Publicerad den Lämna en kommentar

R som i Ren (och en het bonussalsa)

Ren kan betyda så mycket, men när jag pratar om ren så menar jag i betydelsen ”fri från onödiga tillsatser”.

Tillsatserna finns nämligen inte i maten för vår skull. De finns där för att göra maten mer hållbar, mer färgglad, mer smakrik osv. För att vi ska köpa mer, äta mer och för att affärerna ska kunna ha varorna på hyllan länge, länge…

Och naturligtvis för att maten ska bli billigare att tillverka: tillsatserna imiterar många gånger äkta råvaror, men till en bråkdel av priset. Och utan näringen.

Som sagt. Inte för vår skull.

Det finns två huvudknep när det gäller att hitta ren mat.

Det första, och absolut viktigaste, är att läsa på innehållsförteckningen.

Det är inte så lätt alla gånger, textstorleken är liten och om du inte ser så bra är det vettigt att ta med glasögonen till affären…

Det jag tycker är allra viktigast är att undvika allt som har tillsatt socker (även fruktos) i olika former, och smakförstärkare som jästextrakt, maltodextrin och E620-640. Då kommer du långt, och vill du nå längre kan du kolla in listan över alla E-nummer, med namn, förklaring och kommentarer, på Äkta Vara.

Det andra sättet är att undvika hel- och halvfabrikaten.

Köp råvarorna, och laga själv! Visst, det låter ambitiöst, men det är din kropp och du bestämmer vad du ska stoppa i den. Rena råvaror, eller något som sparar pengar åt tillverkarna?

Det är klart att det tar lite tid, men det är faktiskt så att vi har aldrig spenderat mindre tid och mindre pengar på vår mat än vad vi gör nu. Tänk vilket sammanträffande att vi samtidigt blir sjukare och sjukare…

Dessutom behöver det faktiskt inte ta så mycket tid. En fantastiskt god salsa – som ger nästan 5 dl och håller bra i kylen tack vare pressad citron och äppelcidervinäger – tar bara några minuter att mixa ihop. Superenkelt, supersnabbt och supergott!

Ren (och om man så vill HET)

Skriv ut receptet
No ratings yet

Tomatsalsa

Portioner: 0

Ingredienser

  • 400 g krossade tomater Garants ekologiska har mycket smak och färg
  • 2 tsk chili flakes mer, mindre – eller ingen – beroende hur het salsa du vill ha
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk örtsalt
  • 4 vitlöksklyftor pressade
  • 4 tsk äppelcidervinäger
  • 3 msk pressad citron

Gör så här

  • Kör ihop alla ingredienser med stavmixer. Variera hettan med mängden chiliflakes.
  • Förvara i kylen i en glasburk med tättslutande lock.

/ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating