Avokado är nog min absoluta favoritfrukt.
Den är lite som en kameleont och anpassar sig efter sitt sällskap:
På egen hand – i en sallad, i guacamole eller med lite örtsalt och salsa, smakar den *avokado*.
I en sås med andra smaker krämar den till konsistensen utan ta över smaken – en helt perfekt konsistensgivare. Samma sak om du har avokado i en smoothie, eller i en chokladmousse (!)
Och oavsett hur du använder din avokado så är den en riktigt superfrukt: den är bland annat rik på betakaroten, vitamin B6, folsyra, C-vitamin, E-vitamin, kalium och magnesium. Den innehåller också antioxidanterna lutein, glutation och beta-sitosterol som är bra för kolesterolnivåerna. Avokado innehåller ovanligt mycket fett för att vara en frukt, men det mesta av fettet är nyttigt enkelomättat fett som t ex de essentiella fettsyrorna omega 3 och omega 9.
Basisk så det förslår. Mättande. Och så gott!
Hur mognar man omogen avokado?
Så här års är det lätt att få tag i bra avokados, och om du köper omogna så mognar de fint hemma (vilket inte är fallet på sommaren, i alla fall inte hos mig).
Gör så här: Stoppa de omogna avokadosarna i en plastpåse tillsammans med ett eller ett par äpplen. Knyt åt lite löst och låt ligga framme i rumstemperatur. Kolla dem dagligen, när de mörknat börjar de bli mogna. Kläm försiktigt för att känna om de är klara. Efter 3-4 dagar brukar de flesta vara ätfärdiga. Lägg då in dem i kylen, de håller några dagar till utan att bli dåliga.
Imorgon är det fredag, och fredagsmys hos mig brukar innebära grönsaker med guacamole och böndipp, kanske följt av lite nötter om det finns plats i magen. Och när jag säger guacamole, då menar jag riktig guacamole, inte någon färdigvariant eller kryddpåse som blandas med massa junk och symboliska mändger avokado.
(Lite roligt: när barnen är bortbjudna och får guacamole baserad på yoghurt, creme fraiche etc så berättar de med rynkad näsa att ”den smakar inte alls guacamole, bara… vitt och kladdigt”.)
Åsas smarta guacamole
Ingredienser
- 4 st avokados
- 2 st vitlöksklyftor
- Trocomare
- Pressad citron
- Ev. cayennepeppar eller nymald svartpeppar
Gör så här
- Gröp ur avokadosarna och lägg innehållet i en skål som är stor nog att jobba i.
- Mosa avokadobitarna med en gaffel och pressa i vitlöken.
- Smaka av med en liten skvätt pressad citron och en aning örtsalt. Mängden beror på hur stora avokados du har. Om vitlöken slår igenom behöver du lite mer salt.
- Vill du ha mer drag så doftar du över cayennepeppar eller tar några tag med svartpepparkvarnen. Klart!
När tomaten är i säsong samtidigt med avokadon (i typ oktober) tärnar jag gärna ned lite tomat i guacamolen.
Vilket är ditt bästa avokadorecept? Berätta, jag är jättenyfiken och har precis köpt ett stort lass avokados som jag vill experimentera med!
/ Åsa
Hej Åsa! Jag tycker också avokado är smaskens! 2st avokado, lite rödlök, ngn klyfta tomat, 1 vitlöksklyfta, lite pressad lime, 2 krm spiskummin gör jag min guacamole på!
Nice! Lite mex-känsla med spiskummin och lime, låter gott! 🙂
/ Åsa
jag gillar lite färsk koriander i min. God variant
Mmm. Det hade jag också igår. Det behövs inte mycket för att det ska bli helt gudomligt!
/ Åsa
guacamole måste vara det bästa någonsin! Brukar dock gör min lita annars än din 🙂
2-3st avokados, 1 vitlöksklyfta, 1/2 gul lök, ca 1 citron (pressad), salt, vitpeppar mixa sedan allt till en slät smet!
Verkligen hur gott som helst och den blir krämig och perfekt att ha till tacos, sallader och annan mat!
Låter supergott! Lök är ju en fantastisk krydda 🙂
/ Åsa
Mums med guacamole! Jag brukar ha lök, citron, fetaost, örtsalt och ett par droppar tabasco.
Tack för din inspiration Åsa!
Mmm, gott med lite hetta!
(fast fetaosten skulle jag själv hoppa över 😉 )
/ Åsa
Hej! Här är ett recept (”Ärtigt mos med mynta”) som jag klippt ut ur ngn tidning för många år se´n, som är jättegott att lägga på ngt fröbröd. Eller att dippa ngt bröd i. Eller att fylla småkrustader med. …
2 dl frysta gröna ärtor
1 mogen avokado
1 lime
salt
peppar
4 msk hackad mynta (+ några blad till garnering)
Gör så här:
1) Lägg ärtorna i en sil och spola av dem med varmvatten en halv minut så att de tinar lite.
2) Dela och gröp ur avokadon och lägg i skål tillsammans med ärtorna.
3) Mosa ihop ärtor och avokado ngn minut med gaffel (eller stavmixer).
4) Hacka myntan (eller klipp fint med sax) och blanda ned. Smaka av med salt, peppar och pressad lime.
Låter supergott! / Åsa