Publicerad den Lämna en kommentar

Bästa köksredskapen: zestjärn från Microplane

Så enkelt, så exakt… Och så gott.

För ett par år sedan fick jag ett mycket märkligt rivjärn av min mamma. Det var liksom långsmalt och platt och hade en annan sorts refflor (rivor?) än ett vanligt rivjärn. Jag fattade inte riktigt vad jag skulle ha det till, men det var ju snyggt så jag hängde upp det bland mina andra redskap.

Och där blev det hängande.

Tills jag startade SmartaMaten, och började experimentera med rivet skal från citron och lime.

Då trillade poletten ned, och jag blev kär.

Zesten är det yttre färgade skalet citrusfrukt, och det är mycket smakrikt. Till skillnad från den pressade jucien ger det ingen syra, vilket gör det otroligt användbart både i mat och i efterrätter. När du ska riva av zesten är det viktigt att du bara tar just det yttre, färgade lagret. Under zesten sitter ett ljusare lager som är beskt och inte alls gott.

Självklart kan du använda ett vanligt rivjärn när du river zesten, men har du en gång provat ett Microplane vill du inte gå tillbaka…

”Ett Microplane rivjärn består av ett stort antal små rakbladsvassa kanter som är etsade istället för stansade som på traditionella rivjärn. Otroligt skarpt rivjärn som gör mycket fina snitt genom maten i stället för att riva eller slita.”

Mmm. Precis så. Inget slit, bara enkelt. Och roligt. Och mycket mer lättdiskat än ett vanligt rivjärn. Och man får loss *all* zest, inte bara lite här och lite där.

Du hittar Microplane i välsorterade köksbutiker, och (förstås) på nätet.

/ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *