Publicerad den Lämna en kommentar

SmartaJulen del 2 – Ljummen brysselkåls- och rödbetssallad

Tyvärr har jag ingen bild på denna vackra och fantastiskt goda rätt, men den beror på att den var så mäkta populär på vårt ”för-julbord”. 🙂

Baserat på Runes inlägg nedan, och det jag lärde mig när jag läste till kostrådgivare: Frusen broccoli är ofta skördad när den är som allra bäst. Eftersom man fryser in den på en gång behåller nästan all sin näring. Fruset kan alltså mycket väl vara bättre än färskt som tranporterats långt.

Alla ingredienser är basiska, och rödbetor minskar dessutom den uppblåsta effekt man så lätt kan få av traditionell julmat… Så ta en rejäl portion av denna välgörande och välsmakande anrättning!

Ingredienser

500 g rödbetor
500 g brysselkål
500 g broccoli

1 dl kallpressad raps- eller olivolja
0,5 dl pressad citron
rivet skal av en ekologisk citron
1,5 tsk Trocomare örtsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och skär dem i ganska tunna klyftor. Lägg dem på en plåt.
  2. Ansa brysselkålen (skär bort det nedersta på skaftet och ta bort fula blad). Halvera brysselkålen och lägg den på plåten tillsammans med rödbetorna. Tillaga i ugnen 20-25 minuter, tills rödbetorna känns mjuka men fortfarande är spänstiga.
  3. Skär av broccolin dess buketter och dela dem i munsbitsstora bitar. Skala av det yttersta lagret av broccolistammen och skär den i små bitar.
    Ångkoka broccolin i en ångkokningsinsats i ca 5 min eller häll 1 dl vatten i en kastrull, lägg i broccolin och koka den i ca 5 min.
  4. Riv skalet av en ekologisk citron (bara det gula) och blanda med olja, pressad citron och örtsalt.
  5. Blanda de färdiga grönsakerna med dressingen i en stor skål.

/ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.