Du som är medlem känner igen den här rätten från veckans matsedel, och den är ett helt perfekt komplement till julbordet för den som vill ha vegetariskt protein istället för animaliskt. Kikärtor är neutrala till milt sura, vilket är miltals bättre än skinkan, korven och köttbullarna.
Dessutom är den extremt lättlagad och kan förberedas – gör den gärna dagen innan! Ta fram den ur kylen i god tid så att den hinner bli rumstempererad, då kommer de goda smakerna fram bättre.
Ingredienser
600 g färdigkokta kikärtor
1 st rödlök
4 msk kallpressad raps- eller olivolja
1-2 msk pressad citron
0,5 g saffran (1 påse)
1 tsk Trocomare
Nymalen svartpeppar
Gör så här
Förberedelser: Blötlägg kikärtor om du vill koka egna. Följ anvisningarna på den här sidan.
- Koka upp kikärtorna, skumma av dem och låt dem koka under lock tills de är klara. Mina kikärtor (Garant) behöver 30-35 minuters koktid efter knappt ett dygns blötläggning.
eller
Ta fram kikärtor ur frysen så att de hinner tina en aning.
eller
Skölj konserverade kikärtor noga i kallt vatten i ett durkslag. - Stöt saffran i en mortel. Jag brukar ”rensa” morteln med örtsaltet efteråt för att ta vara på så mycket som möjligt av det goda saffranet.
- Finhacka löken och blanda alla ingredienser.
/ Åsa