S som i Säsongsanpassad

En av anledningarna till att SmartaMaten känns så roligt (och utmanande!) att jobba med är att recepten ska vara säsongsanpassade. Anledningarna är förstås flera: råvarorna som är i säsong smakar mer och bättre, de är mer näringsrika, de är billigare, och de är bättre ur miljösynpunkt.

Kirskålen i ogräslandet är på väg - men det dröjer nog en vecka eller två innan den är stor nog...

Men det är som sagt en utmaning.

Dels är utbudet i Sverige är ganska begränsat under stora delar av året – framför allt på vårvintern.

Dels skiftar det lite vad som anses vara i säsong, beroende på vilken källa man använder. Jag har hittills främst använt mig av Smakernas Återkomst, en fantastiskt vacker och informativ bok av Mats-Eric ”den hemlige kocken” Nilsson, i kombination med listorna han har i sina andra böcker och med webbplatser som t ex Recepthjälpen och diverse artiklar.

Till den samlingen har jag nu lagt Säsongsmat.nu, ett riktigt guldkorn i sammanhanget 🙂

De har möjligen (för vissa råvaror) en lite mer liberal bedömning än mina tidigare källor, men givet deras nyckelord ekologisk uthållighet, kvalitet och tillgänglighet så känner jag mig trygg i alla fall. Från deras webbplats lånar jag – och instämmer fullständigt i – följande citat:

”Mat är i säsong när den smakar bäst, och kan komma från produktion till matbordet på ett så miljövänligt, billigt och enkelt sätt som möjligt.”

Nu mot jobbet: att leta fram alla råvaror som är i säsong i maj och – tjoho! – komponera och provlaga nya recept 🙂

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *