Läsarfrågan: Raw food – bra eller dåligt?

En raw lasagne på smart sätt (dvs utan sötning). Recept kommer imorgon!

Veckan fråga gäller raw food och kommer från bland andra Madeleine, Olle och Katarina. Den sammanfattas bäst av Madeleine:

Jag undrar hur du ser på raw food? Att inte hetta upp maten gör ju att alla enzymer och näringsämnen finns kvar. Borde man inte äta mycket mer råa grönsaker med anledning av detta? Hur mycket råa grönsaker finns i dina recept?

Och här kommer svaren – idag blir det ett långt inlägg 🙂

Min syn på raw food

Jag tror att det är oerhört viktigt att vi äter råa grönsaker, och jag tror att många skulle må mycket bättre om de åt mer raw (som inte bara omfattar grönsaker utan även rotfrukter, frön, nötter osv).

Gluten- och mejerifritt – jättebra

De flesta som äter raw skippar både mejeriprodukter och gluten, och bara genom att ta det steget når nästan alla *enormt* långt på sin må-bra-skala – inklusive ytliga effekter som bättre hud.

Men det är alltså inte nödvändigt att äta raw för att skippa mejeri och gluten. Det kan man göra ändå.

Svårsmält – inte så bra

Vår hjärna började utvecklas ordentligt först när vi lärde oss att hantera eld, dvs laga mat. Den tillagade maten är de facto mer lättsmält än den råa, och ger helt enkelt vår hjärna bränsle mer effektivt.

Människans utveckling bygger alltså på både rå och tillagad mat, och därför förespråkar jag (av flera anledningar, se nedan) en blandning. Dock med en mycket högre andel grönsaker totalt sett än vad de flesta idag anser är “normalt”.

Kall mat i kallt klimat – inte så bra

En nackdel med raw food är att den är kall (max 42 grader).

Det funkar bra en varm sommar, men är inte lika lyckat i ett kallt vinter-Sverige. Om jag bodde i Florida eller Kalifornien skulle jag säkert äta en större andel raw, men det gör jag ju inte. En “ayurvedisk” anpassning och balans innebär varm mat när det är kallt ute, och tvärt om.

Sötning, sötning – inte så bra

Och så till den (enligt mig) stora raw food-boven: denna eviga sötning!

I vart och vartannat recept, i alla raw food-böcker jag läst, är det agavesirap hit, dadlar dit, honung och söta frukter högt som lågt. Och det vore ju OK om det gällde efterrätter, men nej, det är huvudrätterna som är så totalt söndersötade.

Våra kroppar behöver INTE socker till vardags. De behöver fibrer, mineraler, vitaminer, mikro- och makronäringsämnen. Bra protein, långsamma kolhydrater, fina fetter. Punkt.

Den glukos vår hjärna behöver skapar kroppen av maten vi äter. Att tillsätta socker skapar blodsockerpåslag och gör oss… (trumvirvel) sjuka. Vilket verkar otroligt kontraproduktivt, om man nu äter raw för att hålla sig frisk.

Observera att detta “utbrott” gäller vardagsmat. Att ta en söt efterrätt till helgen är något helt annat än att proppa frukost, lunch, mellis och middag fulla av (raw) sötning och tro att man äter nyttigt.

Enzymer – myt eller sanning?

Man brukar säga att enzymer förstörs vid 42 grader, och det stämmer säkert.

Men. När jag läste till kostrådgivare fick jag lära mig att en mycket stor del av de enzymer vi får i oss via kosten förstörs av magsyran i magsäcken. Så nja. Jag vet inte om jag tycker att det argumentet håller. Däremot finns det andra anledningar att äta raw.

Blötläggning, mineraler och vitaminer

Mängen mineraler i ett livsmedel förändras inte vid upphettning – så länge du inte lakar ur dem i tex kokvatten. Däremot kan du, genom att blötlägga nötter, fröer, mungbönor, linser osv, få bort en hel del antinutrienter.

Antinutrienterna är ett inbyggt “växtskydd” som (förneklat) gör maten svårsmält och/eller binder mineraler. Om antinutrienterna försvinner kan vi alltså ta upp mer av mineralerna. Mycket bra!

Dessutom: De vitaminer en växt behöver skapar den själv, och en stor del av dessa produceras när växten börjar gro. Detta är anledningen till att groddar är så vansinnigt näringsrika – så grodda på!

Vissa vitaminer är värmekänsliga, och av den anledningen är det också bra att äta mycket raw. Detsamma gäller säkerligen många av de tusentals mikronäringsämnen/fytonutrienter som vi ännu har kvar att utforska.

Hur mycket råa grönsaker använder jag i SmartaMatens recept?

Jag brukar fylla ungefär 75% av en tallrik med grönsaker, rotfrukter osv. Det motsvarar ca 400 g per portion. I genomsnitt är hälften tillagat och hälften raw (låter så mycket roligare än råkost!). På sommaren kan det bli lite mer raw, på vintern lite mindre.

Återstående 25% består av tillagad mat som tex bönor, linser, bovete, quinoa, fisk och så förstås nötter, frön och bra fettkällor.

Hur ser du på raw food?

Så, det var mina svar i korthet. Jag är inte någon raw food:are, men jag är defintivt “raw friendly” eller hur man nu ska uttrycka det.

Dessutom anser jag att raw desserter är en av guds gåvor till människan – i alla fall den människa som vill äta gott utan att få i sig raffinerat socker, mjöl och mejeriprodukter 😉

Vilken är din syn på raw food? Kör hårt i kommentarsfältet!

Nyfiken på mer om Raw food?

Jag tipsar gärna om Rawfoodmiddagar. De ordnar bland annat middagsknyt, events, resor och samköp (jag köpte min underbara Omniblend blender via dem).

/ Åsa

21 kommentarer

 1. Jag har en känslig mage och tycker inte att den gillar raw food. Min mage vill ha lagad, varm mat annars blir jag sämre i magen. Många som har problem med magen anses av kinesisk medicin ha en svag mjälte, vilket innebär att man inte har bra värme i magen (mjälten är som magens element). Svag mjälte kan f ö få av att grubbla för mycket, enligt kineserna/TCM.

  När det gäller raw food så är det snarare så att jag äter 25% “raw” (eller ännu mindre) och 75% tillagad, varm mat. Min mage fixar inte kalla sallader och frukt. Jag kan äta max en frukt om dagen, annars blir det candidaattack i min mage. Alltså är inte raw food-efterrätterna något för mig heller med dadlar osv. Är det för att de jämt är hungriga som de måste pilla i sig så mycket socker? Eller är det klassiska vegetarian-problemet med vegetarianer som inte har koll på vad de kan äta och därför äter en massa godis istället för morötter?

  Själv sniffade jag lite på raw food i somras och införskaffade en kokbok efter att en väninna verkar jagat bort sin cancer med raw food (dock utan allt socker). Gjorde en boveteyoghurt på färska blåbär och hallon som jag köpte nu i somras och det blev jättegott, men tyvärr blev det också för sött för magen, som genast ballade ur av sockret och kylan. Senare visade det sig att den som plockat bären hade dålig hygien för jag fick en parasit av den här raw food yoghurten med färska blåbär. Så ingen raw food för mig i dagsläget.

  /Tina

  1. Ja, håller man undan för sockret så kan raw food vara jättebra – förutsatt att magen hänger med. För tillagad mat ÄR lättare att smälta, det går inte att komma ifrån.

   Det är ganska vanligt att sockersug hör ihop med proteinbrist, och om man inte har koll på hur man får i sig fullvärdigt protein så kan det naturligtvis ställa till det. Jag tänker på alla dessa “pasta- och tomatsås-vegetarianer” som inte alltid ser så friska och hälsosamma ut…

   Vilket otur du hade i somras! Blä!
   Annars låter boveteyoghurt klart intressant, men när jag surfar på recept är det självklart agavesirap, dadlar eller honung i alla recept, PLUS massor av bär. Ehum…

   Hoppas att du blivit av med parasiten nu, och att magen är i fin form igen!

   / Åsa

  1. Hej Åsa!
   Kombucha har surt pH men lär vara basbildande i kroppen (på samma sätt som citron).
   Många mår bra av kombucha, och gör man det är det ju bara att dricka.
   Andra, som är känsliga för jästa produkter, klarar inte av kombucha.

   / Åsa

 2. Bra synpunkter, men jag håller inte med om att det är sött i en massa huvudrätter. I alla fall inte i de raw foodhuvudrätter jag gör och inspireras av. Jag förespråkar sunt förnuft, för sött ska man ju verkligen inte äta för mycket av. Jag har ibs-mage och mår bäst när jag äter 50-75 % raw men passar mig för för mycket sött och nötter. Jag blev vansinnigt inspirerad av “Grönt för livet” av Victoria Boutenko. Kan varmt rekommenderas. Efter det så tuggar jag maten mycket noggrannare. För övrigt gillar jag verkligen Smartamaten-tänket att man utgår från basisk mat! Härligt!

  1. Hej Elisabeth,
   Härligt att du hittat raw-recept utan sötning, och tack för boktipset!

   Det låter som om du har en bra balans, och det där med att tugga maten ordentligt är faktiskt bland det bästa vi kan göra om vi vill må bättre 🙂

   / Åsa

 3. Hej hopp!
  Tack för en bra och inspirerande blogg!
  Jag håller inte heller riktigt med om att allt är sötat, men det är ju förstås mycket fokus på frukt till frukost och sådant.
  Jag provade raw för första gången för några år sedan, men hade då väldigt svårt att smälta maten och slutade. Ett par år senare upptäckte jag att jag var mjölk- och glutenintolerant och slutade äta det. Därefter går det fint att äta raw.
  Nuförtiden gillar jag att äta raw kompletterat med kött eller fisk. Jag märker tydligt att jag blir mindre sötsugen när jag äter råa grönsaker istället för tillagade kolhydrater till maten. Har dock svårt att äta helt raw eftersom jag inte alltid är mätt så länge efteråt.
  Jag känner även stor skillnad i energinivå när jag äter rå frukost (min variant är gröt på blötlagt bovete, mandel och bär)istället för t.ex smörgås.
  =)

  1. Hej Linnea,
   tack själv för att du läser 🙂

   Japp, mejeri och gluten ställer till det mer än många anar… Om kroppen slipper hålla på med dem klarar den så mycket mer.
   Skönt att du slipper sötsug med råa grönsaker. Jag tror att en mycket stor del av problemet kring tillagade kolhydrater är att man antingen äter snabba kolhydrater, eller – om man äter långsamma – tar en för stor portion. Blodsockersvaret beror nämligen både på snabbheten och mängden.

   Du, din gröt låter väldigt intressant! Vill du dela med dig av receptet?

   / Åsa

 4. Hej Åsa,

  Jag håller med dig om ditt resonemang vad gäller raw, men känner inte att de recept jag använder mig av är så sötade. Tvärtom. Men jag låter också bli att använda mig av för mycket bär och frukt. Framförallt så tycker jag inte om dadlar och bananer som används ganska mycket i rawfood. Jag var i helgen på en heldagsworkshop i rawfood med Erica Palmkranz Aziz och jag måste säga att jag aldrig har sett en person med sådan klar blick och frisk energi. Hon förespråkar givetvis rawfood och mycket duktig på det, men understryker att det får inte bli “religion” av det utan att man ska göra det som känns bra och kroppen mår bra av. Att lyssna på sin kropps signaler och ta hand om den på ett så bra sätt som möjligt.

  Jag vill slå ett slag för Chiafrön. Man håller sig mätt länge. Chiafrön som får svälla i mandelmjölk över natten, toppade med rostade solros- och pumpakärnor och lite blåbär tillsammans med en grön smoothie är för mig en fantastisk frukost. Jag är en person som inte vill äta för kraftigt på morgonen, men försäkra mig om ett fullvärdigt näringsintag ändå. Är jag extra hungrig så skivar jag kokt ägg på en bovetebulle. Jag känner mig mätt och belåten fram till tidig eftermiddag. Är jag frusen så kan jag koka lite Longpepper te (ayurvediskt te, gjort på indiska pepparkorn och vatten), som sätter igång cirkulationen oerhört. Het i smakupplevelsen, men verkligen gott.

  Att “de”, som jag antar betyder rawfoodsförespråkarna, jämnt skulle vara hungriga och måste pilla i sig en massa socker i form av frukt och bär känner jag inte igen. Men sötsug kommer ju av ojämnt och lågt blodsocker oavsett om man är rawfoodare eller inte. Jag, min pojkvän och barnen mår bättre och är jämnare i blodsockret när vi äter mer raw. Däremot är vi inte intresserade av att göra det till 100%. Vi tycker mycket om smartamaten-tänket och njuter av recepten.

  Tack Åsa för det du gör, delar med av och inspirerar till.

  1. Hej Michi!

   Erica är klok och jag rekommenderar verkligen en genomlyssning av podcasten jag tipsade om i inlägget 🙂

   Vilken härlig frukost du har hittat. Jag ska testa din “chiagröt” 🙂
   Jag brukar köpa mina chiafrön från iHerb (http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Whole-Chia-Seed-16-oz-453-g/30679).

   Om man äter mycket sött så triggar man sötsug – men det gör ju inte ni.

   Tack själv, Michi, för dina insatta synpunkter och ditt stöd! 🙂

   / Åsa

 5. Hej Åsa!
  Grötrecept ja. Det får du så gärna så. Kommer här. Eh…

  “Lagom” mycket bovete
  Ca 10 st mandlar (eller andra nötter och/eller frön efter smak, men vi har ju alla fått lära oss att mandel är basiskt.)
  Så mycket bär man vill ha av någon sort. Sura bär som t.ex. krusbär och vinbär bör balanseras med hälften av någon annan sort som inte är lika sura. =P Annars kanske man – ve och fasa – skulle behöva ha i en dadel. 😉
  En sked kokosolja kan tilläggas om man vill det.
  Smaksättning med vanilj, kanel eller andra kryddor kan vara trevligt om man är på det humöret.

  Mandel/nötter/frön och bovete får svälla över natten i vatten. Är man riktigt ordentlig kan man till och med grodda bovetet. Skölj bort slemmet från bovetet och kör allt i en mixer/matberedare och späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Klart!

  Jag borde kanske ge cred till den som kommit på receptet, men dessvärre har jag glömt var jag hittade det. Möjligtvis på http://www.rawfoodrecept.com
  I vilket fall är det nog ändå förvanskat till oigenkännlighet nu.
  Förslag på hur gröten kan bli smartare är välkomna. =)
  Linnea

  PS SURA bär är väl inte basbildande i kroppen, eller? De är ju sura, menar jag, precis som citron… 😉

  1. Hej Linnea,
   och tack!

   Jag ser inte riktigt hur själva gröten kan bli smartare – det handlar i så fall bara om vilken sorts bär man har i. Ju fler antioxidanter desto bättre, så blåbär är ju en höjdare.

   De flesta bär är svagt sura, men eftersom de innehåller så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter i förhållande till sockermängden så är de verkligen helt OK att äta rejält av 🙂

   / Åsa

 6. Hej!
  Vad anser du om nattskatteväxter (tomat, paprika, potatis, chili, gojibär mm)?
  De används ju en hel del inom rawfood och vad jag har förstått så är de inte särskilt nyttiga..

  Kan man äta enligt din filosofi även om man inte tål
  Nötter och baljväxter? Även blötlagda så ger de mig magknip och kli i halsen 🙁

  Jag har läst att ägg kan innehålla en hel del parasiter och mikroorganismer, är det något du känner till?

  Tack på förhand!

  1. Hej Madde!
   Om man har reumatiska besvär gör man klokt i att undvika nattskattor och citrus (även basbildande citron kan ge besvär).
   De flesta andra av oss tål nattskattor, men jag tror att man gör klokt i att inte överdosera dem.

   Chili är starkt basgörande och dessutom bra för ämnesomsättningen. Mängden chili man får i sig är ju starkt begränsad, så jag ser inget problem med den. Tomat och paprika äter jag gärna när de är i säsong, inte annars. Potatis använder jag ytterst sällan, och då i princip uteslutande färskpotatis.
   Gojibär är ett sött “superbär” som jag betraktar som godis. Sparsam konsumtion för min del, alltså.

   Självklart kan man äta smart utan nötter och baljväxter, men då måste man verklgien vara noga med att få i sig bra protein från tex ekoägg och viltfångad fisk istället. Och frön, om man tål.

   Jag har en gång hittat en spolmask i ett ägg. Det är ju inte helt fräscht (gah) men eftersom alla ägg blir genomlysta så händer det ju oerhört sällan. Spolmask från ägg är helt ofarliga för människor (bara jäkligt obehaglia, som alla parasiter), och så här skriver Smittskyddsinstitutet: “I sällsynta fall kan parasiten hamna i hönans äggledare samtidigt som ett ägg är på väg ner och då hamna i äggvitan. Denna mask kan sedan klara sig förbi den automatiserade genomlysningen som sker vid äggpackerierna och därför nå våra kylskåp.”
   Men. Som sagt. Ofarlig för människan, och jag äter fortfarande ägg.

   / Åsa

 7. Hej, vet inte vad det är för rawfood-kokböcker ni har läst men jag har lagat rawfoodmat i 1,5 år nu och jag använder sällan något sött när jag gör frukost, lunch eller middagsmat. Däremot i efterrätter och i olika bollar som man kan ha som mellanmål men det äter man inte dagligen.

  Men jag har heller aldrig följt recept 100%-igt. T ex ett recept på mandelmjölk, där har jag aldrig haft en dadel i och tycker inte det är gott om jag får sötad mandelmjölk någonstans.

  Allting är vad man vänjer kroppen vid och inget måste!
  /Kristin

  1. Hej Kristin!
   Vad bra att du skippar sötningen – det är ju just den där dadeln i mandelmjölken, eller agavesirapen i dressingen, eller russinen i salladen, som gör att det kan bli för mycket.

   Du har helt rätt i att allt handlar om vad man vänjer kroppen vid, och det söta finns ju även i “vanlig” mat med snabba kolhydrater.

   / Åsa

 8. Hej Åsa!

  Tack för en väldigt intressant läsning!
  Själv har jag för snart 2 år sedan uteslutit gluten och laktos och har sedan dess mått som en prinsessa!
  Sedan ett knappt år sedan råriver jag egen juice på morgonen som jag blandar i hampafrön i som jag dricker samt en chiafröpudding. Efter oändligt många år med knepig mage har jag äntligen hittat rätt.
  Med juice menar jag då inte söt fruktjuice utan min innehåller: 1 äpple, 1/2 citron, 1 selleristjälk, 2 cm färsk ingefära, ca 4-5 blad grönkål (nu är det äntligen säsong igen, annars vitkål), 1/2 broccolihuvud inkl stock och 5-10 cm gurka.
  Kan rekommendera Renée Voltaires böcker, hon har en sund syn på blandningen mellan raw och lagad mat.
  Själv skulle jag aldrig kunna bli 100% raw även fast jag äter det mycket.

 9. Hej!
  visst är det gott med raw food, men för mycket fett eller för mycket socker är inte bra, jag gillar basiska sallader, så underbart gott!
  Är ju frisk från min tarmsjukdom genom basisk mat, så glad för det.
  Men sonen 7 år har det kämpigt, gröna sallader är ju inte så gott, och nötter tål han inte så bra. Men jag ökar på med desto mer grönsaker (ca 80% på tallrik) och bovete och kikärtor och lite MSC märkt fisk och lite kyckling och lite frukt, han mår bättre i alla fall.
  Vi klarar oss inte på ren raw vegan kost med max. 10% fett och 10% protein, men den kan säkert få många att må bättre.
  http://www.perfecthealth101.net/botacandida.htm
  http://www.perfecthealth101.net/levandefda.htm

  ha en bra dag! /Madde

 10. Hej, bättre sent än aldrig, men ja, min mage har också svårt för alltför många råa grönsaker och rotfrukter. Speciellt är det olika kålsorter, (dock inte grönkål och kålrabbi), sockerärtor (rå sockerärtor får jag diarré av), rå rotselleri blir jag väldigt orolig av. Rödbetor går däremot bra.

  Tack för jätteintressant info,
  Anne-Marie Fäldt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *