Publicerad den 80 kommentarer

Mat som hjälper mot acne?

Veckans fråga kommer från Hanna och lyder:

Har du något tips på om det går behandla akne med kost?

Hanna är långt ifrån ensam om sitt problem, ni är många därute som berättat att ni fortfarande har besvär med finnar fast tonåren är över.

Lyckligtvis är det fullt möjligt att äta sig till en avsevärt friskare hud. Och – puh! – ännu lyckligare är att riktlinjerna för ”aknekost” stämmer överens med SmartaMaten 🙂

Här kommer mina akne-tips:

1: Skippa alla snabba kolhydrater

Att snabba kolhydrater påverkar oss negativt visste du säkert redan, men att de till och med är dåliga för huden är det inte så många som känner till. Bort alltså med socker, godis, läsk, snacks, vitt mjöl, vitt ris, vitt bröd osv.

Ät istället långsamma kolhydrater som baljväxter, bovete, quinoa, mathavre och råris. Söta med frukt, bär och torkad frukt istället för socker.

Svårast av allt? Kanke, men det går. Jag lovar!

2: Sluta med mejeriprodukter

Alla mejeriprodukter (utom möjligen smör, som innehåller extremt lite mjölkprotein) stör kroppens balans. Bort alltså med mjölk, ost, creme fraiche, grädde, yoghurt, the whole shabang. Ja, det är svårt. Men testa i alla fall under några veckor och se om du märker någon skillnad.

Observera att det inte är laktosen som är problemet, utan mjölkproteinet. Laktosfritt funkar alltså inte heller.

Ersätt med mandelmjölk, kokosmjölk, havremjölk, kräma till såserna med avokado osv. Läs hur du gör din egen mjölk här.

3: Allmänt anti-inflammatoriskt

Akne är ju en inflammation i huden, och därför är det bra att äta extra anti-inflammatoriskt. Omega 3 är därför jätteviktigt. Även zink är bra för huden. Kolla gärna i min butik om du är nyfiken på vilka tillskott jag rekommenderar.

Gluten är inflammatoriskt så det bör du undvika.

4: A-vitamin, eller rättare sagt betakaroten

De riktigt starka och läskiga aknemedicinerna innehåller höga halter av A-vitamin – ett vitamin som är väldigt viktigt för huden.

Men eftersom A-vitamin är lite omtvistat (och direkt hälsofarligt vid överdosering) tycker jag att det är bättre att äta grönsaker som innehåller betakaroten (gröna, gula, röda, orange) än att ta tillskott. Kroppen gör nämligen om betakarotenet till A-vitamin, men bara precis så mycket som behövs. Ingen risk för överdosering, med andra ord!

Enkelt, men kanske inte så lätt

Sådärja, det var mina fyra enkla akne-tips. Ät mycket grönsaker i många färger, ät bara långsamma kolhydrater, skippa mejeriprodukter och stötta med allmänt anti-inflammatorisk mat.

Har du problem med akne så rekommenderar jag verkligen att du gör ett försök med detta även om det känns motigt att ändra vanor. Ge det fyra veckor och se om du märker någon skillnad!

/ Åsa

80 reaktioner på “Mat som hjälper mot acne?

 1. Hej!
  Vilket bra inlägg 🙂
  Jag VET att det fungerar !
  Jag fick hormonell acne när jag va 12 år och ar haft det hela livet…å då menar jag riktigt grov acne som täckte halva kroppen. När jag la om min kost och uteslöt allt som du nämnt ovan så försvann allt på två veckor. Jag trodde inte det va sant men det funkade verkligen 🙂 jag har inte haft en finne på snart ett år och har babyhud, nåt som jag inte haft på 20 år 🙂 så testa!!
  Tror största boven i mitt fall va östrogenet i meijeriprodukterna eftersom acnen blossade upp två dagar efter att jag fuskade med gräddfil på midsommarafton:) Så efter det har jag inte ens rört vid liknande produkter!

  Keep up the good work !
  / Lina

  1. Tack Lina 🙂
   Det låter både otroligt och fantastiskt – att något så jobbigt som akne kan försvinna på två veckor, med tanke på hur länge en inflammerad finne kan irritera.
   Och återigen… tänk vad mycket lidande (för finnar och mensvärk är banne mig inga nöjen!) vi skulle slippa om vi fick lära oss detta redan i mellanstadiet!
   / Åsa

 2. Jag lade om min kost för två år sedan enligt ovanstående tips men tyvärr har det inte hjälpt mig. Har inte enorma problem och med bra hudvård kan jag hålla aknen i schack. Jag tror absolut att ovanstående tips kan hjälpa och jag har fortsatt att äta på det sättet. Men tyvärr har den inte gjort någon skillnad på min hy.

  1. Hej Karin!
   Tråkigt att din hy inte blev bättre när du la om kosten, men bra i alla fall att du lagt om – man vinner ju en en rad andra hälsofördelar genom att äta smartare.
   Trevlig helg!
   / Åsa

 3. Hej!
  Hur är det med majsmjöl, är det snabba kolhydrater eller är det bra? Brukar göra ett gott knäckebröd med majsmjöl, frön och olja.
  Hälsningar
  Kerstin
  p.s minisconesen var supergoda!

