Tror du att grönkål är något segt och svårtuggat, alternativt något som snarast borde kallas gråkål för att den är så sönderkokt?
I så fall borde du testa den här salladen! Hemligheten ligger förstås i att grönkålen körs i mixer – en bra matberedare är guld värd och har du ingen så tycker jag att du ska önska dig en i julklapp 😉
Finfördelningen gör grönkålen saftig och mjuk, och får den dessutom stå en stund i kryddorna blir den ännu godare.
Grönkål är superbasiskt och grapefrukt hamnar på svagt basiskt till neutralt beroende på hur söt den är. Blond grape är generellt mer basisk än röd, men svårare att få tag på och inte lika vacker.
Ingredienser
300 g orensad grönkål (motsvarar ca 200 g rensad)
4 msk kallpressad rapsolja
0,25 tsk kanel
0,25 tsk kardemumma
0,5 tsk Trocomare örtsalt
1 grapefrukt
Gör så här
- Skär bort mittvenen på grönkålen och riv bladen i hanterliga bitar. Skölj och torka grönkålen, gärna en salladsslunga.
- Kör grönkålen i en mixer med kniv tills den blir finfördelad men inte mos. Kör i omgångar om du inte har en jättemixer, grönkål tar en hel del plats…
- Blanda grönkålen med olja, kanel, kardemumma och örtsalt.
- Skala en grapefrukt och filéa klyftorna så att hinnorna försvinner. Pressa saften ur några av klyftorna över grönkålen och blanda om. Skär övriga klyftor i 2-3 bitar och toppa salladen med dem.
- Pudra över en aning extra kanel och kardemumma så att grapefruktbitarna också får lite julsmak.
/ Åsa