amelia-2015-08-blotlaggningI början av april medverkade jag i tidningen amelia igen, roligt roligt 🙂

Den här gången handlade det om blötläggning och rostning av nötter och fröer, och du kan klicka här eller på bilden för att läsa mina amelia-tips i pdf-format.

Jag har skrivit en hel del om nötter och fröer tidigare här på bloggen, så här kommer fler nyttiga länkar:

Och här kommer “mina” blötläggnings- och rostningstider 🙂


Blötläggningstider

Blötläggningstiden varierar från frö till frö. Nedanstående tabell innehåller de fröer jag använder mest och är en bra riktlinje:

Pumpakärnor 4 h
Sesamfrön 8 h (gärna längre)
Solroskärnor 4 h
Sötmandlar 8 h (gärna längre)
Valnötter 4 h
Råris 6 h (gärna längre)
Gröna linser 3 h
Mungbönor 8 h
Vanliga bönor och kikärter 24 h (byt gärna blötläggningsvatten 1-2 gånger)
Hasselnötter, cashewnötter och röda linser behöver inte blötläggas.

Rostning, tid i ugn (150 grader)

Rostning är inte nödvändig, men förlänger hållbarheten på blötlagda nötter och fröer. Och tar fram smakerna. Och gör nötterna lite mer lättsmälta.
Läs mer om varför man rostar här.

Cashewnötter 15-20 min
Hasselnötter 20-25 min
Pumpakärnor 15-25 min, rör om var 10:e min
Sesamfrön 20-25 min, rör om var 10:e min
Solroskärnor 10-15 min, rör om var 5:e min
Sötmandlar 20-25 min, rör om var 10:e min
Valnötter 20-25 min, rör om efter 15 min

4 thoughts on “Blöta nötter i amelia :-)

  • 13 januari, 2020 kl. 06:50
    Permalänk

    Hej, tack för en fin site.
    Jag har läst om blötläggningstider, torkning och rostningstider för nötter och fröer. Nu undrar jag om det går bra att ta de blöta nötterna och rosta direkt i ugnen istället för att låta nötterna torka först.

    Är det i så fall fortfarande 150 grader som gäller, och hur mycket längre tid kan det handla om jämfört med om nötterna är torra?

    Hälsningar Tomas

    Svar
    • 13 januari, 2020 kl. 19:05
      Permalänk

      Hej Tomas,
      tack själv 🙂
      Jag gör alltid själv precis så, dvs häller av de blöta nötterna/fröerna och rostar på en gång. 150 grader, jepp, och för blöta nötter behöver man lägga på några minuter jämfört med icke blötlagda. Dock beter sig olika ugnar och olika nöt- och fröstorlekar olika, så det gäller att passa lite extra de första gångerna så att du vet hur lång tid som behövs i din ugn.

      (Jag blir nyfiken – var har du läst att de skulle torka först, typ i rumstemperatur?)

      Varma hälsningar Åsa

      Svar
        • 14 januari, 2020 kl. 09:00
          Permalänk

          Ah! Under vårt tak har en hel del intressant info, men jag ser varken den näringsmässiga eller den vetenskapliga förklaringen till det uttalandet.
          Torkning bibehåller raw-egenskaper, men om du av smak- och hållbarhetsskäl ändå tänkt rosta finns det ingen anledning att lägga tid och engagemang på att torka först.

          Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *