Publicerad den 8 kommentarer

Hur hinner man både SmartaMaten och barn?

Det här med SmartaMaten och barn är en trixig balansgång, framför allt på grund av att allt måste gå så fort-fort-fort nuförtiden.

Hur man än vänder och vrider sig är det nämligen så här: bra mat tar tid att laga, eller i alla fall tid att förbereda (hacka, riva, skära…).

Jag fick ett långt och vackert mail ifrån Linda som är en av SmartaMatens medlemmar. Hon tar bland annat upp detta. Så här skriver hon:

”Blev medlem i september 2012 och började laga och äta mat som jag aldrig ätit förut. Det var och är så himla gott!

Men det var svårt i början. Det tog längre tid än jag är van vid. Min man hängde glatt med i början men vill nu ha mer kött. Mina barn, pojke 8 och flicka 5 år, tycker inte heller så mycket om det. Flickan börjar så smått att gilla det till min glädje men pojken älskar kött över allt annat och har svårt för grönsaker överhuvudtaget.

Så hela hösten 2012 har jag stått och lagat dubbla maträtter varje kväll. Till slut orkade jag inte göra det och vanans makt tog över och där satt jag med en tallrik korv och makaroner framför mig och åt fast jag egentligen inte ville.

Men….. Jag kan inte hålla på att utplåna mig själv för alla andra hela tiden. Så jag gav mig attan på att om det var någonting som jag skulle göra för min egen skull så var det att laga SmartaMaten.

Nu för tiden har jag stora matlagningsdagen på söndagar där jag lagar mat till veckans alla middagar, till exempel gjorde jag i söndags lasagne, kycklingsoppa och köttgryta till la familia. Och jag förberedde min SmartaMaten så mycket det gick. Det funkar kanon! Det tar bort all stress som jag känner varje vardagskväll. Och alla är nöjda och glada, bara det! Dessutom hinner jag träna istället.”

Hela flocken fångad på bild – strax innan lillkillen trampar snett och fyller gummistövlarna med gott källvatten från Tärnaby 😉

Åh, så livsbejakande! Lyckan kommer när man vägrar prioritera ned sig själv. Heja, heja!!!

Jag och Micke har våra barn (5-11 år) på olika orter, och därför lever vi som ensamstående föräldrar varannan vecka. Precis som alla andra försöker vi lägga mer eller mindre omöjliga livspussel med att jobba, lämna och hämta på dagis, skjutsa till aktiviteter, läsa läxor, städa, tvätta osv. Och laga mat.

Så hur gör vi?

Varken mina eller Mickes barn äter SmartaMaten fullt ut. De smakar gärna (och ibland äter Tuva upp min mat) men oftast vill de ha lite enklare rätter.

Micke brukar välja ut två-tre av veckans SmartaMaten till sig själv. På söndagen lagar han 4 portioner av vardera. Då har han middag och lunch för hela veckan, och eventuellt en buffert för frysen också.

Jag provlagar nya rätter i princip varje dag, och då lagar jag så att det räcker till middag också.

Detta innebär att vi, vid middagstid, på sin höjd behöver fixa lite råkost till oss själva. Resten av tiden kan vi lägga på att laga mat till barnen, och då får det gärna gå fort eller vara lätt att förbereda.

Mina barns vardagsfavoriter

Om Tuva, 11,  och Vilma, 9, får välja fritt blir det tex barnens fisksoppa, grönsoppa, mormors linssoppa, ABC-gryta med råris, guldråris med ångad lax, eller ”enklaste sejen” (sej kryddad med örtsalt och vitlökspulver, stekt på svag värme i lite kokosfett under lock i en panna) med mathavre. Tuvas absoluta favoriträtt är avokadosoppan som var med i Buffé, men den gillar inte Vilma så vi passar på när hon är hos kompisar.

Till detta råa grönsaker – tillagade grönsaker är, i min erfarenhet, en vuxen-grej. Möjligen med undantag av lättkokt broccoli med örtsalt och rapsolja, det brukar gå åt som smör i solsken här hemma.

Mickes barn äter gärna fiskburgare, eller blodpudding (järnrik snabbmat, det finns en hyfsad sort i Umeå som inte innehåller så många tillsatser) som vi tillagar på bakplåtspapper i ugnen, typ 10 min i 200 grader.

Det där med variation och barn… Nja. Våra är faktiskt väldigt nöjda med ovanstående och kanske några rätter till. I alla fall till vardags, vilket detta inlägg handlar om.

Hur får man mer tid?

Ett av mina viktigaste tips är att skippa TV:n på vardagarna. Tassa istället ut i köket och lyssna på lite bra musik medan du förbereder morgondagens middag och kokar te. Ungarna kanske har lite läxor kvar att göra? Tuva och Vilma läser alltid sina läxor i köket medan jag pysslar på med förberedelser eller röj.

Sätt dig sedan med barnen och *var tillsammmans* – läs högt, prata om dagen, berätta vad du är tacksam för och fråga vad de är tacksamma för.

Fler tips?

Vilka tankar har du kring hur man får vardagen med barnen att gå ihop utan att utplåna sig själv? Och har du några bra, snabblagade vardagsrecept?

Dela med dig här nedanför så kan vi hjälpas åt att få bättre vardagsvanor för både oss själva och våra barn! 🙂

/ Åsa

8 reaktioner på “Hur hinner man både SmartaMaten och barn?

 1. Hej!
  Jag brukar storkoka råris, quinoa, bovete o olika bönor en söndag då och då, sedan kryddar o fixar jag detta o fryser in i småpåsar till mig själv. När det sen är dags för middagen, som alltid är sen hos oss pga att vi alla tränar mycket, så kokar jag pasta/potatis o fixar kött etc till familjen medan jag plockar fram till mig själv från frysen, sedan lägger jag till råa o tillagade grönsaker en masse, det som inte äts upp blir matlåda till mig. Funkar faktiskt ganska bra i vår stressade vardag. Avokado, sötpotatis o rödbetor är stapelvaror som alltid finns hemma. Räddar när man är hungrig o inte vill äta glutenkolhydrater och eller kött.
  /Anette

  1. Hej Anette,
   det låter verkligen som att ni hittat en fungerande vardag! Så skönt att höra att även du prioriterar dig själv!
   / Åsa

 2. Hej!
  tack för bra tips! mycket fin sida du har och den här maten hjälper oss så bra. Det är ganska otroligt, det är som en dröm som blivit sann, för vi blir friska , symtomfria på den här maten. Vi har en tarmsjukdom, ulcerös kolit jag och min son 6 år.
  Vi är överlyckliga, och livsglädjen är mycket större och orken också när vi får må bra.

  ja kan ju vara bra att göra extra mycket mat ibland, och frysa in det som går.
  jag tar med all mat till min son i skolan, och sen får han mer lagad mat när han kommer hem, jag är fortfarande hemma med mina barn, så har ju den möjligheten.
  Äter vi något vi inte tål så blir vi sjuka igen.

  jag har gjort quinoa biffar/ bröd
  (1 dl okokt quinoa, mandelmjöl, vitlök, lime, persilja, pizzakrydda santa marias, gurkmeja, salt med jod, finriven morot, 2 ekologiska ägg, och in i ugnen på bakplåtspapper/ formar i 225 grader.) Det är gott med mycket skalad gruka till och en tomatsås med vitlök i och dessa kryddor och grönkål och palsternacka, zuccini, skalad röd paprika.

  Ha det bra!
  Mvh Madeleine

  1. Åh, Madeleine, tack för din kommentar! Min dag blev plötsligt så mycket vackrare 🙂

   Och vilka spännande quinoabiffar/bröd, dem ska jag prova på barnen ikväll!

   Tack igen, och sköt om dig och familjen!
   / Åsa

 3. Hejsan,

  Hur gör man bäst när man ska värma den frysta maten? Jag har hört att microvågsugn förstör ”allt” det nyttiga?

  Mvh Karolina

  1. Hej!
   Jag brukar tina maten i kylen och sedan värma i en kastrull eller stekpanna med lite vatten.
   / Åsa

 4. Tack för många bra tips! Linda – be din man laga sin egen mat så hinner du både träna och kanske göra något annat kul också 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *