En fredagsgod ”ost” gjord på cashewnötter!

På bilden okryddad – lägg till vitlök, örter, chili eller vad du gillar bäst!

Fredag igen, och idag vill jag dela med mig av en väldigt trevlig och god… hmm, cashew-ost?

Jag är inte mycket för att kalla saker för något de inte är, men näringsjästen ger den här röran en övertygande ostsmak, och ”cashew-ost” är lättare att säga än ”ostsmakande röra på cashewnötter” så den här gången får det passera 😉

Inte basisk, men hälsosmart

Cashewnötter innehåller ett gäng B-vitaminer, betakaroten och E-vitamin, rejält med både kalium och magnesium, och dessutom kalcium, järn, selen och zink. Ett problem med cashewnötter är att de lätt angrips av mögel – smaka alltså av nötterna noggrant, och reklamera om du får dåliga!

Allergivänlig

Botaniskt sett är cashewnöten inte en nöt utan ett frö, och många som är allergiska mot nötter klarar därför av cashew utan problem. Men även cashewnötter kan ge allergi, så var lite vaksam om du är känslig. Äter du basiskt så brukar dock immunförsvaret vara väl inställt och inte reagera i onödan – vilket ju är det som händer vid en allergisk reaktion.

Istället för mejeriprodukter

För den som vill undvika mejeriprodukter är cashewnöten otroligt praktisk, eftersom den går att använda som ersättning för både grädde, färskost och mjölk. Den har en mild smak som inte stör, och ger en härlig krämighet när man mixar den.

Blötläggning?

Man behöver inte blötlägga cashewnötter, men om man gör det så blir den krämigare och lättare att mixa. Man kommer långt på torra nötter om man nu inte råkar ha tillräcklig framförhållning – mixa lite längre och tillsätt en aning mer vatten så blir resultatet *nästan* likvärdigt.

Några ord om näringsjäst

För mig är näringsjäst en ganska ny bekantskap. Det är en inaktiv jäst som inte triggar candida- eller jästinfektioner. Den innehåller rejält med B-vitamin, bland annat B12 som vegetarianer lätt får brist på. Och – viktigt i sammanhanget – den ger ostsmak!

iHerb.com – da place to shop!

Näringsjäst köper man i hälsokostaffär eller på nätet. Jag köpte min näringsjäst från iHerb.com. De har grymt bra priser, och ett oerhört smart sätt att marknadsföra sig: Ange min kod, GGR831, när du handlar så får du $10 i rabatt på ditt första köp om du handlar för mer än $40 (under $40 => $5 i rabatt).

Sedan får du en egen kod som du kan ge ut till släkt och vänner, så att de får rabatt. Smart och trevligt!

Håll din order under ca 320 SEK (ca $50 i dagens dollarkurs) exkl frakt så är risken minimal att du åker på tull och moms. Om du dessutom håller ordern under ca 1,8 kg (4 lbs) så blir frakten löjligt billig (just nu $4, ca 25 SEK) trots att det skickas från USA.

Snabbaste uträkningen av dollars till SEK gör Google: bara skriv in (ex) ”40 USD in SEK” så får du svaret. Så nice!

Och nu: cashew-osten!

Inspirationen till detta recept har jag fått av fantastiska Kris Carr, men jag har förenklat lite. Osten är mild i ”original”, men går att krydda precis hur som helst. Testa den gärna på mina smarta, glutenfria frökex!

Ingredienser

2,5 dl cashewnötter
6 msk vatten
3 tsk pressad citron
3 tsk näringsjäst
0,5 tsk Trocomare

Valfri kryddning, tex 1 st vitlöksklyfta+finhackad persilja, finhackade soltorkade tomater, finhackade oliver…

Gör så här

 1. Kör cashewnötterna till ett fint mjölk i en blender/mixer.
 2. Häll över i en mixer (eller bara en skål) och blanda med övriga ingredienser.
 3. Smaka av, kanske vill du har mer ostsmak, eller mer syrlighet?
 4. Rör ned kryddor efter smak.

Ha en underbar helg, och dela gärna med dig av din favoritkryddning här nedanför!

/ Åsa

6 kommentarer

 1. Hej!

  Tänkte prova att köpa … Men det finns ju massa att välja på, vilken köpte du ?

  Trevlig helg !

  1. Hej Lina!
   Ja, iHerb har verkligen massor att välja på – av *allt*!
   Jag köpte 2 paket ”Frontier Natural Products, Powdered Nutritional Yeast, 16 oz (453 g)(FRO-02388)”, så passade jag på att köpa chiafrön också:
   ”Frontier Natural Products, Whole Chia Seed, 16 oz (453 g)(FRO-00121)”

   Då klarade jag både dollar- och viktgränsen med bravur 😉
   Trevlig helg på dig också!
   / Åsa

  1. Hej Olga!
   Detta hittade jag på Wikipedia:
   ”Cyanocobalamin usually does not occur in living organisms, but animals can convert commercially produced cyanocobalamin into active (cofactor) forms of the vitamin, such as methylcobalamin.[1] The amount of cyanide liberated in this process is so small that its toxicity is negligible.”
   http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanocobalamin

   Alltså: ja, när vi människor (som är djur) bryter ned cyanocobalamin bildas mycket, mycket små mängder cyanid. Så små att giftverkan är försumbar, trots att cyanid är ett starkt gift.
   För den delen bildar vi många andra giftiga ämnen också när vi bryter ned saker vi ätit eller druckit.

   Sedan tycker jag att det är viktigt att man inte äter näringsjäst som enda B12-källa. Den B12 jag säljer innehåller den aktiva formen metylkobalamin, vilket är en form vi kan ta upp direkt.
   https://smartamaten.se/butik/index.php?id_product=16&controller=product&id_lang=7

   / Åsa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *