SmartaMaten och candida

cantharellus_cibarius_01
Kantarell. Trevligare svamp än candida (om du inte tror mig så gör en bildsökning på Google…)

En av de vanligaste frågorna jag får är ”hur funkar SmartaMaten vid candida, och vad ska man tänka på om man misstänker candidaöverväxt?”

Candida Albicans är en vanlig jästsvamp som vi alla har i våra kroppar. Candida lever i tarmfloran med andra mikroorganismer, och så länge den inte tar över så gör den ingen skada.

Problemen uppstår om vi får obalans i tarmfloran, dvs om för många av våra ”goda tarmbakterier” dör av tex en antibiotikakur.

Då tar gärna candidan över, och ju mer den förökar sig desto svårare blir det för ”de goda” att komma tillbaka till full styrka.

Det finns en otrolig spännvidd på åsikterna när det gäller candida. Vissa hävdar att den är roten till allt ont inklusive cancer. Andra fnyser och menar att värre än lite hudutslag och klåda blir det inte.

Vissa anser att man kan svälta ut candida med rätt kost, medan andra hävdar att man måste köpa (ofta hutlöst dyra) specialtillskott för att få bukt med sina problem.

Jag vet inte vad som är sant. Men eftersom vår kost hänger ihop med hur våra tarmar och tarmbakterier mår så tycker jag att kosten är ett logiskt ställe att börja.

Så: om du misstänker candidaöverväxt kommer här mina tre bästa råd. Följ dem under två månader så bör candidan ha svultit ned till lämplig omfattning igen.

1. Sluta med snabba kolhydrater

Det är nästan löjligt hur mycket de snabba kolhydraterna ställer till med. 
Om du inte vill sluta med godis, vitt bröd eller vad det nu kan vara så får du ta att du mår dåligt. Din kropp är gjord för riktig mat, inte raffinerat skräp som vitt socker, vitt mjöl, polerat ris, godis, läsk, snacks osv.

Medan du jobbar med din candida bör du också undvika mjölkprodukter och potatis, samt jästa produkter som öl och vin (äppelcidervinäger och tamari lär vara ”candida-säkra”). Dessutom bör du undvika färsk och torkad frukt, fruktjuicer, bär och liknande.

2. Variera och rotera

Ät massor av olika sorters grönsaker, sallad, avokado, fisk, ägg, bra fett. Kött om du vill det.
Rotera basen i kosten så att du inte äter samma sak mer än var fjärde dag.

3. Återställ balansen

Om du har för lite goda bakterier är det vettigt att fylla på med ett nytt gäng – helst från många olika stammar.

Jag gillar Holistic Lactovitalis Pro (6,5 miljarder good guys från 12 stammar, i en kapsel som för dem oskadda genom magsyran och ända till tarmen).

Eftersom jag bara säljer det jag själv äter är det bara denna sort som finns i min butik.

Hur funkar då SmartaMaten med candida?

Vardagsrecepten följer ovanstående råd. Någon gång ibland (mycket sällan) använder jag kall kokt potatis med skal – som ger långsammare kolhydrater än potatis tillagad ”som vanligt”.

Bonusrecepten är ofta efterrätter, och dessa innehåller sötning i form av torkad frukt, honung etc.
Spara dessa tills du fått bukt med candidan! De är suveräna för den som vill fortsätta hålla balansen 🙂

Jag tycker att immunologen Sanna Ehdin skriver vettigt om candida, läs gärna mer där.

Har du – eller har du haft – problem med candida?
Hur gjorde du?

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

4 kommentarer

  1. Jag hade väldiga problem med candida med torrhet, flytningar och klåda i underlivet. När jag började dricka chaga försvann alla problem!

  2. Jag hade problem med candida i underlivet och provade alla möjliga mediciner under lång tid. Till slut tröttnade jag, för det hjälpte ju inte!
    Jag testade mig fram till en egen ”kur”. Jag drog ner kraftigt på allt sött, slutade helt med mat med jäst i (alltså i stort sett allt bröd utom Ryviita knäcke), åt probiotika och smorde i underlivet med vit vaselin för att stilla klådan.
    Det här hjälpte mig! Det tog tid, men hellre det än att fortsätta stoppa i sig en massa mediciner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *