Publicerad den 4 kommentarer

Drick vatten!

Ett viktigt steg mot att komma i balans är är att dricka tillräckligt mycket vatten.
Ungefär 3,3 dl / 10 kg kroppsvikt är ungefär det vi behöver få i oss (dvs 2 liter om du väger 60 kg).

Törst ger sötsug

Om du får i dig för lite vatten kommer din kropp tro att du är hungrig. Detta beror på att vi en gång i den (gröna) forntiden fick huvuddelen av vårt vatten från maten vi åt.

När du äter smart så får du i dig en helt del vätska från grönsakerna, men det räcker inte.

Svårt för ”vanligt” vatten?

Vårt svenska kranvatten är huvudsakligen väldigt bra.

Både vår ekonomi och vår miljö mår därför bäst av att vi skippar ”plastvatten” på flaska.

Om du har svårt för vatten som bara smakar… eh, vatten, så kan du smaksätta med tex pressad citron, pressad lime eller gurkskivor.

Både citron och lime innehåller vitaminer, antioxidanter och basiska mineraler så de ger dessutom en fin näringsbonus 🙂

Ekologiska är naturligtvis bäst, men om du inte använder skalet så fungerar konventionella citroner också bra.

Sömnbrist ger också sug

Kaffe och te (svart, grönt, vitt) innehåller koffein och kommer därför att störa din nattsömn. Det bästa är om du drar ned på dessa drycker – drick helst ingenting med koffein efter kl 12 på dagen.

Rooibos (rött te) är en utmärkt ersättare som inte försurar oss. Dessutom går det bra att dricka sent på kvällen eftersom det inte innehåller något koffein.

Detsamma gäller de flesta örtteer.

/ Åsa

4 reaktioner på “Drick vatten!

 1. Hej!
  Min sambo fick fel på njurarna förra året, något som heter Ig-A nefrit. När han gjorde biopsi på njurarna så blev det en blödning så han fick ta emot blod. Han försökte hjälpa till och drack apelsinjuice och blev för sur, eftersom njurarna inte kan ta hand om ”överdrifter” i ätande. Han fick absolut inte äta/dricka något med citrus, banan och några grejer till och han fick dessutom medicin för att bli mer ”basisk” som jag förstod det. Hur kommer det sig tror du. Han undviker just nu (med stöd av sin läkare) bla nötter, vissa frukter och äter väldigt mycket kolhydrater. Har försökt fråga om just citroner men han är själv kemist så han slår ifrån sig och säger att det inte stämmer.
  Själv känner jag otrolig skillnad när jag dricker citronvatten och äter mer basiskt, mina leder mår mycket bättre, har både psoriasis och psoriasisartrit.
  /Magdalena

  1. Hej Magdalena!
   Problem med njurarna kan leda till att kroppen inte klarar att ta hand om ens milda organsiska syror som citronsyra och andra fruktsyror. Njurarna är ju ett av kroppens reningsverk, och meningen är att de ska rensa ut överskottssyran och skicka den vidare med urinen.
   Har man inte problem så är citron basgörande eftersom den bidrar med bland annat kalium, kalcium och magnesium – vilka stannar kvar och gör nytta i kroppen även efter att citronsyran är utrensad.

   Roligt att höra att den basiska maten ger effekt på din psoriasis och psoriasisartrit!
   / Åsa

 2. Hej!

  Jag läste kommentarena ovan och jag känner också en stor skillnad när jag börjat både dricka och äta mer basisk mat. Det är fantastiskt!

  Min fråga är: Hur intar ni ert citronvatten? Med lr utan sugrör? Jag har hört av tandläkare att man sett att emaljen tagit skada vid ätande eller drickande av citruslivsmedel. Dock förtäljer historien inte hur mkt man ätit eller druckit.

  / Anna

  1. Hej,
   vi dricker utspätt i vatten. Inga sugrör.
   Såvitt jag har förstått är det viktigt att man inte dricker citrus någon timme innan man borstar tänderna, eftersom det sura då reagerar med den alkaliska tandkrämen.

   En bieffekt av att äta basiskt är ju att man undviker socker, vilket minska belastningen på emaljen.

   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *