Publicerad den Lämna en kommentar

Varför äta råa grönsaker?

Vissa tycker att ”raw food” är det enda ätbara. Andra rynkar på näsan åt minsta lilla pizzasallad. Själv älskar jag grönsaker i alla former, både råa och tillagade.

Faktum är att det är jättebra att äta så mycket råa grönsaker man kan – och bodde vi i Kalifornien vore det inga större problem att låta alla tallrikens grönsaker vara råa.

Alla grönsaker innehåller nämligen vitaminer och mineraler. Mineralerna klarar det mesta, men många vitaminer är känsliga för upphettning (över 45 grader). Råa grönsaker är därför mer näringstäta än tillagade.

Råa grönsaker ger också färg på tallriken (nåja, kanske inte vitkål i ensamt majestät) och ordentligt tuggmotstånd. Och det där med att tugga ordentligt, det är viktigare än många tror. I saliven finns amylas (hjälper till vid nedbrytningen av kolhydrater) – ett tecken från naturen att viska tugga innan vi sväljer!

En annan sak som råa grönsaker bidrar med – i alla fall när de kombineras så som jag gör i SmartaMaten-recepten – är mättnad. De tar tid att bryta ned och innehåller mycket fibrer, vilket också bidrar till att tarmarna fungerar bättre.

Men… varför ska man då äta tillagade grönsaker?

Nu är det ju så att vi bor vi i Sverige. Där vi har kalla vintrar. Och kallt klimat + kall mat kan ge obalans. Därför mår de flesta av oss allra bäst av att komplettera råkosten med varm mat.

Ett annat skäl att äta varma grönsaker (förutom att det är gott) är att de ofta är mer lättsmälta, och att de ger omväxling!

Grönsaker i SmartaMaten-tappning

SmartaMaten-recepten består ofta av tre grundkomponenter: råa grönsaker, tillagade grönsaker, och antingen vegetariskt protein eller fisk. För att få variation i de råa grönsakerna kombinerar jag säsongens grönsaker på olika sätt och med olika kryddning.

De råa och tillagade grönsakerna delar på ungefär 3/4-delar av tallriken. Resten, ca 1/4-del fylls av fisk eller gryn, ris, bönor, linser, quinoa, hirs etc.

/ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.