Fikateknik 1 – hur insulinet påverkar våra kroppar

Eh? Fikateknik, vad är det?

Ja, inte lär du hitta ordet i SAOL. Fikateknik är nämligen de trick jag och min man använder för att minska minska blodsockerpåslaget när vi fikar. Och det, mina vänner, det är smart att göra.

Men innan jag går in på själva fikatekniken så behöver jag förklara hur våra kroppar påverkas av insulin.

Hög insulinproduktion = dåligt

Så här: när blodsockret (glukosen) ökar utsöndrar bukspottkörteln insulin (de små prickarna i min fina bild). Insulinet fungerar som nycklar i ett lås (insulinreceptorerna, de små "gafflarna" i bilden), och när nyckeln vrids om öppnas dörren (glukosportarna).

Varje gång du äter något som bryts ned till glukos (druvsocker) så ökar ditt blodsocker. Eftersom högt blodsocker är giftigt för oss så är insulin ett livsnödvändigt hormon – dess viktigaste uppgift är nämligen att hålla vårt blodsocker på en låg och stabil nivå.

Detta gör insulinet genom att signalera till muskelcellerna att öppna sina “glukosportar – öppna porten, tjoff in med glukosen i musklerna och bränn, bränn, bränn 🙂

Men insulinet är inte bara gulligt och snällt och öppnar muskelcellernas glukosportar.

En annan av insulinets uppgifter är nämligen att motverka förbränningen av glykogen. Glykogen är ett av kroppens sätt att spara överskottsglukos. Vi kan lagra ca 100 g glykogen i levern och 3-400 gram i muskelcellerna. När kroppen behöver energi bryter den ned det lagrade glykogenet till glukos. Insulinet hämmar denna omvandling och stimulerar istället till en ökad inlagring av glykogen. ”Den som spar han har”, tänker kroppen – ett mycket smart drag som gynnat vår överlevnad historiskt sett.

Fast vi kan som sagt bara spara begränsade mängder glykogen.

Överskottet omvandlas istället till fett.

Även där hjälper insulinet till, eftersom det ökar halten av enzymet lipoproteinlipas (LPL). LPL är en av de mest avgörande faktorerna till om du ska bli överviktig eller inte, eftersom dess uppgift är att sköta inlagringen av fett i fettcellerna.

Alltså: vid höga insulinnivåer bränner kroppen glukos istället för fett. Överskottsglukos lagras in som glykogen, och det som inte får plats i glykogendepåerna omvandlas till fett som fettcellerna suger åt sig.

I princip alla sorters fika höjer blodsockret – en del mer, en del mindre – och det är där fikatekniken kommer in. För om vi minskar blodsockerpåslaget så minskar vi också de negativa effekterna av insulinet.

Hög insulinkänslighet = bra

Insulinkänslighet är ett mått på hur bra kroppens celler är på att ”öppna sig” och ta emot energi när insulinet signalerar att det finns glukos att suga upp.

Har du låg insulinkänslighet krävs det mycket insulin för att ”väcka” cellerna. Det är som att cellerna blir lomhörda av att insulinet hela tiden skriker åt dem. Konsekvensen blir att du behöver mer insulin för att ta hand om maten du äter, vilket ju leder till att kroppen lagrar fett.

Har du hög insulinkänslighet krävs det bara lite insulin för att få in näringen i cellen. Det räcker att insulinet viskar litegrann så öppnar sig cellerna. Följden blir att du behöver mindre insulin för samma mängd mat, näringen når musklerna effektivare och har mindre benägenhet att lagras som fett.

Låg insulinkänslighet är ett förstadie till åldersdiabetes (typ 2-diabetes). Det beror oftast på en kost som är rik på snabba kolhydrater och att musklerna inte behöver anstränga sig (dvs att de får för lite motion). Nästan alla – även de som har utvecklat typ 2-diabetes – kan dock förbättra sin insulinkänslighet.

Och även vi som inte har låg insulinkänslighet kan alltså påverka hur kroppen hanterar ett blodsockerpåslag – med hjälp av fikateknik 🙂

/ Åsa

4 kommentarer

 1. Hej

  Jag upptäckte att vårt kranvatten har ngt surt pH 6 – 6,5 Jag försöker basa kroppen men…
  Tänkte fråga om du vet något om joniserat vatten eller electrolyzed, alkaline water. Hamnade via en länk på Livsvatten.se

  Hur hälsosamt kan detta (konstgjorda) vatten vara??? Vet du något?

  Vänliga hälsningar Karin

  1. Hej Karin!
   Eftersom jag inte provat joniserat vatten själv så känner jag inte riktigt att jag kan uttala mig.

   De som säljer vattnet (eller joniserarna) säger självklart att det är bra, men i andra ringhörnan står de som säger att det inte funkar.
   Och dessutom har vi här i Sverige helt fantastiskt bra vatten, nästan oavsett var vi bor.

   Jag tror så här: För att basa kroppen är det viktigaste att vi:
   * äter mycket grönsaker och rotfrukter
   * skippar all processad mat
   * dricker ordentligt med vatten (även om det är något surt) – gärna med pressad citron i

   Det är billigare, enklare, säkrare och naturligare än att sätta sin tilltro till någon som vill sälja (mer eller mindre) onödiga produkter.
   Med reservation, som sagt, för att jag inte vet om det funkar eller inte.
   / Åsa

   1. Tack så jättemycket för ditt svar. Köpte en BRITA-kanna. Filtrerat vatten med pressad citron blir det nu 🙂 Ska kanske sluta kolla urin o saliv med ph-papper, blir rädd när det är så surt hela tiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *