Publicerad den 17 kommentarer

Barn, grönsaker och mjölk – hur gör man?

Tuva och Vilma lagade lördagmiddag medan jag var och handlade (tacobönorna fick jag svänga ihop efter fotograferingen)... Smart rakt igenom, förutom tortillachipsen från Garant (innehåll: majsmjöl, solrosolja, salt)
Tuva och Vilma lagade lördagmiddag medan jag var och handlade (tacobönorna fick jag svänga ihop efter fotograferingen)… Smart rakt igenom, förutom tortillachipsen från Garant (innehåll: majsmjöl, solrosolja, salt)

I förra veckan höll jag en föreläsning på Lidingö bibliotek (det var jättekul, tack alla ni som kom!).
I föreläsningens kölvatten har jag fått bland annat denna fråga:

”Jag och min man har köpt detta rakt av men hur gör jag med barnen?
De är 9, 12 och 12 och är livrädda för grönsaker. De är även intalade att mjölk ger starka ben och bröd är det bästa som finns. Jag har ju också trott det och hjälpt till att stärka deras inställning. Tyvärr men jag har inte vetat bättre. Nu är jag så övertygad om motsatsen och vill sluta med mejeriprodukter och gluten. Men det är svårt. Speciellt för 12-åringarna. Den ena (de är tvillingar) tar det nästan som en kränkning att vi inte ska dricka mjölk längre!

Har du några tips? Hur gjorde ni? Tyvärr känner jag mig som sämsta mamman när jag inte har mjölk hemma till dem och samtidigt superdålig om jag ger det. Dilemma!

Snälla hjälp…”
Ingela

Ja, hur gör man?

Det finns många sidor av det här problemet, där den allra största är det faktum att riktig, bra och smart mat betraktas som onormal i media, i affärer, på skolan, hos kompisar – dvs överallt.

Så jag tänker att man får gräva där man står. Dvs hemma i sitt eget kök.
Och man får anpassa sig efter förutsättningarna. Dvs att man har barn att värna om.

Regel nr 1: Förändring tar tid

Det är inte många barn som gillar förändring (inte många vuxna heller, för den delen 😉 )

Så vissa saker kanske man får ta stegvis, som tex att introducera baljväxter.

Andra saker, som att sluta med mjölk, tjänar ingenting till att mesa med. Vi bara slutade, pang-bom, från en dag till en annan.

”Nu är det så här ungar, att vi har förstått att mjölk inte är bra för varken barn eller vuxna, så vi kommer inte köpa hem mjölk mer. Ni får dricka vatten till maten istället. Precis som vi.”

Punkt. Klart slut. End of discussion. Och om barnen vill fortsätta få onödigt många finnar får de väl fortsätta dricka mjölk i skolan.

Vilket för mig in på regel nr 2.

Regel nr 2: Jag struntar i hur mina barn äter när de är på skolan, hos kompisar osv

Jag ger faktiskt blanka sjutton i hur barnen äter när de inte är hemma.

Mitt ansvar är att servera bra mat, och att lära barnen skilja på bra och dålig mat.

Mitt mål är att de, när de flyttar hemifrån, ska ha kunskapen och därmed valet: Vilken mat mår jag bra av? Vilken får mig att må sämre? Vilket vill jag ha, när jag bestämmer själv?

Regel nr 3: SmartaMaten är INTE barnmat

SmartaMaten passar fantastiskt bra för vuxna människor som vill må bäst.

Men både barn och ungdomar behöver mer energi än (stillasittande) vuxna, vilket innebär att de behöver mer av de energitäta delarna. Får de för mycket grönsaker är risken stor att de blir mätta innan de fått i sig tillräckligt med energi, och då orkar de varken leka eller växa som de ska.

Exempel på energitäta delar är fisk, ägg, råris, quinoa, baljväxter, bovete, nötter, frön och fett.

Regel nr 4: Barn och tillagade grönsaker är sällan en lyckad kombination

Basen i SmartaMaten är tillagade och råa grönsaker, ofta i roliga kombinationer med olika kryddor. Trevligt för vuxna, inte så lyckat för (de flesta) barn.

Min erfarenhet är att barn gillar rena och tydliga smaker, och att lätt kunna identifiera vad som är vad på tallriken. En bit fisk (med lite olja på), rejält med råris och en eller två grönsaker som barnen gillar är oändligt mycket bättre än en SmartaMaten-rätt som de inte gillar.

Utgå ifrån det du lagar till dig själv, lägg till, dra ifrån och förenkla så att barnen begriper vad de äter 🙂

Regel nr 5: Låt barnen vara med och bestämma – och ta ansvar!

Fyra lyckliga tjejer har lagat "sommarsallad" till hela familjen.
Fyra lyckliga tjejer har lagat ”sommarsallad” till hela familjen – råris/quinoa/mathavre, fetaost och melon kompletterad med de grönsaker barnen är sugna på.
Ta med barnen till affären och låt dem välja bland grönsakerna. Strunta högaktningsfullt i vad som är i säsong om du vill det (mina barn vägrar äta tomat under vintern för att den inte smakar något, så låt dem gärna uppleva skillnaden).

Låt barnen turas om att bestämma en grönsak per måltid som ska lagas till; ångkokt broccoli, haricots vert, morotsbitar – och servera med tex olja och örtsalt. Alla behöver smaka minst tre tuggor (även föräldrar).

Komplettera denna tillagade grönsak med en rå grönsak – gurka, morotsstavar, salladskål, vitkålssallad, körsbärstomater, kålrabbistavar… Minst tre tuggor även här, förstås.

Regel nr 6: Undantag är OK

2014-08-15 tillåtetVi har aldrig vanlig ost eller mjölk hemma.
Men på fredagarna får barnen välja mellan ekologisk nötfärsbiff, getost eller fårost – och eftersom vi har fem barn med olika smaklökar brukar alla tre varianterna hamna på bordet.

Och även om det är otroligt sällan så händer det att vi köper hem ekologisk grädde och serverar till en fruktsallad, eller en bit brie som vi panerar i chiliheta fröer.

Det är inte SmartaMaten, men Tillåtande, dvs 80% rätt och 20% tillåtande gäller även mig!

Regel nr 7: Du är världens bästa mamma (pappa) om du ger dina barn riktig mat

De kommer fatta (för eller senare…), varför du inte serverar mjölk, gluten eller annat som ger dem onödigt mycket finnar, mensvärk, förkylningar osv.

Fram till dess gäller det bara att vara tydlig: ”Från och med nu gör vi så här. Jag förstår att det är ovant, och det finns bara ett sätt att vänja sig. Visste du förresten att dina smaklökar är lite långsamma av sig? De behöver känna en ny smak 14 gånger innan de vänjer sig!”

Barn är som vuxna. Fast de har lättare att fatta!

Du kanske tycker att dina ungar är otroligt envisa och konservativa, men jämför med dina föräldrar så lär du nog ändra uppfattning 😉

Barn är överlag otroligt kloka, och de vill fortfarande göra det som är rätt för både dem själva och naturen. Om vi låter bli att dricka mjölk behöver vi färre kossor, och med färre kossor minskar utsläppen av växthusgaser otroligt mycket. Titta gärna på det här avsnittet av Vetenskapens Värld tillsammans (tillgängligt fram till 4 feb 2015).

Tankar, kommentarer, frågor?

Dela med dig här nedanför!

/ Åsa

17 reaktioner på “Barn, grönsaker och mjölk – hur gör man?

 1. Tack för tipsen Åsa:-)

  1. Vassego 🙂
   / Åsa

 2. hej! Du inspirerar såå mycket! Och jag tror verkligen att alla borde äta mer som du. Tyvärr är inte min man med på allt detta så det jag försöker göra hemma är helt enkelt att se till att byta ut det som accepteras och ta bort vissa saker. Alltid se till att det finns grönsaker. Och visa barnen alternativen. Barnen är ju som sagt enklast att påverka… Vi äter tex inte alls lika mycket bröd längre. Tack för att du skriver om detta!

  1. Hej Johanna,
   tack för att du låter mig inspirera!
   Och ja, våra barn har oändligt mycket lättare att ta till sig ny kunskap än vuxna som är mer eller mindre livrädda för att prova något nytt.
   / Åsa

 3. Men det finns ju hur många alternativ som helst till mjölk från kossan! Oatlys Havredryck t ex. Mandelmjölk och hasselnötsmjölk t ex. Häll upp ett glas havredryck och säg att det är en variant av mjölk – det är ju sant dessutom.

 4. Rekommendationerna om mjölk från kossan bör man ifrågasätta. Mjölk från kossan påstås ge starka ben i Sverige och Finland. I inga andra länder är benskörheten så stor som här och i Finland.

  1. Det är länge sedan man stoppade reklamen ”mjölk ger starka ben” eftersom det inte fanns några belägg för det uttalandet. Och med de nya forskningsrönen kanske den seglivade myten äntligen får vila i frid… Komjölk ger svaga ben, åtminstone hos vuxna kvinnor.
   / Åsa

 5. Jag tycker dina tankar om mat är bra, men jag har fått mig en tankeställare när det gäller mjölk av Fredrik Coltings bok ”Mjölkrevolutionen”. Vad tänker du om den?
  Ytterligare tankeställare har jag fått av Lars Wilssons bok ”Välfärdens ohälsa” och Weston Price’s verk ”Nutrition and Physical Degeneration”. Införandet av jordbruk var en revolution i människans historia, då kom alla degenerativa sjukdomar. Vad tänker du om detta?
  Om du inte redan läst böckerna förstår jag att det får ta sin tid innan du har något svar, men jag fann det ytterst tänkvärt. Har alltid trott att människan varit vegetarian i grunden, men nu tvivlar jag. Bästa hälsningar och God Jul

  1. Hej Lena!
   Angående mjölkrevolutionen: det finns bara ett däggdjur i hela världen som dricker mjölk efter att mjölktänderna kommit. Och det finns bara ett däggdjur i hela världen som dricker mjölk från ett annat djur än sig själv.
   Mjölk är INTE naturlig mat för vuxna människor, och komjölk är INTE naturlig mat för människobarn.

   Världens ohälsa: det finns många kloka tankar i paleo- och LCHF-kretsar, men just den att vi är gjorda för att äta kött (gärna rött, eller processat) hela tiden är helt tokig.
   Jag har skrivit om detta tidigare, här om paleo och här om LCHF.

   Att äta gluten (vilket vi började med när vi började med jordbruk) är inte det minsta smart. Inte heller att äta socker, vitt mjöl, läsk, godis och andra raffinerade och processade produkter. Där är jag, Colting, Wilsson och Price helt överens.
   Om man:
   * baserar sin kost på grönsaker och rotfrukter
   * lägger till fisk någon gång ibland (MSC-märkt, gärna fet)
   * håller sig till viltkött om man absolut vill äta kött
   * håller sig till mjölk från sin egen ras
   * låter bli gluten och raffinerade kolhydrater
   så tror jag att man är på helt rätt spår. Då äter man på ett sätt som stöttar kroppen istället för att belasta den 🙂

   God Jul!
   / Åsa

 6. Du har bra och förståndiga tips och förståelse för att man inte alltid kan vara konsekvent! Tack för det!
  En fråga: du har ofta med quinoa i dina recept och quinoa är verkligen något som jag och mina barnbarn gillar. Vi kallar det ”indianris” – så låter det mer spännande. Men det är svårt att få tag i. I min ICA affär säger man att det råder brist på quinoa. Var får du tag på det?

  1. Hej Anna!
   Jag köper oftast min quinoa på Willys/Hemköp. De har Garants vita ekologiska quinoa, som brukar vara vettigt prissatt och tillgänglig:
   https://www.tyckomgarant.se/Produkter/Garant-Eko/Skafferi/Couscous–Quinoa/Ekologisk-Quinoa-Torkade-Quinoafron/
   Det har varit brist på quinoa sedan sent i våras, men nu har de nya skördarna kommit så det är nog bara att fråga igen.
   Lycka till!
   / Åsa

 7. Hej!
  Vill tacka och skriva av mig lite:) jag väntar mitt första barn och är vegetarian, oftast äter helt veganskt, mycket raw food men under graviditeten har det blivit vissa mjölkprodukter i kosten när jag vart bortbjuden och även gluten ibland om man bjuds på fika.
  Efter min graviditet hoppas jag det blir enklare igen att leva helt veganskt som innan. Jag funderar mycket kring kosten och den här gröna vågen. Så roligt det är att många får mer kunskap, vill prova nytt, förändra och att det är mer tillgängligt med växtmjölk och alla glutenfria mjöler. Finns så mycket kul att testa! Min sambo äter kött och tyvär mycket snabbmat på veckorna. Vårt barn kommer förmodligen äta blandad kost, mycket veganskt när jag lagar och få ta del av mina tankar kring hälsosam och etisk mat. Blir så glad av att läsa det här att man är en bra förälder om man serverar bra mat hemma, att oroa sig över barnens kost på förskolan och borta hos andra är dock lite kluven hos mig:/ man önskar ju att alla hade samma tänk:) Kul att du skriver så otroligt bra tips här! Hoppas många läser och får bra inspiration! Tack Tack Tack <3

  1. Hej Majsan,
   tack för att du läser och kommenterar!
   Visst vore det skönt om alla hade samma tänk, och till dess får man vara glad över att vi i alla fall blir fler och fler.
   Lycka till med graviditeten och alla härliga, mysiga barnstunder du har framför dig!

   Kram / Åsa

 8. Tack igen Åsa för allt du gör och dina vettiga åsikter och råd! En sak som bekymrar mig lite är ändå den ganska dåliga maten som min dotter får i skolan /Helsingborg/. Visst tycker jag ändå att det är bättre med lagad mad /fast delvis från halvfabrikat tyvärr/ än kalla och tråkiga mackor så som det är i vissa andra länder men jag skulle vilja börja en kamp för bättre mat i våra skolor känns det som, mer av rena och näringstäta råvaror, mindre av soja, vete och annnat… Anser du att man har någon chans i nuläget att åstadkomma något resultat?

  1. Hej Iva!
   Skolmaten är ett sorgligt kapitel på de flesta skolor, och att andra länder är sämre än Sverige är knappast någon tröst.
   För att det ska bli någon förändring så måste många – med tid och kraft – engagera sig i frågan. Jag gillar en FB-grupp som heter Naturlig mat i skolan. Mitt tips är att du börjar där och jobbar vidare mot en vettig förändring!

   / Åsa

 9. Hej Åsa,
  Jag är av samma åsikt när d gäller komjölk och gluten, men är trots allt lite splittrad ändå nu när vi med vårt första barn får råden av BVC att introducera de båda livsmedlen i vårt barns kost. Med argument att om jag inte introducerar det, ffa gluten så har jag automatiskt gjort så att barnet inte kommer klara av gluten framöver. Jag har enast havre inlagt i kosten men dock mjölk då barngröten inkl detta annars e det sojaprotein som är tillsatt i den mjölkfria och det har vi fått en kraftig reaktion på..Hur ska jag tänka där?Jag skulle iaf vilja variera mer, skulle mandellling, egengjord vara ett alternativ för en liten på 9mån? Eller har du några bra tips?
  Vill ju vara en bra mamma och ge de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv!
  Tack!

  1. Hej Annika!
   Jag fokuserar ju framför allt på att hjälpa vuxna, så jag är möjligen inte rätt person att fråga. Men. Om jag fick barn idag (mina är 11 och 13) så skulle jag varken ge gluten eller mejeriprodukter, och jag skulle absolut inte värma min bröstmjölk i mikron.

   Jag skulle ge ge så ”riktig” mat som möjligt så tidigt som möjligt: mycket grönsaker, rotfrukter, frukt, bra fett, en hel del fisk och lite kött, och långsamt och försiktigt introducera baljväxter (eftersom dessa kan vara lite svårsmälta).
   Men det är jag.

   Kostdoktorn har skrivit om Livsmedelsverkets (märkliga) råd om att introducera gluten till spädbarn, där han refererar till två studier som motbevisar råden.

   Om du vill ha tips på en välling som verkar vettig (och som säkert kan göras till gröt om man minskar vattenmängden) så rekommenderar jag Gotlandslivs bovetevälling.

   Hemmagjord mandel-, havre- och rårismjölk, och välling och gröt gjord på dem, är garanterat bättre än allt du kan köpa!
   Jag tänker att det borde finnas hur många bloggar som helst med medvetna, nyblivna föräldrar som ger tips och råd och har koll på forskning. Tipsa gärna här om du hittar någon du vill rekommendera 🙂

   / Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *