Ännu ett recept som SmartaMatens medlemmar känner igen, en ovanligt renodlad rödkålssallad som passar löjligt bra till de saffransmarinerade kikärtorna.
Äppelcidervinägern är svagt sur men behövs för att få fram den rätta smaken. Valnötterna är också svagt sura men dels gör de rätten festlig, dels hjälper de till med protein så att måltiden blir fullvärdig. Vilket knappast lär behövas på ett julbord, så hoppa över dem om du vill. Ska du ha dem med så se till att blötlägga dem, det gör dem mer lättsmälta.
Ingredienser
2 msk kokosfett (det går bra med den silverfärgade förpackningen)
800 g rödkål
4 msk äppelcidervinäger
2 tsk Trocomare
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
100 g valnötter
Gör så här
Förberedelser: Blötlägg valnötterna minst 4 timmar. Förvara i kylen om du blötlägger längre än så.
- Strimla rödkålen och fräs den i fettet några minuter. Koka under lock på svag värme tills rödkålen är mjuk, ca 10-15 min.
- Häll av valnötterna och rosta dem i torr panna några minuter så att de får lite färg.
- Stäng av värmen och rör ned äppelcidervinäger, örtsalt och olja. Toppa med valnötterna.
/ Åsa