  1. Hej Kerstin!
   Kul att du gillade minisconesen!

   Majsmjöl ger relativt snabba kolhydrater (knappt 70 med socker som referens på 100).
   Men min största invändning är dels att majs odlas på en alldeles för stor del av jordens yta (ges ofta som billigt foder till djur som inte äter majs om de får välja själva) vilket stör balansen, utarmar jorden osv.
   Dels är majs genmodifierad å det grövsta – är majsmjölet importerat skulle jag inte våga lita på att det är icke-GMO.
   Jag skulle prova med bovetemjöl istället, eller kanske havregryn körda till mjöl i en blender.
   / Åsa

 4. Hej Åsa!
  Tack för viktig information. Och jag ska testa att baka knäcket med bovetemjöl istället!
  Hälsningar Kerstin

 5. hej! Jag är snart 25 år och har haft acne sen tonåren= inte kul.
  Tack för jättebra info!
  Men jag undrar: Här hemma äter vi råris, vi äter dinkelpasta och bröd med dinkel & råg. Är detta okej?
  Mvh Jennie

  1. Hej Jennie!
   Råris ger långsamma kolhydrater så det är OK. Det är bra om du blötlägger riset 6-8 timmar innan du kokar så blir mineralerna lättare att ta upp.
   Fullkornsdinkel ger också långsamma kolhydrater, eller i alla fall långsammare än siktat dinkel och vanligt vete.
   Om brödet har hela korn i sig (så att man kan *se* kornen) så är det OK.
   Den enda invändningen jag har är väl egentligen att både dinkel och råg innehåller gluten som ju är inflammatoriskt. Men ett steg i taget – bort med snabba kolhydrater och mejeriprodukter är viktigast.
   Sedan kanske du ersätter dinkelpastan med bovetepasta framöver, och hittar ett bra bröd utan gluten, men som sagt: ett steg i taget!

   Lycka till / Åsa

 6. okej! Tack för svaret 🙂

 7. Hej! Jag ska testa nu att uteslut komjölk ur min kost och ersätta det med soja just för acnens skull. Men eftersom jag tränar mycket vill jag gärna ha proteinpulver och har hittat Holistics vasslepulver. Hur är det med vassle? Det står att det kommer från norrländska kor nämligen. Men vad är vassle och är det okej?

  Tack!

  1. Hej Emelie!
   Klokt att testa utan komjölk. Ett par varningens ord angående soja dock:
   1. Det är väldigt lätt att utveckla överkänslighet mot sojaprotein om man äter mycket.
   2. Nästan all soja som säljs är genmodifierad. Ät BARA ekologiska sojaprodukter, sojaproteiner etc.
   3. Soja är väldigt svårsmält, och den enda sorten jag ärligt kan rekommendera är fermenterade produkter som miso och tamari. Ekologiska förstås.

   Vassle är ett komjölksprotein. Det är mindre allergent än kasein, men fortfarande inget jag kan rekommendera.

   Jag har skrivit ett inlägg om vad man bör tänka på om man vill kombinera hård träning och basisk mat:
   https://smartamaten.se/2013/06/basisk-mat-och-hard-traning/

   / Åsa

 8. hej! 🙂
  jag har lagt om kosten precis så som du förespråkar, mn jag undrar över huruvida man kan fuska någongång ibland? exempelvis lite godis på lördags kväll eller så? jag har inte fått eb enda ny finne sen jag la om kosten (åt i stort sett bara snabba kolhydrater innan). reagerar huden verkligen på minsta lilla?
  mvh Ida

  1. Hej Ida!
   Vad härligt att du inte fått några nya finnar sedan du slutade med snabba kolhydrater 🙂

   Hur huden reagerar är naturligtvis helt individuellt.
   Det bästa du kan göra är att testa – vad funkar för dig? Var går gränsen – lite godis till lördagen, eller ingenting alls?
   / Åsa

 9. Hej Åsa,

  Vill gärna testa ”aknekosten”!

  Kan du ge recepttips på bröd man kan baka, om man vill följa ovanstående råd? Samt vad man kan använda som müsli i filen till frukost?

  Tack!
  Matilda

  1. Hej Matilda!
   Det smarta är att minska på brödet, men alla nyblivna SmartaMaten-medlemmar får receptet på mina plattmackor.

   Sedan är det ju så att mejeriprodukter (enligt punkt 2 ovan) är något man bör undvika om man lider av akne.
   Då är det smartare att hitta andra frukostalternativ; sök gärna på ”frukost” här på bloggen så får du upp några förslag.

   / Åsa

 10. Hej och tack för tipsen.
  Försöker utesluta mjölk och även grädde men undrar hur jag ska tillgodose mig de dagliga 800 mg kalcium som SLV förespråkar? Äter LCHF och konsumerar därför inga sädesslag eller gryn och har en känslig mage som revolterar vid t.ex. grönkål, soya eller bönor.

  1. Hej Anatol!
   På den här sidan finns en lista med kalciumrik mat:

   Viktigt, som Peter skriver, är att du äter tillräckligt med D-vitamin. Annars funkar inte Ca-upptaget som det ska.

   När det gäller det rekommenderade dagsintaget av Ca så kan man ju fråga sig varifrån siffrorna kommer.
   I länder med stark mejerilobby, hög mejerikonsumtion (och hög benskörhet…) är det rekommenderade dagsintaget högre än i länder där man får sitt kalcium från växter och fisk/skaldjur…
   Här är en lång men läs- och tänkvärd artikel av Eric Edmeades, en man jag har stort förtroende för.
   https://thehumandiet.wordpress.com

   / Åsa

 11. Jag har ätit acnedieten i nu 8 veckor. Jag har varit fri från finnar i 2 veckor nu så jag vet att detta fungerar och det snabbt! Jag fick alltid bölder på hakan tidigare och redan efter ca 2-3 veckor in i kosten så slutade de att komma. Det kom bara småfinnar som även de har slutat att komma! Detta är ingen diet längre för mig utan det kommer bli en livsstil! Jag saknar inget av det jag utesluter!

  1. Hej Kristina,
   det är ju helt fantastiskt! Tack snälla för att du delar!

   / Åsa

 12. Hej!
  Jag vill jättegärna testa detta då jag har haft problem med acne sedan länge. Funderar dock på om havregryn i t.ex. havregrynsgröt går att äta? Det innehåller väl inte gluten. Men är det snabba eller långsamma kolhydrater?
  Tack för svar!

  1. Havre är egentligen ett glutenfritt sädesslag, men kan bli kontaminerat under skörd/tillverkning/packning.
   Har man celiaki ska man därför hålla sig till ”ren havre”.
   Har man inte celiaki går det utmärkt att äta vanliga havregryn.

   Havregryn är snabba kolhydrater. För att göra gröten långsammare kan du tex blanda i havrekross, bovete, quinoa, chiafrö, krossat linfrö osv.
   Fett och protein gör gröten långsammare + ökar mättnaden, så blanda gärna också lite nötter/fröer efter smak, samt kokosfett (helst kallpressat).
   Servera gröten med kanel (ökar insulinkänsligheten = bra).

   Lycka till!
   / Åsa

 13. Hejsan! Jag har problem med mycke pormaskar o även lite finnar och undrar om du tror att dena diet kommer hjälpa mot de? Behöver verkligen hjäääälp! Vad tycker du om att vara vegan? skulle de kuna hjälpa mig?
  Är så tacksam för svar!

  Mvh Madeleine

  1. Hej Madeleine!
   Ja, jag tror verkligen att denna typ av kost skulle hjälpa dig. Prova under två månader och se vad som händer.

   Jag är inte vegan själv eftersom jag tror att människokroppen mår bra av lite fisk och ägg någon gång ibland (dock inget dagligt behov).
   Däremot är jag *oerhört* noga med att de djur jag äter har fått välja sin egen mat och är miljömärkta.
   / Åsa

 14. Hej! Jag har nyligen uteslutit laktos och även börjat fundera på lchf pga problemmage. Att jag samtidigt som jag hjälper magen skulle reducera finnarna låter ju underbart! Jag undrar dock hur det fungerar med laktosfria mejeriprodukter, är de dåliga för hyn med?

  1. Hej Izzie!
   Även om laktosen påverkar litegrann så är det framför allt mjölkproteinet som ställer till det, både för huden och resten av kroppen.
   Här hittar du mina tankar om LCHF – som kan vara jättebra om man bara gör det på rätt sätt.

   Lycka till, och hör gärna av dig igen och berätta hur det går!
   / Åsa

 15. Hej, jag tänkte prova på denna diet och undrar hur det är med potatis. Är det snabba eller långsamma kolhydrater?

  1. Hej Vendela,
   det beror på hur man tillagar potatisen.
   Ekologisk potatis, kokt med skal, avsvalnad och därefter äten med skal ger relativt liten effekt på blodsockret – förutsatt att man äter den som tillbehör, inte som huvudrätt.
   Mängden har stor betydelse!
   Anledningen till att kokt, avsvalnad potatis ger långsammare kolhydrater är att en del av stärkelsen omvandlas till resistent stärkelse under avsvalningen.
   Och anledningen till att du ska köpa eko är att näringen sitter i skalet, så detta är det nyttigaste på potatisen 😉
   Potatismos, friterad potatis osv ger snabba kolhydrater och är dessutom väldigt lätt att äta ”för mycket” av vilket påverkar blodsockret negativt.
   / Åsa

 16. Hej! Jag googlade lite och hittade detta, jag kör något liknande för mina besvär och undrar hur du ser på att ta en skvätt ohomogeniserad mjölk till kaffet? Det känns inte som att det borde vara några problem men skulle vara kul o höra din åsikt. Sedan då tränar mycket brukat jag inta 30g proteinpulver direkt efter träning. Undrar om det kan vara dumt, måste ju vara bättre än tex whey 80
  Framtaget med ett ekologiskt tänk, innehåller upp till 80% isolerat vassle som ger produkten ett högt biologiskt värde, låg laktos och en snabb absorption i muskelvävnaden direkt.

  Innehåll/servering, 30g (1 skopa)
  Kcal:…………………..111kcal
  Kolhydrater: ………..1,5g
  Protein: ………………24,9g
  Fett: …………………..1g

  1. Hej Joel!
   All mjölk retar immunförsvaret, och jag skulle rekommendera kanel i kaffet istället. Det rundar av smaken och är dessutom positivt för blodsockret:
   https://smartamaten.se/2012/09/fikateknik-4-fler-hemliga-trick/
   Det enda proteinpulver jag själv kan tänka mig att äta är hampaprotein.
   Jag köper mitt på Pierias livs i Hötorgshallen, ca 50% protein innehåller den. Bor man inte i närheten av Stockholm får man leta på nätet istället.
   / Åsa

 17. Hej Åsa!
  Jag har börjat att utesluta laktos, gluten och snabba kolhydrater/socker för att få ordning på huden.
  Som jag förstår det är det mjölkproteinet som man ska undvika när det gäller mejerier, som kommer från komjölken?
  Är det då ok att äta tex ost gjord på get och får?
  Jag undrar också om du har några bra tips på vad man kan ha på gluten fritt bröd (som fröknäcke) istället för bregott el liknande? Jag älskar avokado men det blir lite dyrt i längden.. Finns det något liknande bregott som man kan använda?

  1. Hej Linnéa!
   Får- och getmjölk innehåller andra sorters proteiner än komjölk och ställer inte till det lika mycket i våra kroppar.
   Dock rekommenderar jag *verkligen* att du håller ned mängden på dessa, och att du utesluter dem under de inledande veckorna. Sedan kan du lägga till (enligt 80/20-principen, dvs som ett tillbehör) och se om/hur du reagerar.
   Smör (ekologiskt, för kossornas skull) innehåller mycket lite protein och är den enda mejeriprodukt jag själv har hemma. Det är bättre än Bregott, som ju innehåller raffinerad olja.
   Ännu bättre är tex min supergoda böndipp, som – förutom att den är billig – dessutom ger protein, långsamma kolhydrater och mättnad 🙂
   https://smartamaten.se/2012/10/supergod-bondipp/

   / Åsa

   1. Tack för tipsen Åsa!
    Då undviker jag det helt nu och ser sedan om jag vill testa och se hur jag reagerar.
    Ska testa böndippen, den låter urgod! 🙂

 18. Hej Åsa!
  Jag har läst om att nötter kan vara bra för huden, vad tror du om det? Vilka sorters nötter är det man ska hålla sig till då och funkar det att äta t.ex cashewnötter eller är det naturgodisets nötter som gäller?

  1. Hej Daniel!
   Nötter och frön innehåller bland annat fett och antioxidanterna, vilket hjälper huden att komma i balans. Jag skulle säga att kokosfett och hampafrön är de viktigaste. Oliver och avokado spelar i samma liga.
   Jag föredrar sötmandel och valnötter före cashew – de ha en helt annan fett- och vitaminprofil och är mycket nyttigare (och bättre för huden).
   / Åsa

 19. Hej Åsa
  Har lite besvär med Rosacea men håller det lugnt med bra mat. Nu har en bekant fått stora besvär med detsamma. Denna tråd handlar bara om acne men hur är det med Rosacea? Är det mjölkproteinet i första hand man ska undvika? Gluten? Ska försöka övertyga honom om att prova kostomläggning och behöver bra argument ????

 20. Hej Monica!
  Det där med att försöka övertyga någon annan att ändra sin kost… Det spelar ingen roll vilka argument du hittar. Om din bekant inte är intresserad av en förändring så kommer det inte bli någon förändring.

  Rosacea är ett inflammatoriskt tillstånd, vilket innebär att immunförsvaret är (över)aktiverat.
  Om man äter en kost som retar immunförsvaret ytterligare (tex gluten och mejeriprodukter) så ger man sig inte direkt några lysande förutsättningar att bli bättre.

  Så. Om din bekant vill råda bot på symptomen, med mer eller mindre kostsamma och starka läkemedel, så låt honom. Samma om han föredrar att ha kvar problemen framför att göra en förändring.

  Om han däremot är intresserad av att hitta orsaken så bör han under minst 4 veckor utesluta både gluten och mejeriprodukter, samt äta allmänt inflammationsdämpande (mycket grönsaker, extra gurkmeja, omega 3 osv).
  Om kostomläggnings får effekt så är väl suget att återintroducera mejeri och/eller gluten kanske inte så stort. Men om han vill göra det så är det en i taget som gäller, så att han kan utvärdera effekten.
  / Åsa

 21. Hej!

  Jag försöker äta mestadels laktosfritt (och glutenfritt, lite socker, bra kolhydrater samt mycket frukt och grönt) och trots det har jag fortfarande problem… Visst det har blivit lite bättre men inte så att jag skulle kunna säga att det verkligen är är pga kosten. Den enda mejeriprodukten jag äter är laktosfri grekisk yoghurt – hur ”skadligt” är det? Påverkar det fortfarande huden negativt och varför i så fall? äter det kanske någon gång i veckan…

  Tack!

  1. Hej Denise.
   Det är inte laktosen som är den stora boven utan själva mejeriproteinet. Som finns även i laktosfri yoghurt.
   Om jag vore du skulle jag testa utan yoghurten ett par veckor (med tanke på hur sällan du äter borde det inte vara alltför jobbigt) och se om du får någon skillnad. För vissa är små mängder OK medan andra reagerar på minsta lilla.
   Passa också på att få sol på huden – bra både för D-vitaminproduktionen och för att läka ut acne.
   Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!
   / Åsa

 22. He! Försöker följa dina tips om vad man ska undvika eftersom jag har mkt pormaskar, kan jag använda smör som baksmör?
  Jag menar om man kan använda bakmargarin?

  1. Hej,
   margarin är inte människomat.
   Det är en produkt som man hittat på för att kunna sälja extremt hållbart fett extremt billigt. Dess enda syfte är att generera pengar till tillverkarna.

   Personligen undviker jag även vanligt smör i bakning. Jag tycker att kokosfett (helst oraffinerat) och nötter/frön är bättre fettkällor – särskilt om man har problem med huden.
   / Åsa

 23. Hej! Har haft problem med acne sen jag var runt 14, är 26 år nu och har fortfarande stora problem! Funkar inte med antibiotika eller roacutan, tror kosten spelar stor roll för min del så ska verkligen lägga om kosten helt nu och se om det blir bättre! Har en fråga, är det ok att äta svart och rött ris, hirs och quinoa som kolhydratkällor?

  1. Hej Johanna,
   jag skulle undvika hirs, i alla fall till en början. Hirs ger förhållandevis snabba kolhydrater.
   Rött och svart ris samt quinoa är bättre alternativ (liksom baljväxter, bovete och ”vanligt” råris, dvs inte snabbråris).

   En viktig detalj är *mängden*.
   Fyller man tallriken med ovanstående så blir det för mycket, oavsett hur bra råvaran är. Låt dem ta upp max 25% av tallriken, och fyll resten med grönsaker.
   Och sedan behöver man inte ha säd/gräs/baljväxter till varje måltid.
   Grönsaker med fisk (eller kyckling om man äter det) är också smart 🙂

   Lycka till, och hör gärna av dig igen om några månader och berätta hur det gått!
   / Åsa

 24. Hej
  Mår inte bra i min kropp av varken gluten eller mjölkprodukter . Blir en obalans samt väldigt dålig hy i form av stora ömmande röda blemmor .
  Nu har jag kommit till då jag inte vet vad jag ska äta till frukost längre. Tycker detta är väldigt svårt. På jobbet bjuda det alltid på knäckebröd, riskakor med smör och pålägg samt kaffe. Något annat jag kn äta då istället ?

  1. Hej Sofie,
   antingen kan du söka på frukost här på min blogg: https://smartamaten.se/tag/frukost/

   Eller så kan du bli hel- eller halvårsmedlem och få bonusen SmartaFrukostar på köpet.

   / Åsa

   1. Stort tack !!!

 25. Hej! Jag har haft problem med finnar i över 1 år. Är 17 år. Jag har läst det ovan, gäller det samma för kvarg och fil också? Eller går det bra? Hur är det med grahamsgryn? Tänkte om du har någon erfarenhet av leverpastej och jordnötter? Eller påverkar det inte huden till något sämre?

  1. Hej Klara,
   japp, när det gäller akne bör man även undvika kvarg och fil. När du fått ordning på finnarna kan du introducera fil/kvarg igen och se om det gör skillnad.
   Grahamsgryn består av vete, vilket innebär gluten, vilket innebär risk för inflammatoriska processer, vilket kan ge finnar. Då är det bättre att satsa på havregryn.
   Jag har nog aldrig sett en leverpastej som inte innehåller socker, och socker är en snabb kolhydrat så leverpastej är alltså inte speciellt bra för huden.
   Jordnötter är ingen fara, men allt är förstås en fråga om mängd. Vill du äta mycket så är det smart att byta en del av jordnötterna mot tex rostade sötmandlar. De innehåller mer näring (dvs vitaminer, mineraler, antioxidanter), bättre fett och är mer lättsmälta.

   Jag blir jätteglad om du hör av dig igen och berättar hur det går 🙂
   Lycka till!
   / Åsa

 26. Hej Åsa!
  Jag har atopiskt eksem sen sedan jag var liten och har även kontakteksem. Jag är allergisk mot många födoämnen som alla slags nötter, ärtor och baljväxter,stenfrukter, soja, morötter, jordgubbar etc. Det är lättare att säga vad jag tål när någon frågar. Vid 20 års åldern fick jag laktosintolerans. Har även pollen och nickelallergi.
  Mina eksem har jag i åratal behandlat med stark kortison samt ljusbehandling men lindras bara tillfälligt. Vad är dina råd till mig för att det ska bli bra? Är det att skippa både mjölk och gluten? Något annat? Är tacksam för alla tips jag kan få☺

  1. Hej Linda,
   jag skulle absolut testa att skippa mjölk och gluten under ett par månader för att se om det blir skillnad – vilket jag är övertygad om att det blir.
   Att dessutom hoppa över snabba kolhydrater och följa övriga råd ovan är en bra idé.

   Just när det gäller atopiskt eksem vill jag verkligen rekommendera att du läser det här inlägget – det är ett mail från en av SmartaMatens medlemmar som haft atopiskt eksem sedan barnsben men lyckats ”äta bort” det :-):
   https://smartamaten.se/2013/06/eksem-och-smartamaten/

   Hör gärna av dig och berätta hur det går!
   / Åsa

 27. Hej, tack för alla värdefulla tips! Jag har hela ryggen full med acne och har haft sedan tonåren (är 40år). Jag har även i ansiktet och på bröstet men värst är ryggen. Jag har sedan 3 v lagt om kosten och fick snabbt resultat men nu börjat acnen på ryggen blomma upp igen. Funderat på det du skriver om att äta mycket, har nämligen ätit mig lite övermätt sista veckan även om maten varit bra. Kan det påverka?

  Sedan undrar jag över olika mjölsorter. Kan du ge råd om vilka jag ska undvika av kikärtsmjöl, majsmjöl, rismjöl, durra mjöl. Eller är alla ok?

  Hur är det med durra korn?

  Frön: solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön.

  Tycker det är svårt att förstå/veta när något är inflammatoriskt eller inte. Något tips på någon sida där man kan mata in livsmedlet och få ut svaret? Tack på förhand!

  1. Hej Anna!
   Det är svårt att avgöra vad som påverkat – även yttre faktorer som tex stress kan ställa till det för oss.
   Dock är det självklart bättre att äta sig lagom mätt än övermätt 🙂

   Alla mjöl du nämner är OK, utom majsmjöl som jag tycker ger lite för snabba kolhydrater för att vara riktigt bra.

   Durrakorn ska ha ungefär samma näringsmässiga egenskaper som quinoa, då de är helt OK.
   Var köper du dem? Jag har letat men inte hittat.

   Fröerna är ungefär likvärdiga, bäst är att variera så att du får bredd på näringsinnehållet.

   Jag har ingen specifik sida att rekommendera, så lägg gärna upp en länk här om du hittar!

   Lycka till,
   Åsa

   1. Tusen tack för svaret. Minns faktiskt inte var jag köpte durra kornen men kanske var det på Kajsa Varg. Kan också varit på ICA maxi.

    Hälsar Anna

   2. Hej

    Durrakorn finns på bodystore.com

 28. Hej👋🏻 jag har inte riktigt hunnit börja med den här kosten än, men jag har en fråga: Jag dricker mjölk (från ko) dagligen, morgon som lunch som kvällsmat och jag undrar vad man kan dricka istället, om man inte vill ha mandelmjölk osv som alternativ. Ska man dricka vatten eller går juice bra?

  Jättetacksam för svar!

  1. Hej,
   vatten är det enda alternativ jag rekommenderar. Pressa gärna i lite citron eller lime, eller lägg i en gurkskiva om du vill ha smak.

   Juice på *grönsaker* är OK, men jag antar att du menar fruktjuice.
   Fruktjuice är INTE OK, eftersom den ger socker utan fibrer, dvs snabba kolhydrater.

   Lycka till, och berätta gärna hur det går när du kört enligt ovanstående fyra råd i två månader!
   / Åsa

 29. Hejsan!
  Jag har haft problem med finnar till och från i perioder under 10 år, är idag 23 år.
  Efter att jag läst ditt inlägg och så positiv respons på dina fyra råd så är jag sugen på att lägga om min diet på riktigt.
  Jag har tidigare försökt ha koll på att inte få i mig allt för mycket gluten, men komjölk har varit alldeles för svårt.

  Jag vill ofta ha en sås till maten och ”gojsa” till det, men har svårt för att hitta ett sätt att göra detta på utan att använda komjölk (grädde osv). Har du tips på det?

  Jag undrar också om avokado och olivolja skulle vara okej till frukost? Och vad kan man ha som komplement till detta?

  Jag uteslöt gluten ur min kost i en lång period och fick bra resultat, men fick sedan ett enormt bakslag i förrgår efter att ha ätit mackor till frukost tre dagar! Tror detta kan vara något för mig! 🙂

  1. Hej,
   avokado och (kallpressad) olivolja är OK, oavsett om du äter till frukost, lunch, middag eller mellis. Sök på frukost här på bloggen så får du upp förslag att komplettera med.
   Avokado är dessutom trevlig att ”gojsa” till med. Vi brukar göra såser på kokosmjölk istället.

   Intressant (men inte förvånande) att du fick bakslag efter tre dagar med mackor.
   Hoppas att du får ordning på huden nu!
   / Åsa

 30. Hej, jag har haft stora problem med acne i många år. Har försökt det mesta i receptfri väg och även ätit antibiotika. Antibiotikan hjälpte med problemen kom tillbaks direkt när kuren var slut. För ca 3 veckor sen så la jag om min kost. Jag har helt skippat gluten, snabba kolhydrater, käkat mycket grönsaker osv.. Det har funkat kanon! min hy är mycket bättre och finnarna har nästan helt försvunnit.

  Det jag verkligen saknar är dock yoghurten… funkar det med havreyoghurt? har hört att den innehåller mycket vitamin b12 som påstås kunna påverka huden och ge en mer akne.
  Tacksam för svar 🙂

  Mvh victor

  1. Hej Viktor,
   vad underbart att kosten fungerar! Visst är det magiskt – och märkligt – att det vi äter har en så direkt effekt..?
   När det gäller havreyoghurt tillsätter tex Oatly B12, troligen för att hjälpa veganer att få i sig tillräckligt. Jag vet inte vilka mängder det rör sig om.
   Det bästa är om du helt enkelt provar, och ser vad som händer. Om du inte tål den så är det ju bara att sluta.
   Lycka till!
   / Åsa

 31. Hej!
  Har uteslutit alla kolhydrater, mjölkprodukter och socker(frukt också). Äter i princip bara grönsaker, nötter, kött och ägg. Har märkt att min hy ser bättre ut redan efter ett par veckor. Problemet är dock att jag går ner mycket i vikt och snabbt! Vill behålla min vikt och kanske till och med öka i vikt. Hur ska jag göra detta på denna kosten? Styrketränar lite då och då, men vill gärna öka styrketräningen, men vågar inte med risk att gå ner ännu mer i vikt. Känner också att jag inte har tillräckligt med energi på denna dieten heller, känner mig yr/får hjärtklappning varje morgon när jag stiger upp och konstant illamående och huvudvärk på grund av allt fett(?).

  Mvh,
  Isabella

  1. Hej Isabella,
   den typen av omfattande kostråd du är ute efter har jag ingen möjlighet att ge här.
   Det jag i första hand rekommenderar är att du hakar på SmartaUtmaningen.
   Vi kör igång den 20/5.
   Om du vill ha individuella kostråd kan du läsa mer här.
   / Åsa

 32. Hej! Finns det något naturgodiset man kan äta?

  1. Naturella eller lättrostade nötter är helt OK. I övrigt är det ”läs innehållsförteckningen” som gäller. Många naturgodis innehåller socker, mjölkprotein, och diverse andra tillsatser.
   Om du hittar något rent och gott så tipsa gärna här!
   / Åsa

 33. Hejsan!
  Jag har haft acne och jag har kämpat med det i 4-5 år nu, då jag har testat allt! Allt från Apoteket till receptbelagta mediciner som antibiotika i både kräm och tablett form. Jag har även använd bra oljor för huden som Jojoba och Tea tree oil som sägs vara bra för huden då den lugnar, återfuktar och förebygger acne och acne ärr. Jag brukar även ånga ansiktet med vatten honung o citron för att öppna porerna osv. ( tycker du att ånga är en bra behandling då man har acne? ) jag tvättar min egen handduk, örngott och sminkborstar varje vecka. Jag använder mild tvål varje dag&ikväll den heter cetaphil! Jag har gjort det mesta men inget har hjälpt mig full ut. Jag lider forfarande me problemet och jag är en väldigt känslig person och självförtroendet är direkt inte heller på topp. Jag tror det mesta av mitt problemhy har mycket me stress att göra då jag tänkte köpa stress tabletter från en kosttillskott butik tycker du att det är en bra idé? Men det är nu jag har förstått att kosten har också en väldigt viktigt betydelse. Kan du hjälpa mig vidare me det? Vi äter inte postats elr pasta hemma men det är mycket ris. Jag tänkte minska på riset o öka på proteinet, är det bra? Sen dricka mer vatten, ta bort läsk och godis/snacks och hålla mig helt borta från mjölk och ost/smör!
  Äta mer frukt o bör o sallad till varje måltid! Tycker du att det är en bra början?
  En viktig fråga kan jag äta yoghurt naturell?

  1. Hej!
   Jag förstår att det känns jobbigt och jag känner med dig. En bra början är att följa råden här ovanför till punkt och pricka, och att läsa kommentarerna och svaren. (undvik mao yoghurt)
   Att hantera stress och sömn är också jätteviktigt vid alla obalanser, och min röst går snarare till meditation/mindfullness än stresstabletter.
   Du behöver ju göra något åt orsaken till stressen. Inte dölja den.

   Tyvärr har jag inga inga möjligheter att ge individuell rådgivning via blogg/mail. Däremot tar jag emot ett fåtal kostrådgivningsklienter varje år, och om du vill anlita mig är du välkommen.
   Lycka till!
   / Åsa

 34. Hej äter denna dieat men går ghee smör bra ? Mvh Ida

  1. I ghee har man tagit bort mjölkproteinet, så det går bra.
   / Åsa

 35. Hej Åsa!
  Jag är 34 och har haft acne sedan tonåren. Använt krämen basiron som hjälpt. När jag slutade med den nyligen började jag märka att mina finnar verkade vara kopplade till mjölk. Jag googlade och hittade din sida. Efter att ha följt din dina tips ovan såg jag resultat inom någon vecka. Jag får finnar mycket mer sällan nu. Känns så mycket bättre att inte störa kroppen med fel kost än att äta fel och sen täcka över symptomen med en kräm! För mig tror jag verkligen mjölkproteinet är en stor bov, kanske även sockret. Jag noterar att jag lätt får akne i samband med min pms.

  Jag har även märkt att min pms förmildrats av denna kost. Vissa fysiska symptom är numera helt frånvarande. Och de psykiska, väldigt viktiga symptomen, har också lättats lite.

  Från meditation har jag observerat att jobbiga tankar hänger mycket ihop med ngt fysiskt: hur förankrad jag känner mig i min kropp. Om jag känner mig disconnectad och har ytlig andning så har jag ofta negativa tankar men om jag är i kroppen och djupandas så mår jag bättre psykiskt. Hur som helst, jag funderar på att fördjupa mig i dina kostråd för att se om min mentala hälsa kan förbättras. Jag kunde ju tydligt se att denna diet till exempel lindrat mina psykologiska pms symptom.

  Vill tacka dig för dina råd!

  1. Du anar inte hur glad dina ord gör mig! Tack!
   Att våga se, och därifrån försöka förstå, hur kroppen och sinnet reagerar är (enligt mig) den enda hållbara vägen mot förändring.
   Vilket är precis det du gör.
   Sedan kan vägen framåt vara lite krokig, men så länge man har *förstått* vad som påverkar positivt respektive negativt så behöver man inte ”motivation” för att komma tillbaka på banan. Det räcker att grunda sig och lyssna inåt för att veta vilken väg som är rätt.
   Och det är mycket roligare att öva på att grunda sig och lyssna inåt, än att vara i ständig reaktion för att kroppen/sinnet protesterar mot den behandling de får 🙂
   Kram / Åsa

 36. Hej! Älskar dina tips och har nu följt som en vecka. Haft acne snart i 7 år och ska ge detta ett seriöst försök nu för att se om det hjälper. Men har lite frågor kring snabba och långsamma kolhydrater, räknas frukt som snabba kolhydrater och hur är det med majs och potatis?

  1. Hej, vad glad jag blir att du vill ge detta ett seriöst försök! Det går att få ordning på väldigt många obalanser genom att balansera kosten 🙂
   Frukt är generellt inte snabba kolhydrater, eftersom de levereras tillsammans med fibrer. Vindruvor och banan är exempel på undantag – de kräver i princip inget tuggande så fibrerna är så att säga inte så krävande. Att däremot ha lite banan som sötning i en smoothie packad med tex spenat och grönkål funkar, eftersom fibrerna från dessa bromsar kolhydraterna.
   Majs skulle jag undvika, i alla fall de närmaste veckorna. Vill du äta färska majskolvar i augusti så gör det, men skippa majskorn på burk just nu.
   Potatis är lite speciellt.
   1) du ska alltid äta skalet, eftersom det är där näringen sitter
   2) nykokt/nytillagad potatis = snabba kolhydrater. ordentligt avsvalnad potatis => en del av de snabba kolhydraterna omvandlas till resistent stärkelse
   3) allt är en mängdfråga
   Slutsats: kall kokt ekologisk potatis med skal kan du absolut äta några stycken av – tänk volym motsvarande din egen knutna näve.

   Stort lycka till, och jag blir jätteglad om du hör av dig här och berättar hur det går!
   Varma hälsningar Åsa

 37. Rekommenderas UHT mjölk??
  Mjölken med ”Lång Hållbarhet”
  Sägs att mjölkprotein allergiker kan dricka det?
  Kondenserad mjölk och vispgrädde är inget att äta heller?

  LCHF äter ju mycket vispgrädde, och dom utesluter mjölken. Men vispgrädde är ju samma skit ?

  Vad säger du om det??

  1. Hej,
   min personliga åsikt om UHT-mjölk är att det är 1) mejeri och 2) extra processat jämfört med vanlig komjölk som ju ”bara” är pastöriserad.
   Jag förstår inte varför man skulle vilja dricka den, oavsett om man är allergisk mot mjölkprotein eller inte.
   Kondenserad mjölk är ännu värre eftersom den dessutom är 3) sötad.

   Vispgrädde – obehandlad, helst ekologisk – är bättre än tex vaniljglass till en dessert. Inget jag rekommenderar att man äter varje vecka, men någon gång ibland är ingen fara för den som inte reagerar.
   / Åsa

 38. Hej.

  Jag undrar om pumpakärnor inte farligt för finnar?
  Äter Rå lax köper från fiskbutiken riskera finnar?

  Vilken märken lägsta fetthalt hårdost och färre finnar?

  1. Varken pumpakärnor eller rå lax ökar risken för finnar.
   Det går däremot all hårdost, oavsett fetthalt.
   / Åsa

 39. Hej igen jag köper Garant laktosfri grädde 40% utan Karragenan den bästa grädde jag prova. Inget utslag i ansiktet av finnar inget bubblande i magen eller gaser. Men så fort jag får i mig karragenan i någon annan laktosfri produkt ja då är det godnattt med tarmen då börjar man må illa kräks till magen är tom. Efter det kan man äta normalt igen.

  Och så köpte jag Garants kokosgrädde den lila förpackningen den är så otroligt god och blir jättetjock när man vispar den finns på Willys. Brukar köpa 2 plattor när jag gör glass el smoothies.

  Rekommenderas Garant kokosgrädde och kokosmjölk.
  Garants laktosfria grädde 40% utan Karragenan

  1. Hej,
   Garants ekologiska laktosfria grädde har följande ingredienser:
   Ingredienser: Pastöriserad GRÄDDE*, laktas. *KRAV-ekologisk ingrediens.
   Inga som helst konstigheter, laktas är ju det enzym kroppen själv använder för att bryta ned laktos.
   Klart godkänd! 🙂

   Ingredienser, Garant Kokosgrädde: Kokosextrakt 80%, vatten.
   Ingredienser, Garant Kokosmjölk: Kokosextrakt 75%, vatten.
   Båda dessa är också klart godkända (och väldigt goda).
   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *