Förra veckan skrev jag om vikten att prioritera när vi känner oss stressade. Det gäller alla områden i livet – jobb, barn, kärlek, släkt och vänner, hus och hem osv.
Idag tänkte jag fokusera på hur vi kan hitta tiden att laga och äta bra mat även när vi har mycket att göra.
Tips nr 2: Spara tid genom att investera tid
Att handla, laga mat, ta beslut osv tar tid och energi. Varje gång du byter syssla behöver du så kallad ställtid, dvs den tid det tar att ställa om från en sak till en annan.
Genom att sluta ”smådutta” och istället göra mer på en gång minskar ställtiden – och då får vi tid över till annat. Plus att det är jätteskönt att få fokusera på en sak i taget!
Planera för en hel vecka
Att ta beslut är mycket mer krävande för våra hjärnor än vi tror. Fundera bara på hur det känns att stå i affären och försöka komma på en vettig middag…
Sätt dig därför ned en gång i veckan – vilken dag som passar dig vet du bäst själv – och gör en matsedel.
Om du lever tillsammans med någon: se till att resten av familjen deltar i planeringen!
”Den som inte röstar får inte klaga” och ”Närvaro är makt” är fina ledord!
Utöver själva maträtterna: vilken dag/kväll är bäst för förberedelser?
Är någon dag/kväll übertjorvig? Vad behöver i så fall vara klart innan?
För min och Mickes del är inte bara matsedlarna utan även inköpslistorna redan klara – för varenda måndag-torsdag hela året. Snacka om att spara tid som vi kan lägga på roligare saker! 😊
Involvera barnen i både val av mat och matlagning
Sedan våra barn var 8 år har de fått vara med och bestämma vad de ska äta till middag.
När de gjort sina val ”smartar vi till dem” – byter gluten och komjölksprodukter mot smarta alternativ, smyger ned rotfrukter och andra tillagade grönsaker.
Färska grönsaker har aldrig varit något problem; de tar av det som finns hemma och njuter av både smak och färg.
Barnen har inte bara fått bestämma, de har också fått vara med och laga maten.
Övning ger färdighet.
Tuva och Vilma (numera 15 och 13) lagar utan problem linsgrytor, lax-å-potatis, sej-å-potatis, sallader med råris/havre, bönor och kanske fetaost osv, falafel med tomatsås, smart ugnspannkaka osv.
Mer om hur man hinner äta smart när man har barn hittar du här.
Komplettera med ångkokta grönsaker
Lagar din partner mat, men anser att 10 körsbärstomater är lagom mycket grönsaker för 4 personer? Det är OK!
Skaffa en ångkokningsinsats och köp hem massor av frusna grönsaker (broccoli, blomkål, gröna bönor, ärter, morötter, olika grönsaksmixer osv).
När det börjar närma sig matdags lägger du dina frusna grönsaker i ångkokningsinsatsen och – voilà – på mindre än 10 min har du en oändligt mycket bättre måltid.
Ringla över kallpressad oliv- eller rapsolja och pudra över örtsalt så är det klart.
Storhandla en gång i veckan
När du har matsedeln är det enkelt att storhandla.
Fyll frysen med grönsaker, kylen med rotfrukter och skafferiet med basvaror.
Komplettera med färskt grönt ytterligare en gång i veckan om det behövs. Men se framför allt till att äta av det du har hemma!
Och du…. köp bara hem det du vill ha i din kropp
Lämna det du inte vill ”råka” äta i affären.
När vi är trötta och stressade har vi svårare att välja smart, och då är det lätta att falla för helt onödiga frestelser i kyl och skafferi.
Då är det bättre att ha smarta ingredienser, tex morötter och färdigkokta stora vita bönor till en supergod böndipp på lut.
Andas…
Ge dig själv några minuter då och då när du bara sitter ned och andas och grundar dig. Eller mediterar, för att tala klarspråk.
Du behöver inte gå någon kurs, eller lyssna på något speciellt, eller göra bra ifrån dig.
Du behöver bara sitta ned och andas in genom näsan – pausa – andas ut genom näsan – pausa. Repeat. That’s it.
När (inte om..) du inser att du tänker på något så släpper du det. Gör plats för tomrum, tills nästa tanke kommer. Och när du inser att nästa tanke kommit så släpper du den. OK?
Sätt en timer på mobilen, eller – om du föredrar det – lyssna på något meditativt som är lagom långt.
När jag mediterar en kvart på morgonen brukar jag vinna minst en halvtimme i effektivitet på jobbet.
Och när jag mediterar fem minuter efter jobbet har jag mycket lättare att hitta balansen och närvaron med familjen.
Nästa vecka kommer tips nr 3, som handlar om hur förberedelser kan rädda dig ur tidsnöden.
/ Åsa