Publicerad den 10 kommentarer

Veckans fråga: glutenfria alternativ

Från mitt skafferi: Psylliumfrö, rårismjöl, linfrö, kokosflingor, sötmandel, kikärtsmjöl, chiafrö, hasselnötter, havregryn, bovetemjöl.

Veckans fråga kommer från Maria och lyder:

Jag blir lite förvirrad när det står att man ska äta glutenfritt. Därför måste jag bara fråga dig hur du tänker, menar du att det är bättre att använda sig av glutenfritt mjöl än ex dinkelmjöl. Är det inte massa konstiga E-nummer i glutenfria mjöler som ställer till det i kroppen. Eller menar du att det finns andra alternativ?

Detta är verkligen en relevant fråga!

Färdiga mixer – no-no-no!

Med risk för att få Semper och hela glutenfria-och-skitdyra-produkter-maffian över mig så säger jag Nej, nix, no, absolut inte! Undvik mixer!

En glutenfri mix är vanligen knökfull av olika sorters raffinerad stärkelse, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, skummjölkspulver, druvsocker, vanligt socker, odefinerade ”aromämnen” och väldefinerade men inte så trevliga E-nummer.

Jag skulle inte för mitt liv rekommendera dem. Inte till någon. (Känner mig lite som Sverker Olofsson här, var är min soptunna?)

Andra alternativ? Jajamensan!

Åh. Det finns ju så många råvaror man kan använda. Bovete, ris, hirs och quinoa går alla att göra eller köpa mjöl eller flingor på.

Kikärtsmjöl hittar du lättast i arabiska och asiatiska affärer, annars kan du koka kikärter och mixa.

Även havre funkar – den som har celiaki behöver vara petig med att havren inte kontaminerats av gluten från vete, korn eller råg som hanterats i samma fabrik.
Kör havregryn till mjöl i en mixer och du har en bra bas att utgå ifrån.

Sedan har vi alla nötter och fröer som går att mixa till grova mjöl; sötmandel, pumpakärnor, solroskärnor, valnötter, hasselnötter, kokosflingor. Åtminstone mandel och kokos går att köpa som färdiga mjöler, övriga kan man göra själv med en någorlunda vettig mixer.

En av huvudanledningarna till att vetemjöl är så poppis är att gluten binder vätska och gör att degen håller ihop. En liknande effekt kan du uppnå med linfrö, psylliumfrö och chiafrö – hela, krossade eller malda.

Förutom att alla dessa är glutenfria bidrar de med smak, mineraler och i många fall fina proteiner och fetter.

Dinkelmjöl vs glutenfritt

Dinkel är en gammal vetesort som, precis som allt annat vete, innehåller gluten. Däremot har den många andra fina egenskaper, och i valet mellan en glutenfri mix och dinkelmjöl väljer jag tveklöst dinkel.

Fast jag väljer ännu hellre något av de glutenfria alternativen jag radade upp, och hittar på något annat än ett traditionellt bröd att baka (blir allt som oftast bonusar till SmartaMatens medlemmar – nu på fredag kommer tex glutenfria miniscones med en oslagbart god hallonsylt 🙂 )

Vilken är din glutenfria favorit?

Har jag missat någon lättillgänglig glutenfri råvara i min uppräkning? Eller har du ett glutenfritt recept du vill dela med dig av? Jag ser fram emot dina kommentarer!

/ Åsa

10 reaktioner på “Veckans fråga: glutenfria alternativ

  1. Längtar till fredag 😉

  2. Hej Åsa!
    För oss som är glutenintoleranta har faktiskt mixerna under många år varit räddningen undan urtrista frysta glutenfria brödprodukter. Med lite mix men också linfrö, nötter, rivna morötter, lingon, blåbär, nässlor mm har jag bakat mörka, stabbiga och mycket goda bröd. Bovete gillar jag tyvärr inte. Nu börjar det ju dyka upp både rismjöl, mandelmjöl, nyponmjöl och annat spännande i butikerna. Många recept innehåller dock mjölkprodukter. Ett av mina favoritrecept föreskriver yoghurt som degvätska. Har du något förslag på ett basist alternativ?
    Ha det gott!/Laila

    1. Hej Laila!
      Jag skulle testa med cashewnötter, vatten och pressad citron. Cashewnötter är inte basiska utan svagt sura men detta alternativ är (i mitt tycke) bättre än yoghurt.
      Testa med 50 g cashew (kört till mjöl) + 0,5 dl vatten per dl yoghurt, tillsätt pressad citron efter smak. Om du har bikarbonat i brödet är citronen extra viktig eftersom det sura aktiverar bikarbonatet.
      Hör gärna av dig när du testat!
      / Åsa

  3. Hej!
    Vad säger du om det glutenfria mjölet Teff? Är det ok? Funkar i varje fall helt ok att baka typ bikarbonatbröd med.
    När jag gör pajdeg numera brukar jag använda smör, lite vatten, mandelmjöl och sesamfrön, det blir enligt mig o min familj en jättegod spröd pajdeg som funkar både till mat o efterrätt.

    /Anette

    1. Hej Anette,
      jag har inte provat teff själv, men jag hittade en intressant jämförelse mellan bovete och teff:
      Teff innehåller ca 10 ggr så mycket kalcium, 3 ggr så mycket järn, 35% mer kalium, aningen mindre magnesium, mer zink och mycket mer mangan än bovete.
      Med tanke på att bovete är ”godkänt” så är ju teff mer än godkänt 🙂

      Jag måste säga att din pajdeg låter supergod – den ska jag testa så snart jag hinner!
      / Åsa

  4. Hej,

    Friends of Adams då? Inga läskigheter alls i deras bröd el bakverk.

    Vad är detta teff?

    1. Hej Ulrika!
      Om det inte är några läskigheter i brödet eller bakverken så är det ju bara att köra 🙂
      Teff är ett etiopiskt sädesslag, se ovan och på wikipedia.
      / Åsa

  5. Ingenting förutom havre är eko. Ingen smart mat med andra ord

    1. Håller med. Med tanke på att insektsmedel spridits och väl ännu sprids ut -som Roundup 6 ton per år i bara Sverige o många år är jordarna kanske även de ekologiska och vattnet kontaminerat? Förstår inte att människokroppen orkar med.
      Jag vill också ha bara ekologisk mat. Apotea har lite glutenfria ekologiska brödmixer. Kanske man borde sluta eller minimera med bröd och äta eko LCHF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *