Publicerad den 10 kommentarer

Läsarfrågan: tips till vegetarian?

Veckans fråga kommer från Sofia, och jag har fått varianter på den flera gånger tidigare:

”Hej Åsa!
Jag har blivit medlem idag, efter att ha haft SmartaMaten i tanken ett tag, det ska bli kul att komma igång med recepten!
Har du något generellt tips till mig som är vegetarian hur jag kan byta ut fisken (som jag har uppfattat är en måltid per vecka) mot något annat?”
Hälsningar Sofia

Japp, det är helt riktigt. SmartaMaten innehåller ett fiskrecept per vecka, och ibland också ägg (framför allt under sommarhalvåret).

Så min första fråga till dig som är vegetarian är:

Äter du ägg?

I så fall är det den bästa ersättningen – 2-3 st ger ungefär samma närings- och energimängd som en portion lax eller vit fisk.

tofuOch nästa fråga blir:

Äter du sojaprodukter?

I så fall är tofu ett tänkbart alternativ (helst eko eftersom den är garanterat non-GMO).
Tempeh är ännu bättre eftersom den är fermenterad och därmed mer lättsmält. Ekologisk tempeh ska man tydligen kunna få tag på härifrån: https://www.seitanfoods.se/
tempeh-piastraDen mängd du äter behöver ge ca 200 kcal för att du ska få i dig lika mycket energi som fisken ger.

Fler alternativ?

Vissa veckor använder jag linser i ett av recepten, andra veckor är det bovete. Du kan alltid använda dessa råvaror; helst den jag *inte* använder samma vecka, för att få så stor variation på råvarorna som möjligt.

Eller… hmmm… fisk?

Personligen är jag övertygad om att viltfångad fisk (självklart fångad på ett hållbart sätt, tex MSC-märkt) är bättre och naturligare för oss människor än sojaprodukter, vilket är anledningen till att det är fisk och inte soja som ingår i SmartaMaten 😉

mscMänniskan har genom hela sin utveckling bott vid vattendrag, och fisk är lättare att få tag på än vilt så det är mycket troligt att fisk utgjort en betydelsefull del av vår kost. Enligt vissa teorier slutade vi tillverka eget Omega-3 just för att vi fick i oss tillräckligt från fisken vi åt…

Samma sak gäller ägg. Ägg är (historiskt sett) otroligt mycket lättare att få tag i än fågelkött, och säg den urtidsmänniska som dissade ägg om hen hittade några. Tror inte att hen överlevde nästa svältperiod, så ”ägg-ätar-genen” har fortsatt att ärvas ned.

Dock. Och ever-so-viktigt. EKO-ägg. Bara, bara EKO-ägg. Aldrig någonsin fabrikstillverkade ägg. OK?

Och i alla fall. Om man nu inte vill äta fisk (eller ägg) så har i alla fall tofu och tempeh ungefär samma konsistens som fisk, så det är någorlunda enkelt att ersätta med den 🙂

Så, jag hoppas att detta ger dig som är vegetarian lite stöd i tankeprocessen!

/ Åsa

10 reaktioner på “Läsarfrågan: tips till vegetarian?

  1. Hej!
    Undrar om du skulle kunna berätta lite mer om non-GMO produkter och märkning.
    Hittills har jag lärt mig att inte ens KRAV-märkta produkter är garanterat GMO-free/non-GMO men du nämner ovan att eko-produkter är garanterat non-GMO…och eko-produkter är ju mindre restriktiva än KRAV-märkta produkter…eller?…hmm hur hänger det ihop egentligen?

    Tack på förhand,
    Åsa

    1. Hej Åsa,
      tack för en bra fråga!
      Den är lite för omfattande för att rymmas i en kommentar, så det får nog bli ett alldeles eget blogginlägg framöver 🙂
      / Åsa

      1. Ok – ser fram emot det.
        Önskar bara passa på att tacka för att du gör det du gör. Vet att det låter ”slitet” men du inspirerar verkligen och gör att jag får energi till att bryta mot samhällets normer – det är helt ok att även jag ska må bra…varje dag…faktiskt…;-)…

        TACK!

        1. Åh!! Tack! Det känns inte det minsta slitet för mig, jag blir bara jätteglad över att höra att jag lyckas inspirera 🙂
          Alldeles varm i hjärtat, faktiskt <3
          / Åsa

  2. Angående tempeh så kontaktade jag Seitanfoods och här är deras – mycket intressanta – svar:
    ”Hej Åsa,
    Vi hade tidigare tempeh från Italien men har slutat köpa av den leverantören av olika orsaker. Dock ska vi snart försöka få in tempeh från Finland som är baserad
    på havre, bovete och gröna ärter. Riktigt intressanta grejer.
    Men det kommer dröja några månader innan vi har dem.
    Med vänliga hälsningar,
    Nikolaos ”

    Havre, bovete och gröna ärter – snacka om superintressant! Hoppas bara att de lyckas hålla ned innehållsförteckningen så att det inte är massor av onödiga tillsatser i den färdiga produkten! 🙂

    1. Hej!

      Blev nyfiken på det här nya alternativet och googlade lite. OM produkterna som Seitanfoods ska ta in är av detta märke, så ser det mycket lovande ut. Innehållsförteckningarna för två av varianterna har enbart fyra ingredienser. 🙂

      Länk:

      https://www.tempe.fi/etusivu/shortly-in-english

      1. Hej, tack för googlingen!
        Jag håller med, de ser verkligen jättespännande ut 🙂
        / Åsa

  3. Hej Åsa!

    Tack för allt gott arbete Du lägger ned i listor, tips, svar…etc!

    Kalvdans lär ha mycket protein i sig. Det är gott och lättlagat. Jag har själv tur som bor på landet och kan få tag på råmjölk. Men hur är det med ph i råmjölk resp kalvdans?

    1. pH är mindre viktigt än näringsinnehåll.
      Komjölk som varken är homogeniserad eller pastöriserad är bättre än den vanliga, eftersom den är mindre förstörd.
      Dock innehåller den fortfarande proteinet beta-kasein A1, som retar våra immunförsvar.

      Och hur man än vänder och vrider på det:
      Människobarn är gjorda för att dricka människomjölk.
      Kalvar är gjorda för att dricka komjölk.
      Inget däggdjur är gjort för att dricka mjölk från ett annat däggdjur.
      Och inga vuxna däggdjur dricker mjölk (ptja, förutom människan…).
      / Åsa

      1. Tack för undervisande svar 🙂 🙂 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *