Snabbmatsinspiration – SmartaMatens Pad Thai

Så enkelt, så snabbt, så smart och så gott. Och så billigt!
Så enkelt, så snabbt, så smart och så gott. Och så billigt!
Så enkelt, så snabbt, så smart och så gott. Och så billigt!

Den senaste månaden har min lust att laga mat stått på noll, och inte förrän igår kom jag igång med provlagning av recept igen (oj så skönt med vardag och rutiner mitt i kaoset).

Eftersom jag vet att det är viktigt att äta bra – speciellt när man mår dåligt – har jag gjort vad jag kunnat för att äta smart med minsta möjliga ansträngning.
Det är framför allt denna maträtt som hållit mig under armarna, och den ”har allt”: lättlagad, snabblagad och framför allt jättegod. Helt perfekt när man vill äta riktigt bra, men saknar lusten (eller tiden) att laga en fullständig måltid!

SmartaMatens Pad Thai

Ingredienser, 1 port

(komplettera med tex avokado, nötter eller frön om du behöver mer energi)

200 g vitkål, fint strimlad – gärna på mandolin (googla på grönsaksmandolin, jag har köpt min billigt på Lidl)
100 g morot, skuren i tunna skivor på mandolin eller kanske spiraliserad om lusten faller på
2 tsk kallpressad sesamolja (ger jättegod, asiatisk smak)
2 tsk tamari
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 msk ingefära, finhackad
Chilipeppar
Trocomare örtsalt
100 g gröna ärter
2 st ekologiska ägg

En rejäl näve grönsallad, typ mâche (är i säsong just nu)

Gör så här (beräknad tillagningstid 15-20 min från början till slut)

 1. Strimla vitkålen – jag lägger mandolinen över min stora stekpanna och strimlar direkt ned i den.
 2. Finfördela moroten på önskat sätt och lägg i pannan. På bilden har jag använt min grönsakssvarv, ett köksredskap som på allvar gör mig *lycklig*.
 3. Hetta upp pannan medan du tillsätter sesamolja och tamari.
 4. Låt fräsa på ”lagom” värme några minuter medan du pressar i vitlök, hackar och tillsätter ingefära och pudrar över chilipeppar. Rör då och då. Smaka av med örtsalt.
 5. Lägg på ett lock och tillaga ytterligare några minuter, tills vitkålen är mjuk. Skölj under tiden salladen och lägg upp på en tallrik.
 6. Tillsätt frusna ärter direkt i pannan och knäck i två ägg. Rör medan äggen stelnar – det tar inte lång tid, kanske någon minut.
 7. Lägg upp på tallriken, ät och njut.

Barnvänlig variant

Min pad thai går att variera i det oändliga, allt efter tycke och smak.
Mina barn föredrar den enklaste möjliga varianten, bara kryddad med bara sesamolja, tamari och örtsalt. Milt och smakrikt på samma gång!
Vill du introducera den här rätten till ovana ungar så testa att blanda lika delar pad thai och deras vanliga mathavre/råris (eller pasta, om det är så). Till och med min skeptiska Vilma gillar detta (Tuva fördrar ”ren” pad thai, minsann).

Ett varningens ord!

Det går bra att använda rödkål, men skippa i så fall äggen (eller stek dem separat). Äggen reagerar med något i rödkålen och blir alldeles grönaktiga…

Det blir för all del lika gott som med vitkål, men utseendet blir oaptitlig så att det förslår. Don’t try it at home – ta det från en som vet 😉

Vilken är din favorit bland lätt- och snabblagad mat som både är god och nyttig?

/ Åsa

33 kommentarer

  1. Ja, visst är den kul!
   Jag gillar att det går att svarva direkt ned i stekpannan 🙂
   Och att den är så lättdiskad.
   Och åh, vad jag längtar tills squashen är i säsong igen!
   Till dess kan man alltid finsvarva rättika och rödbetor och pynta salladen med… Och kålrabbi… Och ungarna gör gurkgirlanger…
   Tänk att ett köksredskap kan vara så *livsbejakande*!
   / Åsa

 1. Oo, så gott. Slängde ihop den nu till lunch när jag ändå skulle göra råkostsallad till middagen. Hade inte sesamolja hemma, så jag slängde ner lite tahini och olivolja istället. Detta kommer jag att göra fler gånger och min motsträvige make kommer säkerligen att gilla det 🙂 Tack!

 2. Vart får jag tag på sesamolja? Tycker att jag fått ordning på det mesta men..
  Visste inte att ”saken” hette grönsaks svarv, tack nu lär jag hitta och införskaffa. Tänk att artikel i Tara ( läser vanligtvis aldrig ”mat kurer” )skulle leda mig hit och fixa det som jag trodde var över: matglädjen!!

  Tack Åsa, för resten som följde med av bara farten//B

  1. Hej Bettis,
   se nedan för tips kring var man köper sin svarv 🙂
   Bor du i Stockholm finns den även på Ecobaren / Centralbadet för typ 400:-.
   Jag köper Kung Markattas ekologiska sesamolja. Den finns på både Coop och Ica och är jättegod. Använder den även för ”abiyanga”, dvs självmassage före dusch.
   / Åsa

 3. Har du något klurigt att säga om rosacea Åsa?
  Jag lever som en jäkla asket – är jättenoga med vad jag äter, syndade dock igår med choklad och mår sämre idag, får sur mage av det – men det inträffar vääääldigt sällan.
  Har inte ätit kött och fågel på 35 år. Dricker inte kaffe. Röker inte, dricker inte alkohol.
  Motionerar dagligen.
  Ändå har jag dragit på mig låg ämnesomsättning (kronisk inflammation i sköldkörteln) 2002
  Ledgångsreumatism smög sig på hösten 2012, medicinerar sedan slutat av april 2013
  Fick rosacea i mars 2013. Då hade jag kört med Holistics detoxpaket i 3-4 veckor. I maj gick jag till läkare.
  Nu har jag kört samma detox i tre veckor och rosacean har blommat upp igen. Utslagen har jag haft lite till och från, men sedan jag slutade med mjölkprodukter i augusti 2013 har jag sluppit stickandet, lätta klådan och dragandet i huden. Mycket bättre blev det utan ost och det går ingen nöd på mig. Geost är gott!
  Det är otroligt störande. Prickarna kan jag sminka över, men det otrevliga känslan är högst irriterande. Skulle tro att jag kommer att köra en antibiotikakur igen för det här går knappast bort av sig själv.
  Jag har gått hos en reflexolog i flera år och hon säger att om alla skötte sig som mig hade hon varit överflödig. Med detta vill jag ha sagt att jag gör precis allt för att slippa skit och ändå får jag det. Det är inte rättvist!!!

  1. Hej Ann-Christine!
   Rosacea är inte så himla enkelt… Och jag håller verkligen med om att det inte är rättvist att äta så bra som du gör och ändå drabbas på det här sättet.
   Jag har kollat med mitt nätverk av kollegor, och följande tips kommer från dem:
   * Fyll på med mat som stärker huden så som blåbär, granatäpple, vindruvor (kan vara individuellt).
   * Eftersom det är en inflammatorisk hudsjukdom är det viktigt med en antiinflammatorisk kost. Framför allt fettsyror som omega -3. Omega 9 kan ha viss positiv effekt.
   * En familjemedlem med ganska lindrig rosacea blev av med hudbesvären med probiotikatillskott! (Lactiplus). När burken var slut och personen höll upp med probiotika kom hudrodnaderna tillbaka.
   * självklart ta bort det individen reagerar på, vanligt är starka kryddor, alkohol, en del blir bättre vid minskning eller uteslutande av mjölk och gluten.
   * varma drycker kan också trigga rosacea

   Det där med detox låter ju inte som att det passar dig så bra. Det är ju ganska vanligt att man ”blir sämre innan man blir bättre” när man kör utrensningar, lägger om kost osv, men så rent som du äter så borde du inte få så starka symptom. Tycker jag.

   Mina bästa tips är alltså att skippa detox och istället fokusera på att äta bra.
   Ta gärna tillskott av omega 3 och mjölksyrabakterier – de jag äter själv är väldigt bra och de finns i min butik:
   Omega 3 (PurePharma)
   LactoVitalis (Holistic)

   Mjölksyrabakterierna är tokviktiga om du tar en antibiotikakur! Om du inte fyller på med nyttiga bakterier när antibiotikan tagit död på dem så drar du ned ditt immunförsvar rejält.

   / Åsa

   1. Jag har ätit Probion i många år … Probion Basic eller Probion Daily. Mycket bra grejer!
    Eftersom jag har sköldkörtelproblem har min tröga mage varit ett problem, men med Probion funkar den. Å den funkar ännu bättre en liten häxbryggd på Chiafrön och Psyllium som jag geggar ihop och rör ner i gröten eller smoothin till frukost.
    Granatäpplen är jag smått besatt av sedan ett halvår. Du har koll på hur man kärnar ur dem? Dela mitt i tu eller i fyra bitar, häll vatten i en bunke och bryt sönder bitarna av granatäpple under vattnet. Suveränt bra! Inget kladd alls! Det tar typ 45 sekunder att tömma ett äpple.
    Gluten, allt med mjöl, försöker jag undvika. Pasta och pizza finns inte i min värld. Det händer att jag köper en fralla på Gateaux, men det är inte ofta. Knäckebröd kan det bli på jobbet ett par skivor, men jag försöker verkligen hålla mig undan det också.
    Ingefära är antiinflammatoriskt – det river jag ner i gröten eller smoothien varenda dag också och har gjort i typ flera år det också.
    Grapefrukt är också antiinflammatoriskt, men alla citrusfrukter är mindre bra för för rosacea.
    Min rosacea består av små röda prickar. Å i förra veckan blev det mer akut när det började dra, klia, bränna. Så här såg jag ut för ett år sedan när det var som värst.
    http://blogg.visit-stina.com/?p=4514

 4. mjölprodukter – det ska stå MJÖLKPRODUKTER
  Men jag äter inte mycket mjöl heller. Pizza och pasta skulle aldrig falla mig in.
  Det kan bli en surdegsfralla från Gatuex någon gång om jag ska festa till det …. Eller riktigt grovt bröd typ 2 ggr per år. Såser på mjöl äter jag inte. Baka är kul, men jag bjuder upp det och undviker det själv.

 5. Hej! Jag och min dotter äter Smarta maten sedan en månad tillbaka och är så nöjda. God och bra mat som känns bra i kroppen. Problemet är att jag får utslag runt munnen av chilipepparn som är i alla recept. Gillar ju hettan och det extra sting det ger maten, men fungerar inte att äta det i alla måltider. Så jag undrar, vad ska jag ersätta den med? Vore tacksam för tips på annan kryddning.

  1. Hej Lena!
   Testa att ersätta med örtkryddor efter tycke och smak – gärna färska. Kanske paprikapulver kan funka – det ger en fyllig smak utan hetta.

   / Åsa

 6. Hej!
  Vill prova denna, men har två morotsallergiker hemma. Vad föreslår du att jag byter ut det mot? Tack för all nyttig info! Jag har lärt mig mycket om sur och basisk mat.
  Hälsningar
  Anna

  1. Hej Anna!
   Du kan alltid testa med palsternacka, rotselleri, kålrot eller rödbetor. De tre första ger inte så mycket färg, medan däremot rödbetorna lär ge hela anrättningen en rosa ton.
   Roligt att du känner att du fått kläm på det här med balanserad mat!
   / Åsa

 7. Hej!
  En undring – vad säger du om linfröolja? Ser inte det i dina recepten men är kanske för att jag är ny medlem. Jag använder det ganska mycket då jag tyvärr inte är så förtjust i smaken av rapsolja samt att omega-3 halten ska vara hög.
  Tack för inspirerande o goda recept 🙂
  /Karin

  1. Hej Karin!
   Linfröolja är toppen, så länge man inte hettar upp den. Den är nämligen mycket mer värmekänslig än raps- och olivolja.
   Så länge du häller den på maten *efter* uppvärmingen (så som jag oftast gör i mina recept) eller har den på kall mat är det bara att köra!
   / Åsa

  1. Hej Carina!
   Jag köper min Trocomare på Coop eller Ica. Det finns också den lite mildare Herbamare (ljusgrön) och en chilipiffad (orange).
   Ljusgrön Herbamare hittar man i princip överallt.
   / Åsa

 8. Har tänkt göra detta recept länge men idag kom jag till skott. Tog lite för mycket chili och salt så jag hällde i lite kokosmjölk och även pressad lime. Toppade med groddade mungbönor och mandlar. Sååå gott! Supertack för ett bra recept. Har börjat äta mer basiskt och rawfood och min mage som alltid har krånglat har blivit mycket bättre. Har även fått bättre hy och mina hormonfinnar på käklinjen som har varit ett riktigt stort problem för mig har nästan försvunnit. Detta tror jag nog har mycket att göra med att jag bytte dyra krämer mot raw kokosolja. För att återfukta tar jag aloe veragel. Har aldrig haft så fin hy som nu. Tack för en bra sida och bra tips. Gillar verkligen dina svar på frågor som bla sojabönor. Nyttigt och intressant. /Annika

 9. Att ägget blir grönt är nog för att ett ämne i rödkålen ändrar färg vid olika pH. Ett klassiskt hemma-experiment är att spara rödkålsspadet efter att ha kokat rödkålen i vatten. Om man tillsätter något surt (som citronsaft) blir det rött och om man tillsätter något basiskt (som bikarbonat) blir det blått/grönt. Om jag inte minns fel är äggvita basisk och rödkålen färgar då ägget grönt 🙂

  1. Hej Anna,
   det stämmer precis 🙂
   Lite äppelcidervinäger eller citronsaft gör rödkålen väldigt vackert och piggt röd (istället för lila-aktig, vilket för all del också är fint).
   Och ägg har rakt motsatt effekt. Det smakar bra, men är verkligen ingen ögonfröjd!
   / Åsa

 10. Detta har blivit ett av mina favvorecept – jag tar gärna lite cashewnötter o lime till 👍.
  //Annsi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *