Godislöfte för livsnjutare (och ett bonusrecept)

En av fördelarna med efterrätter som innehåller nötter är att hjärnan inser att vi är mätta när vi är det. Mätta alltså.

Jag är en livsnjutare av stora mått. Jag vill äta gott, må gott och göra gott. Dessutom vill jag leva länge, och vara frisk så att jag kan fortsätta njuta av mitt liv.

Mitt godislöfte handlar alltså inte om att jag under ett års tid ska späka mig, utan om att jag ska öva på att hitta andra alternativ än de “konventionella”. Vilket i princip innebär att jag äter sådant som är ännu mer konventionellt i betydelsen att det har funnits i vår kost i årtusenden, inte århundraden eller årtionden.

Och så bra som jag har mått sedan jag helt slutade med vitt mjöl, socker osv i slutet av december, så bra har jag aldrig mått i hela mitt liv. De som provat vet jag jag pratar om. De som inte provat, de tänker kanske som reportern i Vetenskapens Värld-inslaget: Hon vet att socker ökar tumörtillväxt, men hennes fokus ligger på att hon *just nu* inte verkar vara i akut riskzon för att få cancer, så därför verkar det viktigaste för henne vara att hon får fortsätta äta sitt godis.

Suck.

Det finns ju så mycket annat man kan äta som är gott samtidigt som det ger oss viktiga näringsämnen. Socker förpackade tillsammans med fibrer, mineraler, vitaminer och antioxidanter, till exempel. Allmänt kallat frukt.

Torkad frukt är ett förträffligt sötningsmedel. Honung likaså, och både torkad frukt och honung bidrar – till skillnad från socker – med näringsämnen som i alla fall till viss del balanserar det de kräver från kroppen vid nedbrytningen.

Hur som helst.

Mitt godislöfte handlar om att jag helt och hållet avstår ifrån snacks, godis, choklad, tryfflar och andra produkter som innehåller socker (undantag: 90% mörk choklad).

Mina “godkända” fredags- och lördagssnacks är naturella nötter (helst sötmandlar), 90%-ig choklad (inga mängder för då blir ju den också godis) och popcorn. Nötterna får gärna vara rostade (max 150 grader för att inte fettet ska förstöras) men inte saltade.

När jag är bortbjuden njuter jag alltid av det som bjuds men jag nöjer mig med en (1) portion efterrätt. OK, den här punkten har jag inte riktigt lyckats med hittills, men det finns ju några månader kvar att öva på… 🙂

När vi fikar hemma till helgen finns det oändligt många godisalternativ att välja på. Rawfood-världen är en veritabel guldgruva att ösa ur, man kan göra så *löjligt* goda – och mättande!!! – kreationer med hjälp av nötter/nötmjöl, frön, bovetemjöl, torkad frukt, bär, honung och stevia.

Som till exempel en Raw Key Lime Pie. God, lättgjord och festlig nog att passa på vilken finmiddag som helst!

Raw Key Lime Pie

I originalreceptet är det pecannötter, men sötmandel och valnötter ger nästan samma smak och är mycket lättare att komma över.

Receptet är lagom för 4 personer. Det är inte några jättestora bitar men nötterna mättar, jag lovar!

Ingredienser

Botten
0,75 dl sötmandel + 0,75 dl valnötter
1 msk honung

Fyllning
4,5 dl cashewnötter
3 msk kallpressat, oraffinerat kokosfett (med kokossmak)
1 st lime, rivet skal
1 dl pressad lime (du behöver totalt 3-4 st limefrukter)
2 msk honung eller en knivsudd stevia
0,5-0,75 dl vatten

pynt, t ex granatäppelkärnor eller tunt skivad lime

Gör så här

Botten

  1. Kör mandel och valnöt till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung och kör igen.
  2. Platta ut degen tunt på en vacker tallrik och jämna till kanterna. Botten ska vara tunn och smulig.

Fyllning

  1. Kör cashewnötter till ett fint mjöl i matberedaren (du behöver inte diska emellan).
  2. Tillsätt kokosfett, rivet skal av lime, pressad lime och honung eller stevia. Mixa och tillsätt vatten stegvis så att fyllningen inte blir för lös.
  3. Smaka av och tillsätt mer sötning om det behövs. Bred ut fyllningen på botten och ställ i kylen ca 2 timmar.

Pynta med tunt skivad lime eller granatäppelkärnor
(supertips på hur man får ut kärnorna: http://www.youtube.com/watch?v=htDwG3T04LI).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *