Socker, cancer och IGF-1

Sex välinvesterade minuter

Jag såg ett väldigt intressant inslag på Vetenskapens Värld. Det lär väl inte ligga kvar i evigheter på SVT Play, så passa på att se det medan du har chansen.

Vetenskapens värld 16/4-2012

De (i mitt tycke) mest intressanta avsnitten är 4:20-6:40, 10:40-12:00 och 13:25-17:45, dvs totalt 6 minuter.

Sammanfattningsvis handlar det om att socker och andra snabba kolhydrater gör IGF-1 (Insulin Like Growth Factor 1), mer alert.

IGF-1 behövs för tillväxt. Problemet är bara att det även ger tillväxt i cancertumörer…

Det som fascinerar mig mer än bara lite är att läkemedelsföretagen plöjer ned enorma summor på att hitta en IGF-1-hämmare. Missförstå mig inte, har man väl fått cancer vore det ju en veritabel önskedröm att kunna hämma tumörtillväxten.

Men problemet startar ju så mycket tidigare än så. Det är ju vår kost som är boven. Och lösningen. Det är ju den vi ska använda för att minska antalet cancerfall i världen.

Fast det är klart. Man säljer inga dyra mediciner på att rekommendera rotfrukter, grönsaker och långsamma kolhydrater.

Men om du vill göra en insats för din kropp, utan att sponsra läkemedelsföretagen:
Sluta äta socker, vitt mjöl och andra snabba kolhydrater. Även mjölkprodukter höjer IGF-1 i blodet, så skippa dem också. Och fyll istället på med mat som är full av näring. Då ger du din kropp en god chans att hantera alla de mutationer som dagligen uppstår i våra celler, så att ingen av dem får utvecklas till cancer.

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *