Hållbart fiske…

MSC – en BRA märkning

Jag gillar verkligen fisk. Lax, sej och sill hör till mina absoluta vardagsfavoriter. De är lätta att variera, lätta att få tag på MSC-märkta och framför allt väldigt goda.

Men åh, vad det är viktigt att vi faktiskt väljer MSC-märkt (viltfångad) eller KRAV-märkt (odlad) fisk!

Våra stackars hav kommer vara utfiskade alldeles för snart om vi fortsätter låta okunskap (och missriktad sparsamhet) styra vårt val av fisk.

Dessutom är det superviktigt att vi inte låter oss luras av tex den förvirrande fiskmärkningen som Findus har uppfunnit, ”Fish for life”.

Findus Fish for life – en MENINGSLÖS märkning. För det är väl ändå en självklarhet att man inte ska bryta mot lagen?
Den intygar i princip bara att fisken är infångad utan att bryta mot någon lag… Hm. Så stort av Findus att inte bryta mot några lagar. En liten, liten aning bättre vore de ju om de ägnade sig åt hållbart lagligt fiske, inte bara lagligt.

Odlad fisk

Sedan har vi det här med icke KRAV-märkt odlad fisk. Den som matas med fiskmjöl. Som måste framställas. Av vad, kan man ju fråga sig om man är på det humöret.

Vilken fisk är det som får sätta livet till, på vilket sätt och på vilka villkor för dem som jobbar?

Naturskyddsföreningens film ”Vet du vad din middag åt till frukost?” är riktigt, riktigt skrämmande. Se den gärna (knappt 7 min lång).

Och hur god jag än tyckt att den billiga, odlade norska laxen har varit så är jag väldigt glad att jag slutade köpa sådan för ganska länge sedan.

/ Åsa

Publicerat den
Kategoriserat som Åsas tankar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *