Publicerad den Lämna en kommentar

Sommar och smart iskaffe / frappé

Smart iskaffe - en njutning varma sommarmorgnar
Smart iskaffe – en njutning varma sommarmorgnar

Alltså. Det är lite svårt att veta vad man ska tänka om den här sommaren. Skogsbränder, extrem torka och värmerekord – är det ett resultat av global uppvärmning eller bara ett extremvärde som inte visar på något trend?

Tills framtiden ger facit tröstar jag mig med att SmartaMaten är väldigt miljövänlig (M i Smart står ju faktiskt för Miljömedveten) och att alla som äter huvudsakligen vegetariskt, sopsorterar och cyklar när det är möjligt gör mycket mer för miljön än de som låtsas att allt är någon annans ansvar.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Så det så.

Hur som helst. Jag åker – numera – i princip aldrig bort på sommaren. Tycker liksom inte att det är värt besväret att packa, hitta kattvakt och någon som kan ta hand om mina grönsaker och deras vattenbehov (gräsmattan får torka bäst den vill, men maten är jag rädd om). Om det regnar – vilket det ju normalt gör – föredrar jag ändå att vara hemma. Och är det sol så finns det ju absolut inget härligare än svensk sommar.

Dessutom är vår sommar så rörig i år. Jag och Micke har bara två veckors gemensam semester. Barnen går omlott – hittills har vi haft hela familjen samlad i… tja, vi räknar timmar, inte dygn. I augusti – när jag är tillbaka på jobbet – har vi faktiskt alla barn hemma samtidigt i hela 7 dygn. Fast då jobbar som sagt jag. Och Tuva.

Och ur det perspektivet är årets svenska sommar ännu härligare än normalt. Jag får vara hemma med alla bekvämligheter det innebär, och samtidigt får jag *värme* – riktig värme. Den typ av värme som jag äskar.

De senaste två veckorna har jag och Vilma varit hemma och lediga tillsammans, och som en del av vår morgonrutin har vi kört ett mini-boot camp: cykla till skogen, gå eller spring, cykla hem och ät frukost, och därefter styrketräning/sjukgymnastik på trädäcket.

Vilma är en hejare på att leta fram recept att smarta till, och hennes frappé passar osannolikt bra efter en springtur i värmen. Svalkande, uppiggande, lagom (o)söt – lyxigt värre!

Här är receptet på 1 glas smart iskaffe / frappé

1 dl avsvalnat/kylt kaffe

0,5 dl havremjölk + 0,5 dl vatten

3 bitar frusen melon, typ galia, honung eller annat vit-gul-grön melon (dvs inte vattenmelon)

1 nypa salt

1 urkärnad dadel (fast när det bara är en dadel pillar jag bort kärnan med fingrarna)

Is till servering

Gör så här

Kör allt utom isen i en blender tills melonen är finfördelad. Lägg en eller flera isbitar i ett högt glas. Häll på frappén. Sitt ned i skuggan och njut.

Det gör för övrigt utmärkt att använda nygjort kaffe – lägg i 4-5 isbitar (ca 50 g) och skippa det extra vattnet vid havremjölken så blir det svalt och gott i alla fall.

Hallonvatten med is

Isvatten med hallon. Superlyx. Punkt.
Isvatten med hallon. Superlyx. Punkt.

En annan av Vilmas uppfinningar är isvatten med hallon: Lägg massa frusna hallon och isbitar i ett glas. Häll på kallt vatten. Klart för njutning! (Ät upp hallonen när du druckit upp, de ger massor av antioxidanter och annan näring – förutom att de är så goda.)

Sköt om dig och ta det coolt i värmen!

/ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *