Däremot hjälper jag gärna alla som *vill* göra medvetna val att se bakom marknadsföringens och mirakeldieternas rosa moln 🙂

      / Åsa

  9. Får man äta yoghurt?

    1. Hej Jonas!
      Naturell (helfet, typ grekiskt/turkisk) yoghurt med mjölksyrebakterier är, enligt mig, ett OK alternativ.
      När man tittar på forskning så verkar just naturell yoghurt inte ha några negativa effekter – och mjölksyrebakterier är viktiga för oss.
      Sedan är det självklart en mängdfråga – den som äter yoghurt varje dag går miste om en hel del variation, och våra kroppar mår bra av variation.
      Om det är mjölksyrebakterier man är ute efter så rekommenderar jag snarare syrade grönsaker som tex surkål.
      Och: i princip all smaksatt yoghurt är skräp – läs innehållsförteckningen och du kommer hitta tillsatt socker. Ät naturell yoghurt, tillsätt nötter, frön, bär och torkad frukt så blir det bra!
      / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *